Više od 70 izlagača na Gatu

RIJEKA NAUTIC SHOW Brodice i gliseri za domaće kupce

Marinko Glavan

Atraktivno otvorenje šestog Rijeka Nautic Showa / Snimio Ivica TOMIĆ

Atraktivno otvorenje šestog Rijeka Nautic Showa / Snimio Ivica TOMIĆ

Ponuda je, u odnosu na prethodnih nekoliko godina, otišla korak naprijed, što je vidljivo po broju izloženih plovila, ali i po broju i ponudi izlagača brodskih motora, pumpi, kopči,  opreme i usluga



RIJEKA  Pedeset plovila, motori, oprema i usluge preko sedamdeset izlagača predstavljeno je na Gatu Karoline Riječke, gdje je danas otvoren šesti po redu Rijeka Nautic Show.


Nautički sajam otvoren je nastupom Prvih riječkih mažoretkinja, a posjetitelje i izlagače su pozdravili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica županijskog odjela za pomorstvo Nada Milošević, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, član uprave ACI-ja, glavnog sponzora sajma, Juraj Bukša, te predstavnici Zajednice tehničke kulture i HGK-ŽK Rijeka.


Poseban naglasak u svojim obraćanjima stavili su na razvoj Rijeke kao središta nautičkog turizma, od privezišta za mega-jahte, do projekta prenamjene lučkog bazena Porto Baroš u luku nautičkog turizma.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić





Ponuda samog sajma, u odnosu na prethodnih nekoliko godina, otišla je korak naprijed, što je vidljivo po broju izloženih plovila, ali i po broju i ponudi izlagača brodskih motora, pumpi, kopči, najrazličitije opreme i usluga namijenjenih brodicama i ljubiteljima mora.


Iskorak je učinjen i u smislu pratećih prezentacija i događanja, od panel diskusije na temu Rijeke kao novog nautičkog središta, pa do raznih programa namijenih svim uzrastima građana, od udičarenja s brodice, do demonstracija sigurnog upravljanja dronovima.


Danas je održana i pokazna vježba Županijskog operativnog centra za zaštitu mora u slučaju iznenadnog onečišćenja, zajedno s razgledavanjem specijalnih brodova koji su sudjelovali u vježbi.


Atraktivna ponuda brodica, mahom u rasponu duljina od pet do 12 metara, u kombinaciji s ostalim sadržajima, toplim sunčanim danom i povoljnom cijenom ulaznica od deset kuna, već na otvaranju je privukla popriličan broj posjetitelja.


Već same dimenzije izloženih brodica govore da je riječ uglavnom o plovilima namijenjenim domaćim kupcima, bilo da je riječ o klasičnim pasarama ili manjim poludeplasmancima, čije cijene, iako i dalje dobrom dijelu populacije nedostupne, ipak ne lete u nebo, nego se kreću uglavnom u rasponu od tridesetak do sedamdesetak tisuća kuna.


Druga ciljana populacija, sudeći po broju izloženih glisera, očito su iznajmljivači plovila koji uglavnom preferiraju brža plovila duljine između šest i osam metara, s vandbrodskim motorima najčešće snage oko stotinu do stotinu i pedeset »konja«.


Na većini takvih plovila cijene nisu istaknute nego se mogu dobiti na upit, ali na onima na kojima su istaknute, sežu i do sedamdesetak tisuća eura, i to uz sajamski popust.


Sajamske popuste moguće je dobiti i na druge izložene proizvode i usluge, poput brodskih motora, pa tko voli i može, nek izvoli. Za ostale, koji će na sajam doći »napasti oči«, uz ponudu brodica, u subotu i nedjelju bit će organizirane promotivne plovidbe jedrenjakom Vila, koje se neće posebno naplaćivati, a mogu razgledati i ophodni brod HRM-a »Hrvatska Kostajnica«, što će posebno zanimljivo biti najmlađim posjetiteljima. Sajam je otvoren u subotu, od 9 do 19 sati, te  u nedjelju, od 9 do 18 sati.