Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Žabica

foto RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (2): Autobusni kolodvor - Čekali moderni terminal, dočekali tek nadstrešnice

Autobusni kolodvor - ruglo grada na Rječini, Foto: M. GRACIN
Autobusni kolodvor - ruglo grada na Rječini, Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2017. u 19:16 2017-02-20T19:16:19+01:00

Današnja slika trga Žabica koji je oduvijek imao ulogu terminala bliža je vremenu kada se s njega konjskim zapregama razvozio teret koji je brodovima stizao u luku nego grandiozno zamišljenom projektu autobusnog terminala 21. stoljeća

U dvanaest godina koliko je prošlo od zaključenja natječaja za projekt novog autobusnog kolodvora Žabica Riječani su izgubili svaku nadu u njegovu realizaciju. Iz godine u godinu slušajući prazna obećanja kako će izgradnja početi iduće, a završiti za dvije godine, više ih nitko ne uzima za ozbiljno.

Jedina fizička promjena koja se u međuvremenu dogodila na prostoru kolodvora je skromna nadstrešnica postavljena iznad dva perona, u režiji Autotransa, kako bi se ljudi koji čekaju autobus u lošim vremenskim uvjetima bar donekle zaštitili od padalina.

Današnja slika trga Žabica koji je oduvijek imao ulogu terminala bliža je vremenu kada se s njega konjskim zapregama razvozio teret koji je brodovima stizao u luku nego grandiozno zamišljenom projektu autobusnog terminala 21. stoljeća.

»Oteglo se...«

Podsjetimo, projekt novog autobusnog kolodvora Zapadna Žabica odabran je na javnom natječaju daleke 2005. godine. Tri godine kasnije, u ožujku 2008. gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i arhitekt Silvije Novak iz Studija 3LHD potpisali su ugovor o izradi idejne, glavne i izvedbene dokumentacije. Početak radova najavljen je za 2009. godinu, a s obzirom da se radi o velikom i složenom projektu Obersnel je procijenio da će izgradnja trajati dvije godine.

Lokacija budućeg autobusnog kolodvora  M. GRACIN

Kad je rok za početak radova istekao, a da se ništa nije dogodilo, na velika je zvona objavljeno da će gradnja početi krajem 2011. ili početkom 2012. po modelu javno privatnog partnerstva.

Gradonačelnik je sad pričao o velikom zanimanju privatnog sektora, građevinskih tvrtki i banaka, a za kašnjenje optužio Hrvatske željeznice koje godinama odbijaju potpisati konačni kupoprodajni ugovor za zemljište na kojem će se izgraditi kolodvor.

Međutim, Riječani novi terminal s podzemnom garažom, trgovačkim centrom, polivalentnom dvoranom i drugim komercijalnim sadržajima nisu dobili ni 2014. jer se pokazalo da je predloženi model »financijski i operativno prezahtjevan«.

Godinu poslije priznao je gradonačelnik da se sve »malo otegnulo«, a da naporni građani ne bi više dosađivali pitanjima kad će se riješiti ruglo kolodvora poručio je i da »puno bogatiji i veći gradovi od nas imaju gore autobusne kolodvore nego što je Žabica«.

Nadstrešnice su jedino što se na Žabici izgradilo, Foto:  M. GRACIN

Posljednjih nekoliko godina projekt je na razmatranju. Razmatraju se novi modeli financiranje izgradnje , a prema posljednjoj najavi gradonačelnika za nekoliko mjeseci bi se možda moglo i dokučiti kojim putem krenuti.

»Ne želimo projekt u potpunosti prodati, već želimo naći partnere koji bi zajedno s nama krenuli u izgradnju. Nama bi ostala garaža i komunalni dio, odnosno autobusni kolodvor, a privatni partner bi se bavio komercijalnim poslovima vezanim za trgovinu, hotel ili nešto drugo«, izjavio je nedavno za Novi list.

Hotel i kino

Da bi se odobrovoljili investitori od projektanata je, saznajemo, nedavno zatražena analiza djelomične prenamjene sadržaja unutar višenamjenskog objekata, tako da se svi poslovni prostori prenamijene u hotel i da se udio trgovačkih lokala smanji u korist ugostiteljskih sadržaja.

Investitori s kojima su do sada vođeni razgovori uglavnom su bili zainteresirani za otvaranje velikog šoping centra, čiju su kvadraturu željeli povećati nauštrb garaže u kojoj je planirano 960 parkirnih mjesta. No, pročelnik Odjela za urbanizam Srđan Škunca na to navodno ne želi pristati, jer garaža manjeg kapaciteta na bi riješila problem parkiranja na Rivi, a veliki šoping centar značio bi smrt Korza na kojem bi zamrla trgovačka djelatnost.

Uz nove ugostiteljske sadržaje i hotel niže kategorije sa stotinjak soba, planira se i kino koje bi zamijenilo ranije planiranu konferencijsku dvoranu u dijelu lučkog skladišta koje će biti integrirano u novu građevinu.

Grad Rijeka je do sada u pripremu projekta, odnosno kupovinu zemljišta za izgradnju objekta te pripremu projektne dokumentacije uložio oko 52 milijuna kuna, a vrijednost investicije procijenjena je na 50 milijuna eura.

Simulacija budućeg modernog terminala na Žabici

RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (1): Potemkinova sela od 500 mil. € na Delti i Porto Barošu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.