Veliko priznanje

Rektorica Snježana Prijić Samaržija idućih godinu dana na čelu 47 visokih učilišta

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

AARC je osnovan s ciljem promoviranja dijaloga među institucijama visokog obrazovanja, a uloga koju je dobilo riječko Sveučilište doprinijet će i boljem povlačenju sredstava iz EU fondova



RIJEKA Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija preuzela je jednogodišnje predsjedavanje Rektorskom konferencijom sveučilišta iz alpsko-jadranske regije (Alps-Adriatic Rector’s Conference – AARC) od trenutnog predsjedavajućeg prof.dr. Pétera Földesia, rektora mađarskog Sveučilišta Széchenyi István, Gyr. Navodeći kako preuzimanje predsjedavanja za riječko Sveučilište puno znači rektorica je pojasnila da se radi o Rektorskoj konferenciji koja broji 47 članica koje dolaze iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Madžarske, Italije, Srbije i Slovenije.


– Velika je to čast, ali i obveza i odgovornost predsjedavati Konferencijom, kazala je rektorica.


AARC je osnovan s ciljem promoviranja dijaloga među institucijama visokog obrazovanja regije Alpe-Adria u područjima obrazovanja, znanstvenih istraživanja i didaktika te se angažira i u podršci suradnje nastavnika i učenika u različitim akademskim područjima, a kako je dodala rektorica uloga koju je dobilo riječko Sveučilište doprinijet će i boljem povlačenju sredstava iz EU fondova. Dosadašnji predsjednik istaknuo je pak kako je Rektorska konferencija zajednica koja omogućuje bolji život svim građanima.




U okviru preuzimanja predsjedavanja održana je i dvodnevna godišnja skupština AARC-a koja ove godine ima poseban značaj, jer se formira i donosi nova strategija i misija, a bitna je i jer se odnosi na načela i program rada AARC-a za razdoblje od 2018-2022.


Raspravljalo se i o prijedlogu ustroja o osnivanju operativnog ureda koji će organizacijski i logistički te na druge moguće načine podupirati rad AARC-a, a bio bi smješten na Sveučilištu u Klagenfurtu. Sudionicima Konferencije jučer su dobrodošlicu poželjeli i vijećnik Skupštine Primorsko-goranske županije Marko Mataja Mafrici te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je ustvrdio da Rijeka ne bi bila grad kakav je bez Sveučilišta.


U godini predsjedavanja riječkog Sveučilišta Konferencijom planira se organizacija znanstvene konferencije studenata na doktorskim studijima iz područja biomedicine i biotehnologije, a kako će Trst 2020. biti Europska prijestolnica znanosti, a Rijeka Europska prijestolnica kulture, nedavno je dogovorena suradnja i na tom području. U tom kontekstu predsjedavanje Sveučilišta Konferencijom još više dobiva na značaju budući da se intenziviraju aktivnosti oko EPK, ali jednako tako i Trst se priprema da 2020. postane prijestolnica znanosti.