Trbuh grada

RIJEČKE TRŽNICE Postojeći zakupci ne moraju na licitaciju, Zamet ulazi u sustav, na Brajdi cijene 50% manje

Damir Cupać

Foto; V, KARUZA

Foto; V, KARUZA

Na Centralnoj tržnici postoji ukupno 571 prodajno mjesto, od čega je 419 prodajnih mjesta u zakupu, na Tržnici Brajda postoji ukupno 125 prodajnih mjesta, od čega su 22 prodajna mjesta u zakupu, a na Tržnici Zamet postoji ukupno 49 prodajnih mjesta, od čega je 27 prodajnih mjesta u zakupu.



RIJEKA Svi zakupci poslovnih prostora na riječkim tržnicama koji imaju važeći ugovor s gradskim poduzećem Rijeka plus neće morati ići na javni natjećaj od 1. lipnja ove godine, već će im biti ponuđen novi petogodišnji ugovor pod istim uvjetima na potpis ako uredno izvršavaju svoje obveze.


Najavila je to pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević na Kolegiju gradonačelnika, a najavila je i da će dio sustava riječkih tržnica postati i Zametska tržnica budući da je Rijeka plus potpisao kupoprodajni ugovor s tvrtkom Ana 1. travnja ove godine i da je za oko 1,4 milijuna kuna Rijeka plus postao vlasnik nekretnina na Zametu te pripadajućih objekata.


Predložen je i novi cjenik za slobodna prodajna mjesta, a novost je da će se na tržnici na Brajdi početne cijene smanjiti i za više od 50 posto u odnosu na središnju gradsku tržnicu kako bi se motiviralo zakupce da uzmu u zakup ta prodajna mjesta.


– Određeni broj sadašnjih zakupnika sa svih lokacija tržnica obratio se Rijeka plusu sa zamolbama da se u odnosu na njihov status urednih i dugogodišnjih zakupnika na tržnici za prodajna mjesta koja koriste ne provodi javni natječaj, već da se iznađe mogućnost da se sa tim zakupcima izravno sklope ugovori o zakupu po postojećim uvjetima zabuduće razdoblje, počevši od dana 1. lipnja 2018. godine kada prestaju s važenjem postojeći ugovori o zakupu na tržnicama.

Stručne službe Rijeka plusa izvršile su analizu pristiglih zahtjeva, kao i urednosti ispunjenja obveza iz važećih ugovora o zakupu te su u suradnji sa nadležnim Odjelom gradske uprave za komunalni sustav ocijenile da su predmetni zahtjevi opravdani te da se njima svakako ostvaruju zajednički interesi Grada Rijeke, Rijeka plusa, zakupnika i građana Rijeke, pojasnila je pročelnica Miličević.


Na Centralnoj tržnici postoji ukupno 571 prodajno mjesto, od čega je 419 prodajnih mjesta u zakupu, na Tržnici Brajda postoji ukupno 125 prodajnih mjesta, od čega su 22 prodajna mjesta u zakupu, a na Tržnici Zamet postoji ukupno 49 prodajnih mjesta, od čega je 27 prodajnih mjesta u zakupu. Dio prodajnih mjesta na tržnicama daje se i na dnevno korištenje.


– Zbog toga je odlučeno da se Tržnim redom utvrdi iznimka od propisane obveze da se prodajno mjesto, skladišni ili drugi prostor na tržnici daje u zakup na temelju provedenog postupka javnog natječaja, koja iznimka bi se odnosila isključivo na trgovce koji u vrijeme namjeravane provedbe javnog natječaja imaju na snazi ugovor o zakupu prodajnog mjesta, skladišnog ili drugog prostora na tržnici i kojima bi se tada bez provedbe natječaja omogućilo sklapanje novog ugovora o zakupu za isti predmet zakupa za razdoblje od pet godina, po ugovorenoj zakupnini te sukladno važećim aktima, navela je pročelnica Miličević. Ona je podsjetila da je gradska tvrtka Rijeka plus preuzela prije godinu dana upravljanje riječkim tržnicama od privatne tvrtke Tržnice Rijeka.


– Do sada je Rijeka plus za kupnju Tržnice Zamet te za nabavu opreme i novih prodajnih mjesta na riječkim tržnicama investiralo oko 9,5 milijuna kuna s PDV-om. Najviše je novca izdvojeno za kupnju novih kioska, oko 4,5 milijuna kuna, zaključila je pročelnica Miličević.