Bitka za brodogradilišta

Radnici u borbi za opstanak: Pogledajte kako je izgledao prosvjed Trećemajaca

P. N.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Vrijeme opasno curi. Kao što smo ranije podsjetili, danas je šezdeseti dan otkad je račun riječkog brodogradilišta blokiran, što znači da će, ako se ništa ne promijeni, da su od sutra ispunjeni svi uvjeti za pokretanje stečajnog postupka.



Radnici riječkog brodogradilišta Treći maj, kao i njihove kolege u pulskom Uljaniku, bore se za opstanak svojih poduzeća, za svoju egzistenciju. Radnici Trećeg maja, kao što smo informirali, jutros su spontano izišli na ulice, na protestni marš kojim upozoravaju da se neće predati tek tako.


Međutim, vrijeme opasno curi. Kao što smo ranije podsjetili, danas je šezdeseti dan otkad je račun riječkog brodogradilišta blokiran, što znači da će, ako se ništa ne promijeni, da su od sutra ispunjeni svi uvjeti za pokretanje stečajnog postupka.


Radnici smatraju da ih je Vlada ostavila na cjedilu i digla ruke od njih, a njihovi predstavnici tvrde da nije nemoguć scenarij u kojem će Riječani protestirati u Puli, pred Uljanikom. Naime, na pitanje novinara planiraju li na prosvjed u Zagreb, jutros je stigao odgovor: nama nije dužan Zagreb, nego Uljanik d.d. iz Pule.


snimio Roni Brmalj


snimio Roni Brmalj





Ipak, radnici su više nego svjesni da bez intervencije države brodogradilišta po svemu sudeći neće opstati.


U isto vrijeme, predsjednik HGK Luka Burilović tvrdi da bi Hrvatska naprosto trebala odustati od brodogradnje, ali njegov javno izrečeni stav dočekala je bura negodovanja na društvenim mrežama. U gradovima koji nisu živjeli s brodogradilištima, međutim, mnogi dijele stav predsjednika HGK.


Naši reporteri jutros su bili s radnicima Trećeg maja, a evo što je svojom kamerom zabilježila naša ekipa.