Tiskovna povodom Dana učitelja

RIJEČKI SDP O KURIKULARNOJ REFORMI: HDZ ne želi reformu jer im trebaju konzervativni birači

Tihana Tomičić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Braut upozorava da HDZ ponovo uvodi konzervativne vrijednosti u društvo, a ignorira cijeli niz društvenih problema, poput nedavne teme »lidlića« koje dokazuje galopirajuće raslojavanje hrvatskog društva, praćeno šovinističkim ispadima. To su stvari koja djeca nauče u kući, a obrazovni sustav to bi trebao ispraviti – ali ne u režiji HDZ-a, upozorava Braut



RIJEKA Većina građana vjerojatno ni ne zna što je bit kurikularne reforme, a radi se o tome, kako je odavno napisala radna skupina koju je vodio Boris Jokić, da se manje uči napamet, a da se više razvijaju vještine i logičko rasuđivanje. Jasno je, međutim, da za vrijeme vlade HDZ-a od toga neće biti ništa, jer time bi HDZ izgubio svoje uporište u biračkoj bazi. Njima ne treba društvo tolerancije i slobode, nego konzervativni birači, izjavio je gradski vijećnik SDP-a Vojko Braut na tiskovnoj konferenciji SDP-a povodom Dana učitelja.


Braut upozorava da HDZ ponovo uvodi konzervativne vrijednosti u društvo, a ignorira cijeli niz društvenih problema, poput nedavne teme »lidlića« koje dokazuje galopirajuće raslojavanje hrvatskog društva, praćeno šovinističkim ispadima. To su stvari koja djeca nauče u kući, a obrazovni sustav to bi trebao ispraviti – ali ne u režiji HDZ-a, upozorava Braut.


Vijećnici Aleksandar Bulog i Čedomir Salević upozoravaju da je Jokićeva skupina posvetila 17 mjeseci reformi koja je trebala biti provedena u 60 konkretnih škola kao pilot program, a onda je prekinuta i na čekanju je već mjesecima, a ni aktualna ministrica Blaženka Divjak nije ispunila najavu o novoj ekspertnoj skupini. S druge strane, Rijeka je suprotni primjer, gdje je uveden i građanski odgoj, i predmet Moja Rijeka i informatika.