Spektakularno finale

RIJEČKI KARNEVAL Više od 11 tisuća karnevalista u maškaranom mravinjaku na Korzu

Slavica Mrkić Modrić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Veseli broj stranih maškarona jer potvrđuje onu dobro znanu - svi žele biti u europskoj prijestolnici, u slučaju Rijeke, i kulture, i karnevala



Riječka Riva već pomalo sliči na maškarani mravinjak. Sa svih strana grada pristižu karnevalske skupine s alegorijskim kolima, glazbom i svim onim što svaka prava maškara uvijek sa sobom nosi – plesom, pjesmom i veseljem.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER





Više od 11 tisuća karnevalista, podijeljenih u 114 grupa, pristiglih iz zemlje i inozemstva proći će uobičajenom “završnom rutom” Riječkog karnevala stavljajući točku na “i” još jednog petog godišnjeg doba grada na Rječini.


Pusni ljudi preplavit će centar Rijeke, a očekivano je da će u njihovom veselju i mašti uživati više od sto tisuća gledatelja.



Na Rivi se već polako formira povorka koju će točno u podne u karnevalsku povijest Rijeke koja je službeno počela biti pisana 1449. godine povesti Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, Morčići, Prve Riječke mažoretkinje i Gradska glazba Trsat.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER



A iza njih – svijet u malom. Iz 14 zemalja svijeta, stižu 24 karnevalske grupe među kojima i četiri koje dolaze iz gradova što su bili ili će biti ono što je Rijeka ove godine – europska prijestolnica kulture.



To su karnevalisti iz Galwaya (2020), Escha (2022), Kaunasa (2022), Veszprema (2023) i MatereI (2019). U povorci Riječkog karnevala prvi put ove godine sudjelovat će karnevalisti iz Japana, Indije, SAD-a, Litve, Irske i Luxemburga, dok su grupe iz Italije, BIH, Slovenije, Srbije, Njemačke, Mađarske, Makedonije i Crne Gore već sastavni dio Riječkog karnevala.



Iz ostatka Hrvatske proći će grupe iz Vukovara, Vrbovca, Klinča Sela, Donjih Kaštela, Nedelišća, Sinja, Pule, Kaštel Kambelovca, Dubrovnika i Župe Dubrovačke, Bala, Čepića, Višnjana…


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER




Veseli broj stranih maškarona jer potvrđuje onu dobro znanu – svi žele biti u europskoj prijestolnici, u slučaju Rijeke, i kulture, i karnevala.


Ukoliko zavirimo u popis karnevalskih grupa, točnije u nazive maski kojima će se predstaviti Rijeci potvrđujemo još jednom onu da je karneval svojevrsni kritičar zbilje ali i odskočna daska za maštu. Primjerice, kao i za svakog dolaska tako i za ovog karnevalisti Donjih Kaštela, Kaštel Kambelovca ili Budve dolaze s tzv. politički podcrtanim maskama.





Iščitavamo i da je ove godine pravi hit maska “Galeb i ja” ili “Galeb i mi” ili samo “Galeb”. Čak tri grupe “galebarit” će povorkom. Ima i onih ekološki osviještenih kao bakarački Čenguti koji dolaze s maskom “Više cvijeća, manje smeća”, a sa sličnom porukom predstavit će se i maškare iz Labina i Faenze.



Problemom iseljavanja i neke nove dijaspore bave se Stare gedore i njihova maska “Irska po naši”, a priču o nekadašnjem noćnom životu Rijeke i najstarijem zanatu maskom “Barba Rude” ispričat će riječka grupa “Čiket”. Još štošta se skriva iza naziva maski što je najbolje otkriti na licu mjesta, na Korzu ili nekoj od obližnjih ulica. Televizije i raznorazni prijenosi i javljanja jesu “prva pomoć” ali pravi doživljaj je uvijek na cesti, među karnevalistima.



Stoga svi u srce europske prijestolnice karnevala, kulture i kiše, koja ako je vjerovati meteorolozima danas “igra u gostima”, u nekom drugom gradu.



I samo podsjetnik – u maškarani kotal nikako ne kretati automobilom jer do 23 sata centar grada je rezerviran samo za hodače.


Autobusi Autotroleja voze besplatno, dan je “mekan”, a hodanje zdravo pa – vidimo se na Riječkom karnevalu na kojem svatko može biti ono što poželi, i tako već godinama.