Zanimljivi podaci

Raste broj djece, a raste i gospodarstvo: Prezentiran novi Prostorni plan Viškova

Biljana Savić

Ilustracija / Foto Silvano Ježina

Ilustracija / Foto Silvano Ježina

Viškovo ima sve više  stanovnika, osobito djece, raste i gospodarstvo – to su temelji na kojima je izrađen novi plan



VIŠKOVO Viškovskim vijećnicima prezentirane su 2. izmjene i dopune uređenja Prostornog plana Općine Viškovo koje je vijećnicima predstavila Sanja Turk iz Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije. Turk je naglasila da će to biti cjelovita izmjena i da je u skladu sa zakonom i Prostornim planom Primorsko-goranske županije.


Turk je iznijela zanimljive podatke, kazavši da je Viškovo po dobnoj strukturi stanovnika najmlađa jedinica lokalne samouprave u PGŽ-u i jedina kojoj prosječna dob stanovništva ne prelazi 40 godina. Za razliku od hrvatskih trendova, kazala je Turk, Viškovo pokazuje trend povećanja broja stanovnika, osobito djece, u Viškovu raste i gospodarstvo i sve su to temelji na kojima je biti izrađen novi prostorni plan.


Također, viškovskim su vijećnicima predstavljeni i projekti sufinancirani iz potpora, među kojima su odobreni projekti od strane EU-a kao što su »Viškovo reciklira«, »Izgradnja ceste Spoj sa spojnom cestom Brnasi – Dovičići«, »Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada«, »Znanjem do posla« te projekt »LO.PA.Z. PLUS« koji će pridonijeti povećanju zapošljavanja najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima.




Predstavljena su i odobrena nacionalna financiranja, kao što je implementacija bike-sharing sustava u turističku ponudu Općine Viškovo, sufinanciranje izrade prostornih planova jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave za 2018. godinu, izrada projektne dokumentacije za novi vrtić i jaslice te sredstva za izgradnju vodovodnih ogranaka. Predstavljeni su i prijavljeni projekti koji još čekaju sredstva od EU-a, a među njima su »Ruke pomažu«, »Ruke pomoći«, »Za djecu zajedno« i »Od prevencije do zdravlja«.