Građevinski radovi

Rekonstrukcija bivše zgrade pošte na Korzu: Radovi do listopada, otvorenje robne kuće krajem godine

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

U zgradu bi, navodno, trebala useliti Zara, nudeći asortiman na dvije lokacije u samom centru grada



RIJEKA U tijeku je rekonstrukcija bivše zgrade pošte na Korzu. Građevinski radovi trebali bi trajati do listopada, nakon čega bi se išlo na završno uređenje i unošenje opreme, te se do kraja godine očekuje otvorenje nove robne kuće, kao integralnog prostora na četiri etaže, potvrdio je Saša Randić, arhitekt kojeg je investitor »Tim nekretnine« angažirao da osmisli projektno rješenje prenamjene zgrade.


U novouređeni prostor bi navodno trebao useliti španjolski brend Zara, no Randić nije želio potvrditi tu informaciju. Zara navodno planira ostati i u postojećem prostoru, također na Korzu, što znači da bi svoj asortiman nudila na dvije lokacije u samom centru grada, što je zapravo uobičajena poslovna politika ovog brenda koji za svoje dućane uvijek bira top-lokacije u većim gradovima.


Randić pojašnjava da se zgrada rekonstruira vrlo temeljito, odnosno rade se zapravo novi temelji, jer bez obzira na to što je na tom mjestu već 150 godina, propisi nalažu da se temelji dodatno učvrste. To je popriličan zahvat, materijalno i financijski čak i zahtjevniji nego da se gradilo iznova, kaže Randić, dodajući da radove izvodi zagrebački Kamgrad.




Na zgradi pošte radovi su počeli negdje u veljači, a prvi je korak, odnosno preduvjet da bi se uopće počelo s rekonstrukcijom, bilo uklanjanje mozaika Ede Murtića, koji je nekad krasio zidove pošte.


To je, tvrdi Randić, učinjeno po pravilima struke te je mozaik u skladu s planovima prenesen i deponiran na lokaciju u sklopu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Benčiću, gdje će biti i izložen.


Trenutno se traži mikrolokacija, u dogovoru sa svim uključenim dionicima, ističe Randić. Benčić je pak trenutno i sam u fazi rekonstrukcije i prenamjene, a vezano za projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Upit vezano za planove u Rijeci ponovno smo poslali Zari Hrvatska, no do zaključenja teksta odgovor nije stigao.