Novi organizatori, nova vizija

Ljeto na Gradini: tisuću svijeća uvod u novi koncept zabave

Ivana Kocijan

Ljeto na Gradini bit će otvoreno 15. srpnja jedinstvenom ambijentalno-scenskom manifestacijom koja će posjetiteljima pružiti jedinstven ugođaj plamenom obasjanih zidina



RIJEKA  Sedam originalnih tematsko-konceptualnih manifestacija, kazališne predstave, koncerti i dodatni programi – sadržaj je devetog Ljeta na Gradini, tradicionalne manifestacija koja će se u jedinstvenom prostoru Trsatske gradine odvijati od sredine srpnja do sredine rujna.


   Ljeto na Gradini ove godine ima nove organizatore koji čija se vizija programskog sadržaja umnogome razlikuje od prošlih programa. Prema riječima Vedrana Babića, organizatora programa, novitet u promišljanju ovogodišnjih sadržaja čini konceptualni program koji Trsatsku gradinu promatra kroz platformu ambijentalnog prostora s jedinstvenim arhitektonskim sadržajem.


   Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je s novim organizatorima dogovoreno da se program nastavi održavati pod starim imenom, Ljeto na Gradini, ali s nešto izmijenjenim konceptom.  

  – Događaji su raznoliki i održavaju se u različitim predjelima Gradine, jer svaki od njih ima svoju zanimljivu povijest i priču. U cilju nam je da manifestacija bude još atraktivnija, smatra Vojko Obersnel. Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice, poručuje da se na Gradini i prije održavao kvalitetan program. No, s novim konceptom, Gradina dobiva i novu živost.


   Riječka atrakcija


– Novost je i u tome da program na Gradini neće više ići samo ljeti, već će on biti nastavljen i zimi. Godišnje Gradinu, zajedno s Trsatskim svetištim, posjeti 40 tisuća ljudi, kaže Škarpa. Ljeto na Gradini bit će otvoreno 15. srpnja jedinstvenom ambijentalno-scenskom manifestacijom »1000 svijeća na Gradini« koja će posjetiteljima pružiti jedinstven ugođaj plamenom obasjanih zidina. Novi konceptualno-vizualni projekt sastojat će se od performansa, plesnih i glazbenih nastupa, a glavni će motivi događanja biti skulpture čija je osnovna tematika vosak i svijeće. Sljedeće je događanje na rasporedu 17. srpnja. Riječ je o kazališnoj predstavi Zagrebačkog glumačkog ateljea »Ja koja imam nevinije ruke« u izvedbi glumice Vesne Tominac Matačić i u režiji Ivana Lea Leme.  

   Veliki plesnjak uz Big Band Josipa Forembachera Gradina će ugostiti 19. srpnja, dok će 23. srpnja na istom mjestu biti održan glazbeno-poetski performans »Big bang osobne misije« Riccarda Staraja i Midnight blues benda. Dan kasnije bit će izvedena nova kazališna predstava Ri Teatra »Hetero parada«, a 28. srpnja tragikomedija »Partija remija« glumačke družine Histrion u režiji Zlatka Svibena. Za 26. srpnja najavljena je tematsko-scenska manifestacija »Titanic« tijekom koje će na Gradini biti uprizorena posljednja večer na legendarnom brodu. Fotografiranje na replici prove Titanica, izložba, nastup orkestra i večera – ono je što očekuje sve koji se te večeri zateknu na Trsatskoj gradini. Posljednje događanje u ovom mjesecu bit će koncert Marija Šimunovića i prijatelja koji će biti održan 30. srpnja. 


  


   U nedjelju 3. kolovoza na Gradini će biti povezana gastronomija i glazba. Manifestacija »Taste & Music« sastojat će se od originalnog posluživanja hrane u različitim dijelovima Gradine te koncertnog nastupa klape Cambi iz Kaštel Kambelovca. »Live on street«, glazbeni nastup na različitim lokacijama Gradine 5. kolovoza pred publiku dovodi trio MR.M koji čine Mihael Sečen za mikrofonom, Miro Gugić za gitarom i Rajko Ergić za saksofonom. Zijah Sokolović 10. će kolovoza izvesti monodramu »Međuigre 0-24«, 12. kolovoza bit će održan još jedan koncert »Live on street« na kojem će nastupiti hrvatsko-talijanski sastav ZM Loose Trio, a isti će program 19. kolovoza pred publiku dovesti riječki Memento band.       Cjelodnevna modno-scenska manifestacija »City 45 20« 23. kolovoza Gradinu će pretvoriti uz prostor za prezentaciju različitih segmenata modnog svijeta. Glazbeni duo Alba & Leo koji sačinjavaju pjevačica Alba Nacinovich i gitarist Leo Škec koncertom »Live on street« predstavit će se 26. kolovoza, dok će dva dana kasnije na Gradini biti održana književna večer »Ri lit na Gradini«.   

Do 13. rujna


»Light Transformation Gradina«, jedinstvena ambijentalno-tematska manifestacija temeljena na transformaciji svjetla, odnosno svjetlosnom oplemenjivanju više prepoznatljivih segmenata Trsatske gradine bit će održana 30. kolovoza. U spilji će te večeri biti postavljena instalacija s laserom, Mir junaka bit će osvijetljen uz pomoć više različitih svjetlosnih uređaja, zidine će postati platforme za projiciranje, a holtikulturu će razvijati različite forme i strukture svijetla. U sklopu događanja »Light Transformation Gradina« bit će održana i tematska fotografska radionica »Foto workshop«. Duo Lela Kaplowitz i Zoran Majstorović glazbenim nastupom »Live on street« na različitim lokacijama Gradine predstavit će se 2. rujna, dok će 6. rujna na Trsatu biti održan »Gradina Dance Art«, manifestacija organizirana u suradnji s plesnom skupinom Ri Dance i inspirirana plesom i pokretom koja će publici biti predstavljena kroz različite forme i oblike ove umjetnosti. Još jedan »Live on street« glazbeni nastup na rasporedu je 9. rujna kada publiku ponovo očekuje Memento band. Na sedam lokacija na Gradini 12. će rujna nastupiti sedam riječkih bendova koji će u sklopu programa »Ri Rock na Gradini« predstaviti albume, spotove, održati koncerte i slično. Ovogodišnje Ljeto na Gradini bit će zatvoreno 13. rujna tradicionalnim unplugged koncertom koji svojim sugrađanima pripremaju Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra.