Pet preko podne

RIJEKO, PODRŽI TREĆEMAJCE! Danas veliki prosvjed za spas brodogradilišta

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Trećemajci će na Prosvjedni marš krenuti u 10.15 sati s istočnog ulaza u škver. Kretat će se Baračevom ulicom, te na raskrižju na Mlaki izaći na Krešimirovu ulicu. Iz Krešimirove ulice će na Žabici produžiti u Trpimirovu, a zatim će Korzom doći do Trga 128. brigade HV-a



RIJEKA Danas će više od tisuću trećemajaca tražiti i trebati podršku svojih sugrađana u njihovoj borbi za radna mjesta, ali i opstojnost za ovo malo industrije i proizvodnje što je preostalo u zemlji koja je sebi dozvolila da joj 20 posto bruto domaćeg proizvoda ovisi o turističkoj sezoni.


Nije prvi put da su radnici »3. maja« suočeni sa biti ili ne biti, ali ovo je zasigurno posljednja prilika za spas riječkog brodogradilišta koje je doslovno na aparatima – bez posla, bez novaca, s blokiranim računom i uvjetima za pokretanje stečaja. To što prosvjed na Trgu 128. brigade HV-a službeno počinje pet minuta iza podneva više je od puke simbolike.


Trećemajci će na Prosvjedni marš krenuti u 10.15 sati s istočnog ulaza u škver. Kretat će se Baračevom ulicom, te na raskrižju na Mlaki izaći na Krešimirovu ulicu. Iz Krešimirove ulice će na Žabici produžiti u Trpimirovu, a zatim će Korzom doći do Trga 128. brigade HV-a gdje će u 12.05 započeti prosvjedni skup.




Gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina podržavaju ovakvo okupljanje trećemajaca.


Župan Komadina kaže kako će tek vidjeti hoće li ići na okupljanje, ali inicijativu zdušno podržava.


– Ja sam tu, pridružit ću se ako se tako dogovori Krizni stožer, zasad je dogovor da govore predsjednici Gradskog vijeća i Županijske skupštine, kako se skup ne bi politizirao. Ali, ponavljam, tu sam i doći ću ako to odobre oni kojih se to tiče. A građani znaju da sam tu, u rješavanju »3. maja«, duboko unutra već mjesecima. Jer to nije pitanje samo »3. maja«, nego i fakulteta brodogradnje, budućnosti Rijeke, obrazovanja mladih… – kazao je Komadina.


Gradonačelnik Obersnel ističe da na skupu osobno neće moći biti, jer mora otputovati u Italiju, budući da je pozvan na sastanak na kojem će se sastati gradonačelnici gradova koji su bili i koji će biti Europske prijestolnice kulture, gdje će predstaviti riječki projekt Rijeka 2020.


– Apsolutno podržavam prosvjed radnika 3. maja i u stalnom sam kontaktu s predstavnicima radnika i sa sindikatima. Također, uz župana Komadinu dio sam Kriznog stožera »3. maja« kroz koji nastojimo utjecati na bolju budućnost tvrtke, naravno u okviru mogućnosti koje kao regionalna i lokalna samouprava imamo na raspolaganju. Isto tako, Grad Rijeka je organizatorima prosvjeda pružio i kompletnu logističku podršku. Na prosvjedu će biti moji zamjenici i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke kojima je, kao i meni, cilj opstanak brodogradnje u Rijeci i naravno, isplata plaća radnicima. Vjerujem da će na prosvjed doći i većina gradskih vijećnika, ali i velik broj Riječanki i Riječana. Brodogradnja u Rijeci nema alternativu, i država mora shvatiti da djelatnosti vezane uz more ne mogu biti samo one koje proizlaze iz turizma – kazao je Obersnel.


Zabrana parkiranja


Na Trgu 128. brigade HV-a, danas će od 7 do 16 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, zbog održavanja mirnog prosvjeda radnika »3. maj«a. Za vozila parkirana na Trgu Riječke rezolucije prolaz će biti moguć od 11.30 do 14 sati, preko parkirališta robne kuće Korzo, te dalje Ulicom Šime Ljubića.


Ruta


Ruta