Mali moreplovac

RODIO SE NA PLOVIDBI PREMA RIJECI Liječnica govori o neobičnom iskustvu: ‘Mama je bila jako hrabra’

Barbara Čalušić

snimio Goran Kovačić PIXELL / Pixabay

snimio Goran Kovačić PIXELL / Pixabay

U subotu u dva ujutro stigao je poziv da imamo rodilju u trudovima. Krenulo je iznenada i morali smo hitno za Rijeku. Helikopter nije mogao poletjeti pa smo krenuli izvanrednim prijevozom trajektom. 



RIJEKA – Ako se porod uredno odvija, onda sve ide prirodnim putem, skromno nam je komentirala liječnica creskog Doma zdravlja dr. Mirna Knežević koja je u subotu ujutro na trajektu na potezu između Meraga i Valbiske porodila Cresanku čije je dijete očito nije imalo strpljenja da svijet prvi put ugleda u riječkoj bolnici. Sretna mama i dječak na kraju su zajedno stigli vozilom creske hitne pomoći u riječko rodilište, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka poručuju da su majka i dijete dobro, ali nisu zainteresirani za razgovore sa znatiželjnim novinarima.


Za razliku od njih, doktorici Knežević neprestano zvoni telefon i, iako je ovaj vikend u pripravnosti, strpljivo odgovora na novinarska pitanja. Dr. Mirna Knežević jedna je od troje liječnika koji u sklopu creskog Doma zdravlja dežuraju u pripravnosti, zamjenjujući tako kao vanjski suradnici Zavoda za hitnu medicinu, tipične hitnjake.


– U subotu u dva ujutro stigao je poziv da imamo rodilju u trudovima. Krenulo je iznenada i morali smo hitno za Rijeku. Helikopter nije mogao poletjeti pa smo krenuli izvanrednim prijevozom trajektom. Na trajektu sam uvidjela da će porod ići brzo te da vjerojatno nećemo stići trudnicu prevesti do Rijeke. Iako sam već negdje pročitala da sam više puta porođala djecu, moram priznati da je meni ovo kao liječnici prvi porod koji sam obavila i, bit ću iskrena – još sam pod dojmom. Mama je bila jako hrabra i suradljiva, a sve se odvijalo prilično brzo pa je u našem vozilu na trajektu na svijet ubrzo došao zdravi dječak. Jako mi je drago da sam bila dio ovako lijepe priče koja je još jedan dokaz da se u našem zdravstvu događa i puno dobrih stvari, rekla je dr. Knežević.




Da bi creska mama i njezin sin sigurno i sretno stigli do riječkog rodilišta, osim dr. Knežević u subotu ujutro pobrinuli su se medicinska sestra Mirela Ilišin i vozač Ariano Šušić.