Nepravilnosti u poslovanju predškolske ustanove

Ravnateljicu viškovskog vrtića smjenjuju zbog prevelike plaće?

Andrej Petrak

Dolores Matković je pet godina od Općine Klana dobivala trećinu plaće jer je uz viškovski, vodila i područni vrtić u Klani. No, umjesto da od Općine Viškovo dobije samo ostatak, isplaćivala si je punu plaću i tako oštetila općinski proračun



VIŠKOVO  Ravnateljica viškovskog vrtića Dolores Matković punih pet godina, od 2007. do 2012., neosnovano je dobivala dodatak na plaću, u iznosu od približno trećine osnovne plaće, utvrdile su stručne službe Općine Viškovo, te iznijele tu informaciju na Kolegiju načelnice Sanje Udović.


Na Kolegiju se raspravljalo o odluci Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Viškovo, koji je načelnici predložio smjenu ravnateljice Matković, jer nije ispunila zakonske obveze, vezano uz donošenje Statuta vrtića. Ravnateljica je trebala novi Statut, usvojen u srpnju, objaviti na oglasnoj ploči vrtića, a zakonski je obvezana i poslati ga Uredu državne uprave u Županiji, što nije učinila.


Cijeli Kolegij podržao je zaključke načelnice, koja je od ravnateljice zatražila očitovanje o cijelom slučaju u roku od sedam dana. Prema svemu što su stručne službe izložile na Kolegiju, jasno je da su razlozi koje je Upravno vijeće navelo za smjenu formalni, jer utvrđen je cijeli niz nepravilnosti u radu ravnateljice.   

Više od načelnika


Načelnica Udović naložila je pokretanje postupka radi naknade štete zbog neosnovanog isplaćivanja dodatka na plaću.


   – Smatramo da je ravnateljica nezakonito sebi isplaćivala na punu plaću još jednu trećinu naknade za plaću, dok je Dječji vrtić Klana djelovao kao područni vrtić DV Viškovo. Dogovorom s Općinom Klana, oni su ravnateljici isplaćivali trećinu plaće, a Općina Viškovo trebala je ostatak, s obzirom na to da je ravnateljica uz viškovski vodila i klanjski vrtić. Međutim, utvrdili smo da je ravnateljica sebi isplaćivala punu plaću, te pet godina uzimala dodatnu naknadu u visini trećine plaće od Općine Klana, čime je oštećen proračun Općine Viškovo, objašnjava načelnica Udović.    Problem je primijećen na prijelazu iz 2012. u 2013. godinu kad je cijelo poslovanje Općine prešlo u sustav riznice, u koju su ušle i općinske ustanove pa time i Dječji vrtić Viškovo. Time je ukinut poseban žiro račun vrtića i sva plaćanja otada idu preko računa Općine. Nakon 1. siječnja 2013. ravnateljici više nije isplaćivan taj dodatak, a ona je zbog toga pokrenula tužbu protiv Općine Viškovo. Prema neslužbenim informacijama, njezina je plaća s dodatkom u to vrijeme bila gotovo veća od plaće bivšeg načelnika Gorana Petrca.    Stručne službe Općine utvrdile su i druge nepravilnosti, među kojima se ističe to da ravnateljica već gotovo dvije godine u novom viškovskom vrtiću nije stavila u funkciju novu kuhinju vrijednu stotinu tisuća eura, već se hrana cijelo to vrijeme naručuje od vanjskih nabavljača.   

Nelegalni ugovori




Utvrđeno je i da je ravnateljica zaključivala i protuzakonite ugovore o radu na određeno vrijeme, kršeći Zakonu o radu i Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. O tome svjedoči i nalaz i zabrana Prosvjetne inspekcije Dječjem vrtiću Viškovo. Nije uputila ni financijski plan ustanove za 2014. godinu Upravnom vijeću do 31. prosinca 2013. godine, čime je vrtić doveden u nemogućnost izvršavanja obveza tekućeg poslovanja i isplate plaća djelatnicima početkom 2014. godine.


   Nalazom Prosvjetne inspekcije utvrđen je rad ravnateljice i voditeljice računovodstva u radnom vremenu manjem od 40 sati tjedno, protivno ugovorima o radu. Ravnateljici se zamjera i to što nije izvršila predaju financijskih izvještaja za 2013. godinu u skladu s propisima o financijskom izvješćivanju, kao i opstrukcija rada Upravnog vijeća. Utvrđene su nepravilnosti vezane uz izvršavanje obveza u organiziranju i obavljanju djelatnosti predškolskog odgoja i financijskog poslovanja ustanove, a ravnateljici se zamjeraju i pritužbe roditelja, temeljem kojih su pokrenuti postupci za rješavanje kod nadležnih tijela.   


S ravnateljicom Matković Novi list je razgovarao nakon što je Upravno vijeće predložilo njenu smjenu, a prije nego su postale poznate nepravilnosti u radu, koje su utvrdile općinske službe. Tijekom jučerašnjeg dana ravnateljica je bila nedostupna, a u ranijem razgovoru zamjerke predstavnika Općine u Upravnom vijeću svodila na to da je smjenjuju jer Statut nije stavila na oglasnu ploču u vrtiću.    – Nisam politički čovjek, u 17 godina rada u viškovskom vrtiću samo sam pokušavala raditi svoj posao. Nakon svih rezultata i uspjeha koje je viškovska predškolska ustanova polučila u tom razdoblju, ovakav prijedlog je podosta iznenađujući. Ovo mi je peto Upravno vijeće s kojim surađujem, a nikad dosad nisam imala problema. Problemi u komunikaciji počeli su prije godinu dana, a načelnica Udović nikad mi nije pismeno odgovorila na moja očitovanja u kojima sam ju upozoravala na ovaj problem, rekla je Matković.


Problem – riznica?


Slučajno ili ne, ali do problema u komunikaciji, odnosno otpora ravnateljice, kako to tumače u Upravnom vijeću, došlo je upravo nakon ulaska vrtića u sustav riznice, čime je cijelo općinsko poslovanje pa time i poslovanje vrtića postalo znatno transparentnije.


Ravnateljica Matković nije objasnila zašto nije učinila tako formalnu stvar kao što je objava Statuta na oglasnoj ploči, te predaja tog dokumenta Uredu državne uprave. No isticala je da su protiv prijedloga o njezinoj smjeni na Upravnom vijeću glasovali predstavnica zaposlenika Jasmina Puž, kao i predstavnica roditelja Anica Žunabović, dok je za glasovalo troje predstavnika Općine: Denis Mladenić, Robert Simčić i Elena Grgurić.


Naglasila je i da je Upravnom vijeću sindikalna povjerenica Ivona Rožman dostavila peticiju zaposlenika protiv njene smjene. Ravnateljica će dobiti priliku za očitovanje, a konačna odluka bit će na načelnici Udović.