Matija Mažić

Repovi izgradnje Doma kulture u Bakru: Klarić dobio zeleno svjetlo za sudsku nagodbu

Sanja Gašpert

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Riječ je o tvrtki Eding iz Zagreba koja je izvodila radove na Domu kulture, međutim nakon završetka radova pojavilo se niz problema, odnosno brojni nedostaci na koje je Grad Bakar ukazivao



BAKAR – Bakarski vijećnici dali su zeleno svjetlo gradonačelniku Tomislavu Klariću za prihvaćanje sudske nagodbe između Grada Bakra i trgovačkog društva Eding d.o.o. iz Zagreba. Riječ je o tvrtki koja je izvodila radove na Domu kulture Matija Mažić u Bakru, međutim, kako je kazao Klarić, nakon završetka radova pojavilo se niz problema, odnosno brojni nedostaci na koje je Grad Bakar ukazivao te se pisanim putem višekratno obraćao izvođaču radova sa zahtjevom za njihovim otklanjanjem.


– Protekom vremena oštećenja su postajala brojnija zbog širenja postojećih nedostataka, ali i vandalizma. Osim problema s kvalitetom radova, izvođač radova kasnio je i sa sastavljanjem prateće dokumentacije zbog čega Grad Bakar nije mogao platiti dostavljene račune, odnosno vratio ih je izdavatelju.


Eding je u srpnju 2017. godine podnio prijedlog za ovrhu na ukupan iznos od 1.564.612,09 kuna i to na temelju računa na iznos od 625.797,95 kuna sa zakonskim zateznim kamatama, kao i računa na iznos od 576.812,50 kuna sa zakonskim kamatama.




Temeljem pravovremenog prigovora Grada Bakra započeo je parnični postupak pred Trgovačkim sudom u Rijeci, tijekom kojeg je Grad Bakar podnio protutužbu radi isplate i naknade štete, nakon čega je Sud spojio oba postupka, kazao je gradonačelnik Klarić.


Dodao je kako je s obzirom na izrazito visoke sudske troškove koje obje stranke imaju u takvim postupcima donesena odluka da se pokrene postupak mirenja, tijekom kojeg je angažiran Građevinski fakultet u Zagrebu za obavljanje vještačenja.


– Nalaz je dostavljen u svibnju ove godine i njime je iznesen zaključak kako vrijednost ukupno stvarno izvedenih radova iznosi 9.616.482,27 kuna uvećano za PDV, a vrijednost uklanjanja nedostataka 160 tisuća kuna, uvećano za PDV, odnosno da je ukupan iznos koji naručitelj treba isplatiti izvođaču umanjen za vrijednost uklanjanja neodstataka 9.456.482,27 kuna.


S obzirom na to da je Grad Bakar izvođaču do tada već platio iznos od 8.776.882,45 kuna, preostao je neplaćeni iznos od 679.599,82 kuna, uvećano za PDV. Nakon pregovora Eding d.o.o. pristao je na plaćanje samo iznosa glavnice s PDV-om i odustao od naplate svih ostalih potraživanja, uključujući i zakonske zatezne kamate, kazao je Klarić, dodajući kako je Grad Bakar pristao platiti ovaj znatno umanjeni iznos preostalog duga, posebice i s obzirom na činjenicu da bi spor mogao trajati više godina, za koji period bi Grad bio obvezan na plaćanje zakonskih zateznih kamata.


Klarić je, također, izvjestio vijećnike kako je u posljednje vrijeme obnovljeni bakarski dom česta meta vandalizma, pa se na njegovoj fasadi nerijetko mogu vidjeti neprimjereni natpisi, kao i druge štete izazvane postupcima razbijanja. Zbog toga je Grad postavio zaštitne kamere kako bi se takvi vandalski postupci smanjili, a počinitelji identificirali.


Dom obnovljen prije tri godine


Dom kulture u Bakru, tada Društveni dom, sagrađen je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao i u drugim sredinama, bez odgovarajućih izvora financiranja, prevelik za potrebe grada, dom je postupno propadao, sve do trenutka kada je 2012. godine započela njegova obnova, koja je završena prije tri godine. Projekt je bio vrijedan oko devet milijuna kuna, a zbog svoje specifičnosti izvedbe, ali i financijski zahtjevnog posla, realizirao se u tri faze.


Prilikom uređenja Doma zadržali su se svi dosadašnji sadržaji. Uređena je centralna dvorana s pomoćnim prostorijama, odnosno WC-om, spremištima, garderobama, manja dvorana kao višenamjenski prostor za razna predavanja, prezentacije, rad udruga i slično. Prostor je moguće otvoriti i povezati s vanjskim prostorom – atrijem. Kompletno je izmijenjena stolarija, podovi, izolacija, krov.


Uređeni su i ugostiteljski sadržaj, kao i kuglana, a sav prostor prilagođen je za kretanje invalidnih osoba. Objekt zadovoljava sve kriterije energetske učinkovitosti, a specifičnost je u tome da je i grijanje i hlađenje u cijelom objektu riješeno preko dizalice topline s vodom iz izvora.