Sufinanciranje uređenja zapuštenog poslovnog prostora

Radovi na Rivi 14: Grad Rijeka pomoći će novom ulagaču iz Šapjana s milijunom

Damir Cupać

Dugogodišnji riječki »mrtvi kapital« ne bi još dugo trebao biti ruglo Rive / Snimio Vedran KARUZA

Dugogodišnji riječki »mrtvi kapital« ne bi još dugo trebao biti ruglo Rive / Snimio Vedran KARUZA

Poslovni prostor nekadašnjeg Svid Rock cafea, a kasnije Budha bara, izlicitirala je tvrtka Higis iz Šapjana, a Grad se obvezao sufinancirati dio troškova nužnih radova kako bi se prostor priveo namjeni i funkciji



RIJEKA  Ima se, može se – jedino je što se može reći nakon odluke gradonačelnika Vojka Obersnela da se tvrtki Higis iz Šapjana odobri sufinanciranje radova na uređenju poslovnog prostora na adresi Riva 14 u iznosu od nešto manje od milijun kuna.


Konačni iznos koji će se isplatiti iz gradskog proračuna utvrdit će se po završetku radova, te dostave okončane situacije, građevinske knjige i primopredajnog zapisnika time da će se, kod izračuna iznosa uvažiti jedinične cijene iz situacije odnosno važećeg okvirnog sporazuma.


Riječ je o poslovnom prostoru nekadašnjeg Svid Rock cafea, a kasnije Budha bara koji je godinama mrtvi kapital i koji je godinama ruglo u središtu Rijeke.





Ugovorom o zakupu definirani su sljedeći nužni radovi: otucanje dotrajale i izrada nove žbuke zidova, razbijanje postojeće betonske podloge i keramičkih pločica, sanacija međukatne konstrukcije, izrada spuštenog stropa, zamjena ulaznih vrata i prozora, izrada hidroizolacije podova, izrada betonske podloge, sanacija i rekonstrukcija sustava ventilacije, kompletno uređenje sanitarnih čvorova – demontaža sanitarne opreme, otucanje zidnih i podnih keramičkih pločica kompletno s podlogom, uređenje temeljne kanalizacije, kompletna zamjena odvodne i dovodne instalacije, izrada žbuke zidova i stropa, postava keramičkih pločica na zidove i pod, ličenje zidova i stropa, postava vrata, izrada elektroinstalacija kompletno s rasvjetnim tijelima, utičnicama i prekidačima, izvedba ventilacije sanitarnih čvorova, postava sanitarne opreme.



Izgubljeni milijuni


Valja podsjetiti da je gradski proračun izgubio i milijune kuna od neplaćenih zakupnina bivših zakupnika, prije svega ugostiteljske frakcije HDZ-a koja je krajem 1990-ih izlicitirala taj poslovni prostor po povlaštenoj cijeni jer da će organizirati kulturna događanja.


Prije nekoliko godina prostor je preuzeo Odjel gradske uprave za kulturu koji nije osmislio ništa i nikakav sadržaj za tu lokaciju, a onda je opet vraćen Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom. Za sve to vrijeme Grad Rijeka od atraktivnog poslovnog prostora nije zaradio ni lipe.


– Krajem prošle godine Rivu 14 izlicitirala je tvrtka Higis iz Šapjana. Poslovni prostor od 529 kvadrata namijenjen je za obavljanje djelatnosti pripreme i usluživanje hrane i pića uz ugovorenu mjesečnu zakupninu od 2.841 eura, dok je rok zakupa 15 godina. Zakupnik je preuzeo obvezu da će prostor vlastitim sredstvima urediti i staviti u funkciju ugovorenih djelatnosti te početi plaćati zakupninu najkasnije u roku od 12 mjeseci od dana stupanja u posjed prostora, odnosno do 27. studenoga 2015. godine, da će za uređenje prostora dostaviti idejno rješenje i troškovnik radova na suglasnost zakupodavcu, izraditi glavni projekt sukladno pravilima struke, pozitivnim propisima i podzakonskim aktima koji reguliraju predmetnu materiju te da će prije početka izvođenja radova za uređenje predmetnog prostora od nadležnog tijela ishoditi pravomoćnu građevinsku dozvolu, navode u Gradu Rijeci.



Prema dostavljenom idejnom rješenju i troškovniku radova ukupna vrijednost investicije bez opreme prostora iznosi oko četiri milijuna kuna. Obradom predmetnog troškovnika utvrđeni su nužni radovi radi uređenja i privođenja prostora ugovorenoj namjeni, a koje će zakupodavac sufinancirati sukladno članku 20. Ugovora o zakupu. – Vrijednost radova koje bi Grad Rijeka trebao sufinancirati iznosi 919.959 kuna. Kako su u troškovniku utvrđene projektantske količine koje mogu biti veće ili manje konačan iznos koji će se sufinancirati utvrdit će se po završetku radova i dostavi okončane situacije tako da se uvaže količine iz okončanog obračuna i jedinične cijene za pojedine radove iz troškovnika. U dostavljenom troškovniku zakupnika nisu obuhvaćeni radovi na sanaciji ili izmjeni postojeće temeljne kanalizacije i sanaciji i/ili ojačanju međukatne konstrukcije s obzirom na to da se stanje istih prije izvedbe radova u prostoru nije moglo utvrditi i obraditi troškovnikom. Također, nisu definirani svi radovi na uređenju pripadajućeg dijela fasade budući da zakupnik još nije ishodio suglasnost Konzervatorskog odjela u Rijeci. Osim navedenog postoji mogućnost da se kod izvedbe radova ukaže potreba za izvedbom radova koji nisu uočeni kod izrade troškovnika jer su skriveni – zajedničke odvodne i dovodne instalacije u zidovima, stanje zidova nakon uklanjanja žbuke… Kako se u konkretnim slučajevima radi o nužnim radovima, iste bi trebalo zakupniku priznati i sufinancirati, a iznos bi se naknadno utvrdio dostavom relevantne dokumentacije. No, i uz priznavanje eventualnih dodatnih radova ukupni iznos koji će se sufinancirati je najviše do milijun kuna, naveli su u Gradu Rijeci.


Privođenje namjeni


Ugovorom o zakupu utvrđeno je da je prostor u vrlo lošem stanju i da postoji potreba za nužnim radovima radi uređenja i privođenja ugovorenoj namjeni.


– Zakupodavac se obvezao sufinancirati dio troškova samo u dijelu koji se odnosi na nužne radove za potrebe privođenja namjeni i funkcioniranju poslovnog prostora, najviše do milijun kuna. Konačni iznos sredstava koja će se sufinancirati također će se utvrditi posebnim zaključkom gradonačelnika nakon dostave okončane situacije i zapisnika o primopredaji izvršenih radova.


Za konačno utvrđeni iznos sufinanciranja zakupniku će se umanjiti ugovorena zakupnina u jednakim mjesečnim iznosima raspoređenim na 10 godina s time da se zakupnik odriče potraživanja kamata za angažirana sredstva za uređenje predmetnog poslovnog prostora, kao i uloženih sredstava za uređenje istog, te se odriče prava primjene instituta stjecanja bez osnove i poslovodstva bez naloga, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.