Riječka luka

Regata tradicijskih barki na jedra Fiumare: Glavne zvijezde guc iz Selca i gajeta iz Murtera

Ljiljana Hlača

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Gajete se još uvijek grade na Murteru, rekli su vlasnici »Kurnatarice«, izgrađene 2007. godine, dok je najstarija barka bio guc »Jadranka« iz Selca izgrađen 1930.



RIJEKA U riječkoj luci održana je jučer regata tradicijskih barki na jedra, središnji događaj Festivala mora i pomorske tradicije Fiumare, koji se održava petu godinu zaredom i koji ponovno donosi drvene barke u riječki akvatorij. Ovog puta manevarske snage odmjeravalo je 14 brodica, a najstariji kajić bio je plavi guc »Jadranka« iz Selca izgrađen 1930. godine u Kraljevici koji je već dobio nagradu organizatora Fiumare za najizvornije plovilo.


Iako je regata privukla razne tipove plovila iz Istre i Kvarnera, organizatori su osobito bilo ponosi na jednu lijepu gajetu naziva »Kurnatarica« koja je za ovu priliku pristigla čak iz Murtera, i to uglavnom ploveći na jedra. Kako nam je rekla ekipa »Kurnatarice«, vlasnik gajete je Udruga »Latinsko idro«, a ono što ih je pozvalo na ovaj događaj – to su »šale i pošalice«. Izgrađena je 2007. godine, i kako ističu murterski moreplovci – gajete se još uvijek grade i aktivno koriste na Murteru.


Regata tradicijskih barki na jedra Fiumare: Glavne zvijezde guc iz Selca i gajeta iz Murtera– Ovaj događaj je više revijalnog tipa a na regati brži će biti oni koji imaju malo modernija jedra. S tradicijom se ne dobiva na brzini, jer se nekad drugačije plovilo nego danas, ukazuje Nedo Pinezić, koordinator događaja pri ovom Festivalu, vidno zadovoljan što je ovaj pomorski događaj privukao ipak dosta posjetitelja.I danas se nastavlja Fiumare, pa će građani moći u Putničkoj luci razgledati školske brodove »Vila Velebita II« i »Kraljica mora«, a u 12 sati održat će se natjecanje u potezanju konopa (najuspješnije čeka krčki pršut »Žužić«), te će se moći razgledati brod Marina. Prijave za natjecanje u potezanju konopa počinju u 10 sati.