Unatoč hladnoj zimi

Rezime sezone centralnog grijanja u Rijeci: Toplinske energije građani potrošili više nego lani, računi Energa manji

Marinko Glavan

Sanjin Kirigin / Snimio Ivica TOMIĆ

Sanjin Kirigin / Snimio Ivica TOMIĆ

Niži računi ponajprije su posljedica pada cijene energenata u zadnje dvije godine, što je onda bilo popraćeno i smanjenjem cijene toplinske energije koja je od 30. travnja 2015., kad je iznosila 0,5 kuna po kilovatsatu, smanjena na 0,35 kuna po kilovatsatu, odnosno za tridesetak posto



RIJEKA Veća količina ukupno potrošene toplinske energije, uz niže prosječne račune u odnosu na sezonu ranije – rezime je netom završene sezone centralnog grijanja 2016./2017. u Rijeci.


Ukupno su korisnici toplinske energije iz Energovih toplana, prema službenim podacima, potrošili 43.841 megavatsat (MWh) toplinske energije, odnosno oko dvije i pol tisuće više nego prethodne sezone, prvenstveno zbog znatno hladnijeg siječnja, s prosječnom temperaturom od 1,2 Celzijeva stupnja, u odnosu na prošlogodišnjih 5,5 stupnjeva.


Ukupni prosječni računi za potrošenu toplinsku energiju pri tom su bili nešto niži, pa je tako prosječni račun (bez fiksnog dijela) u siječnju ove godine iznosio 639 kuna s PDV-om, a lani 648 kuna.




U veljači, koja je ove godine bila u prosjeku za 1,5 stupnjeva hladnija nego lani, prosječni račun iznosio je 534,6 kuna, a lani u istom mjesecu prosječni račun bio je 548 kuna.


Nastavak investicija


Niži računi unatoč hladnijem vremenu prvenstveno su, da ne bude zabune, posljedica pada cijene energenata u zadnje dvije godine, što je onda bilo popraćeno i smanjenjem cijene toplinske energije koja je od 30. travnja 2015., kada je iznosila 0,5 kuna po kilovatsatu, smanjena na 0,35 kuna po kilovatsatu, odnosno za tridesetak posto.Direktor Energa Sanjin Kirigin nedavno je, zajedno s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, objavio kako se cijena prirodnog plina u dogledno vrijeme neće mijenjati, a s njom ni cijena toplinske energije, no mnogi su se korisnici zapitali je li riječ o obećanju u dnevnopolitičke svrhe, zbog nadolazećih lokalnih izbora. – Svaka promjena cijene uvjetovana je i regulirana promjenama na tržištu te zakonskim odredbama, a ne političkim ambicijama, tako da, najjednostavnije rečeno, ako se cijene budu mijenjale, to neće biti zbog izbora. Cijenu toplinske energije sustavno smanjujemo već tri godine zaredom i sve su naše aktivnosti i dugoročni poslovni planovi usmjereni k daljnjem smanjenju cijena – kaže Kirigin. Neznatno je smanjena i cijena instalirane snage, odnosno fiksni dio računa, zahvaljujući reorganizaciji unutar Energa, ali i investicijama, poput novog toplovoda toplane Vojak, što je smanjilo gubitke, a time i cijenu Energova poslovanja.

Investicije će biti nastavljene i ove godine, ističe direktor Energa Sanjin Kirigin.


– Nastavljamo projekt obnove sustava toplovoda, započet u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Nakon Vojaka, na redu je zamjena oko dva i pol kilometra na području Podmurvica, Škurinja, Srdoča, Kozale i Turnića, s ukupno oko dvije tisuće korisnika. Osim toga, na području Vojaka planiramo zamijeniti dvadeset podstanica novim, automatiziranim i daljinski upravljanim podstanicama, koje će nam omogućiti da u realnom vremenu podešavamo parametre rada, što će rezultirati nižom potrošnjom i manjim gubicima energije – kaže Kirigin.


Izmjene Pravilnika


Vrlo važan moment u protekloj sezoni grijanja bile su izmjene Pravilnika o obračunu i raspodjeli troškova centralnog grijanja, koje su omogućile distributerima da u slučaju pojave tehnički nelogičnih računa, sami obračunaju i raspodijele troškove za svaku zgradu, što je rezultiralo nestankom ekstremno visokih računa, koji su znali premašivati i iznose od šest tisuća kuna. Najviši ispostavljeni račun u ovoj sezoni grijanja iznosio je dvije tisuće kuna, u siječnju, a u veljači je najviši račun iznosio nešto manje od tisuću i pol kuna.  



Još jedna novost u protekloj sezoni bilo je testiranje 24-satnog režima rada toplane Gornja Vežica, što se pokazalo isplativijim od klasičnog startanja ujutro i gašenja grijanja u večernjim satima.– Uz podizanje razine automatizacije toplana, prelazak na 24-satni režim rada iznimno je važno u smanjenju gubitaka. Prethodno je model isproban u toplanama Vojak i Turnić, gdje je u testnom periodu potrošnja goriva bila 10 do 13 posto niža. Rezultati na Vežici također pokazuju uštede, te se pripremamo za uvođenje takvog režima rada i u drugim toplanama – kaže Kirigin.


S novim mogućnostima raspodjele znatno je, prema podacima iz Energa, smanjen i broj pritužbi građana, kojih je u prošloj godini zaprimljeno ukupno 189.


Važno je napomenuti da su izmjene Pravilnika omogućile i samim stanarima da obračunavaju i raspodijele troškove po modelu koji sami izaberu, pa su po prvi put u Rijeci dvije zgrade uvele takozvani slovenski model raspodjele, prema kojemu se u obzir uzima i potrošnja putem vertikalnih cijevi centralnog grijanja, gubici kroz vanjsku ovojnicu zgrade i ostali faktori koji nemjereni dio potrošnje svode na minimalnih deset do petnaest posto, čime se omogućuje znatno pravednija raspodjela troškova među suvlasnicima stambene zgrade.


– Energo je u nekoliko navrata nudio prijedloge za izmjenu Pravilnika, ali nažalost nisu bile prihvaćene. Predstavnicima stanara također smo obrazložili nelogičnosti pojedinih modela raspodjele, istovremeno nudeći vlastiti model koji obuhvaća potrošnju iz nemjerenog dijela, te predviđa izračun maksimalne i minimalne potrošnje – kaže Kirigin.