Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
25. travnja 2019.
Tvornica u stečaju

Radnicima TIBO-a stižu rješenja o isplati dijela potraživanja: Za 76 radnika, država osigurala 2,2 milijuna

Tvornica industrijske brodske opreme u Matuljima / M. ANIČIĆ
Tvornica industrijske brodske opreme u Matuljima / M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2016. u 21:51 2016-11-18T21:51:00+01:00

Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja radnicima isplaćuje do tri minimalne plaće te polovicu iznosa otpremnine, ali one koja je utvrđena odredbama Zakona o radu

Radnici matuljskog Tiba ovih će dana na svoje kućne adrese dobiti rješenja Agencije za osiguranje radničkih potraživanja (AORPS) o isplati dijela njihovih potraživanja u stečajnom postupku ove tvornice. U odgovoru na naš upit, ravnatelj AORPS-a Ivan Madunić navodi kako je Agencija riješila sve zahtjeve tibovaca te da su za 67-ero njih ovaj utorak poslali rješenja na njihove kućne adrese, dok je preostalih 9 rješenja trebalo biti odaslano tijekom jučerašnjeg dana, kako se navodi u dopisu.

Ukupna svota koju je Agencija utvrdila da će isplatiti tibovcima je 2.206.699 kuna. Za taj se iznos AORPS onda upisuje među stečajne vjerovnike matuljske tvornice, odnosno pridodaje već postojećim tražbinama s obzirom na to da je ova Agencija tibovcima bila isplatila tri minimalne plaće u vrijeme kad je račun tvornice bio u blokadi.

Agencija nije kasnila

Ukupna radnička potraživanja u stečaju Tiba, koje je Trgovački sud u Rijeci utvrdio i priznao na ročištu početkom rujna ove godine, penju se na 15,4 milijuna kuna. Veći dio tih potraživanja odnosi se na otpremnine koje tibovcima pripadaju po Kolektivnom ugovoru koji je bio na snazi do otvaranja stečaja u matuljskim pogonima. Tim je Kolektivnim ugovorom predviđen iznos otpremnina od po 6.400 kuna po svakoj godini radnog staža.

AORPS u slučaju stečaja poslodavca, kao što je poznato, radnicima isplaćuje do tri minimalne plaće te polovicu iznosa otpremine, ali one koja je utvrđena odredbama Zakona o radu. Na naš upit zašto, a imajući u vidu propisane zakonske rokove, AORPS nije prije riješio zahtjeve tibovaca koji su odaslani još početkom listopada, ravnatelj Madunić navodi kako nije točno da su kasnili u Agenciji.

– S obzirom na to da je dokumentacija potrebna za odlučivanje o zahtjevima radnika kompletirana za većinu radnika 2. studenog 2016. godine, a za devet radnika dana 15. studenog, Agencija je u zakonskom roku od 15 dana riješila predmetne zahtjeve, stoji u odgovoru ravnatelja AORPS-a. Slijedom ovih navoda, ispada da je stečajnoj upraviteljici Tiba Višnji Rosenberg Volarić trebalo dva mjeseca da kompletira dokumentaciju koja radnicima osigurava da vide kakav-takav, ali u svakom slučaju prvi novac u stečajnom postupku tvornice. Trgovački sud u Rijeci, naime, još je 7. rujna ove godine izdao rješenje o svim utvrđenim tražbinama, pa tako i onim od radnika.

Ubrzanje isplate

Na rješenja AORPS-a radnici mogu izjaviti žalbu ili se, ukoliko smatraju da je sve u redu i nisu ničim zakinuti, odreći tog prava. Od upućenih u ovu problematiku doznajemo kako i u slučaju da u rješenju »sve štima«, Agenciji bi svejedno trebalo odaslati dopis u kojem će radnik napisati da se odriče prava na žalbu jer to, ističu naši sugovornici, ubrzava cijeli postupak.

Rok od 15 dana u kojem Agencija isplaćuje novac, naime, počinje teći po izvršnosti rješenja, odnosno po isteku zakonskog roka od 30 dana za žalbu ili, u drugoj opciji, od trenutka kad u Agenciji zaprime dopis u kojem se radnik odriče prava na žalbu.

– Agencija je dužna u roku od 15 dana od dana izvršnosti rješenja izvršiti uplatu na namjenski račun stečajnog dužnika za prihvat uplate osiguranih potraživanja radnika. Nadalje, najkasnije u roku od osam dana po uplati Agencije, stečajni upravitelj je dužan izvršiti, uz izravnu uplatu priznatih potraživanja radnicima, obračun i uplatu pripadajućih poreza i prireza te doprinosa za obvezna osiguranja što se obračunavaju iz osnovice i na osnovicu, objašnjavaju daljni postupak i rokove iz AORPS-a.

Predviđeni novac Agencija uplaćuje sukcesivno, za svakog radnika poimence. Drugim riječima, ako netko od tibovaca, ili više njih, smatra da ima osnove i odluči žaliti se na rješenje AORPS-a, to ne sprečava isplatu ostalima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka