Savjet mladih

Razmjena udžbenika: Po rabljene školske knjige 26. i 27. kolovoza

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA U prostorijama informativno-edukativnog punkta Ureda za mlade Primorsko-goranske županije, na adresi Erazma Barčića 11/1, 26. kolovoza od 15 do 19 sati i 27. kolovoza od 9 do 14 sati Savjet mladih Primorsko-goranske županije ponovo će organizirati kupnju, prodaju i razmjenu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola – najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Savjeta mladih Kristijan Čarapić. Njegova zamjenica Hermina Baraković Knežević podsjetila je kako je istu takvu akciju Savjet mladih organizirao u lipnju te je bila iznimno dobro posjećena.


– Razmjena udžbenika odvijala se na način da smo zaprimili udžbenike i popise udžbenika onih koji prodaju, doniraju, razmjenjuju ili kupuju te smo pregledavali popisne liste kako bi međusobno povezali osobe da stupe u kontakt. Nakon toga smo osnovali i facebook grupu »Razmjena udžbenika PGŽ«. Na isti način i sada pozivamo roditelje i učenike da 26. i 27. kolovoza donesu samo popis udžbenika koji su im potrebni ili koje prodaju, odnosno razmjenjuju, a Savjet mladih će ih povezati s osobom koja ima ili traži te udžbenike – kazala je Baraković Knežević.


Upozoravajući na činjenicu da je za roditelje nabavka udžbenika stresno, ali i financijsko opterećenje, jer najjeftiniji kompleti za prvašiće iznose 600 kuna, dok su udžbenici za srednjoškolce i preko 1.700 kuna, Baraković Knežević je istaknula da veliki problem predstavlja činjenica da razredna odijeljenja unutar jedne škole koriste udžbenike različitih autora, kao i da se tiskaju novi udžbenici koji se bitno ne razlikuju od prethodnih, već se radi o kozmetičkim promjenama.




Osim razmjene udžbenika, prema najavama Čarapića, Savjet mladih ove će jeseni organizirati niz aktivnosti među kojima je i poboljšanje informiranja studenata o pravima i obvezama studentskih ugovora o radu, a u planu je i projekt Sajam rukotvorina koji bi trebao mladim kreativcima omogućiti javno predstavljanje, kao i tečaj samoobrane Krav maga, dok će se u suradnji s Parkour klubom Ri-Run organizirati manifestacija Anty-Gravity Day koja predstavlja jedinstven spoj alternativnih sportova i urbane kulture.