Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
SVEČANOST

Ratna zastava »Zmajeva« u postavu Pomorskog i povijesnog muzeja

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2018. u 18:52 2018-10-03T18:52:10+02:00

RIJEKAU Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana je svečanost povodom proširenja stalnog postava Zbirke Domovinskog rata »U obrani Domovine«. Ovom prigodom Klub zapovjedništva 111. brigade ZNG muzeju je uručilo još jedan iznimno vrijedan eksponat, ratnu zastavu 111. brigade HV »Zmajevi« odlikovanu Redom Nikole Šubića Zrinskog kojim su pripadnici postrojbe odlikovani za iznimne doprinose u Domovinskom ratu.
Nakon hrvatske himne prigodnu pjesmu posvećenu županiji izvela je Katja Budimčić Sabljar. Ravnateljica Muzeja Nikolina Radić Štivić iskazala je posebnu čast braniteljima, članovima njihovih obitelji i Udrugama proizašlih iz Domovinskog rata. Svečanosti su nazočili Župan Zlatko Komadina koji je u svom obraćanju prisutnima istaknuo važnost ovog postava u čast Domovinskog rata i poginulih branitelja. Predsjednik Kluba zapovjedništva 111. brigade ZNG-a Vlado Milković kazao je:

– Ponosni smo što smo bili pripadnici 111. brigade. Danas se s tugom i zahvalnošću sjećam poginulih branitelja i njihove žrtve te pozdravljam njihove obitelji, invalide Domovinskog rata i suborce.
Svečanosti su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar koji je u ratu bio ratni zapovjednik SJP Ajkula, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, zamjenica župana Marina Medanić, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, članice Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu i Udruga udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu te brojni drugi uzvanici. Među njima je bio i ravnatelj Hrvatskog memorijalnog - dokumentarističkog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor koji je kazao:
– Vrlo je važno da ovakvi autentični simboli, koji predstavljaju Rijeku i PGŽ, kao što je zastava ratne brigade, budu u prostoru muzeja i dostupni široj javnosti. Sretan sam što je i zastava 111. brigade sada u muzeju i da djeca koja dolaze u posjet Spomen-sobi Domovinskog rata imaju prigodu razgledati postav i zastave ratnih brigada koje su branile Hrvatsku. Kad je riječ o ratnim muzejima, dobro je da ih ima što više.

Kustos Ivo Mileusnić zadužen za ovaj postav istaknuo je važnost ovog eksponata.
– Jako smo zadovoljni što smo dobili ratnu zastavu jedne od najznačajnijih postrojbi našega područja, uz dužno poštovanje svima ostalima. Njome zaključujemo priču o dopunjavanju postava, što ne znači da u Zbirci Domovinskog rata mi ne sabiremo i dalje građu koja se ovdje čuva i koju izlažemo prigodno na tematskim izložbama. Akvizicija ove zastave odlikovane Redom Nikole Šubića Zrinskog posebno nam je važna.
Mileusnić je istaknuo i objavljivanje kataloga postava:
– Često nas pitaju što je s katalogom. Mi to planiramo i dužni smo to realizirati, tako da vjerujem da ćemo uskoro uspjeti isfinancirati katalog.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.