Ženski lobi

RIJEČKE PROČELNICE Dvije trećine gradske vlade na Korzu 16 vode žene, kolika je njihova moć?

Damir Cupać

Gradsku kasu već godinama, najprije kao vršiteljica dužnosti, a sada kao pročelnica, kontrolira Jasna Liker,

Gradsku kasu već godinama, najprije kao vršiteljica dužnosti, a sada kao pročelnica, kontrolira Jasna Liker,

Od 2009. uz Obersnela se nije pojavila ni jedna žena na izbornim listićima. No, kada je riječ o lokalnim ministarstvima, žene od 15 odjela gradske uprave obnašaju pročelničke dužnosti u njih 10. No ne eksponiraju se u javnom životu



Koliko je moćan ženski lobi u Gradu Rijeci, nemoguće je ocijeniti, iako bi po broju mjesta u onome što bi mogli odrediti kao gradsku vladu, a to su odjeli gradske uprave, naizgled mogli reći da žene drmaju resorima na lokalnoj razini. Ali samo naizgled, budući da se ni jedna od tih pročelnica ne bi mogla izdvojiti kao politički ili na bilo koji drugi način moćna osoba, već one imaju zajednički nazivnik u tome da je riječ o osobama koje se javno ne eksponiraju i koje rade svoj pročelnički posao.


Najbitnija funkcija na lokalnoj razini, kao i na državnoj, su nositelji izvršne vlasti. Od 2009. godine gradonačelnici imaju neposredan mandat, zajedno sa svojim zamjenicima. Od te 2009. godine uz Obersnela se nije pojavila ni jedna žena na izbornim listićima. No, kada je riječ o lokalnim ministarstvima, žene od 15 odjela gradske uprave obnašaju pročelničke dužnosti u njih 10.


Kada bi već morali izdvojiti nekoga, onda bi to bila pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević zbog važnosti i financijske i operative resora kojemu je na čelu, a onda i utjecaja na rad komunalnih poduzeća.


Stranački eksponiran




Taj gradski resor, a što je logično, na raspolaganju ima najviše proračunskih sredstava pa u tom smislu moglo bi se reći da je pročelnica Miličević najmoćnija žena riječke gradske uprave.


Irena Miličević


Irena Miličević



No, za razliku od njezina prethodnika na tome radnom mjestu, a to je Vladimir Bizjak koji je bio i stranački eksponiran, gotovo je nezamislivo vidjeti pročelnicu Miličević u javnom životu izvan obveza koje ima kao pročelnica.


Odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje vodi pročelnica Ljiljana Buljan koja je u gradsku upravu došla kada je Grad Rijeka nakon zakonskih izmjena preuzeo državne službenike koji su radili na izdavanju lokacijskih dozvola. Pročelnica Buljan dolazi na Kolegije gradonačelnika i izvan toga dijela koji je javan također se ne eksponira.


Ljiljana Buljan


Ljiljana Buljan



Aktivna političarka


Odnedavno, nakon suspenzije Vladimira Benca, ženska kvota u gradskoj vladi jača je za još jedno ime – Denis Šulinu koja je vršiteljica dužnosti pročelnice, a na tu je funkciju došla s mjesta ravnateljice Direkcije za stambene poslove.


Odjel za odgoj i školstvo preuzela je 2011. godine Sanda Sušanj. I nju je nemoguće vidjeti izvan posla koji obavlja i sjednica gradske vlade. Politikom se također ne bavi.


Nedavno je od dugogodišnje pročelnice Ankice Perhat na čelo Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb došla Karla Mušković, ali i ona je gotovo cijeli radni vijek u gradskoj upravi pa bi se moglo reći da ni ona ne odskače od kadrovske paradigme za Korzo 16 kada su žene u pitanju – nema tu prevelike želje za moći i za utjecajem iz sjene, riječ je o službenicama koje rade svoj posao.


Karla Mušković


Karla Mušković



Na istom natječaju kada i Karla Mušković pročelnica je postala Vera Begić Blečić, preuzevši resor sporta i tehničke kulture. Ova poznata sportašica jedina se ističe kao relativno aktivna političarka jer je članica SDP-a, a odnedavno je njezino djelovanje postalo i te kako zanimljivo medijima nakon prometne nezgode u kojoj je sudjelovala u Rijeci.


Vera Begić Blečić i Janica Kostelić


Vera Begić Blečić i Janica Kostelić



Dva važna ureda


Gradsku kasu već godinama, najprije kao vršiteljica dužnosti, a sada kao pročelnica, kontrolira Jasna Liker. Njezin prethodnik Tripo Grahovac bavio se aktivno politikom, ali nova pročelnica teško se može promatrati u političkom kontekstu.


Kao dio gradske vlade mogu se promatrati i dva važna ureda – za financijsko upravljanje i kontrole, te za unutarnju reviziju, a koji vode Nada Gunjača i Snježana Skočilić. I za njih vrijedi kao i za njihove kolegice, rade svoj posao i ni na koji način se javno ne eksponiraju.


No, nije uvijek bilo tako da je teško izdvojiti nekoga u gradskoj upravi kada je moć u pitanju. Nema čovjeka u Rijeci, a koji malo bolje pozna stanje u gradu, a da svojevremeno kao dvije najmoćnije žene na Korzu 16 i Titovom trgu 3 ne bi izdvojio Kseniju Linić i Željku Marković.


Ksenija Linić i Vojko Obersnel


Ksenija Linić i Vojko Obersnel



Ksenija, tada još Čule, vodila je kao pravnica Ured grada kada mu je na čelu bio Slavko Linić, a nastavila je raditi taj posao i dolaskom Vojka Obersnela na čelo grada. Korzo je bilo mišljenja da se ključne stvari teško mogu odigrati bez odluke Ksenije Čule koja se kasnije udala za Slavka i postala Linić. Moguće je da ju je sve to skupa oko njezinoga supruga i oko nje same čak i iritiralo jer je u konačnici ipak odlučila napustiti gradsku upravu.


Kada je riječ o Željki Marković, epilog njezinog života je sudska presuda kojom je dobila zatvorsku kaznu zbog zloporabe funkcije. Ali kroz 90-te godine prošloga stoljeća važila je kao jedna od najmoćnijih žena. Odlaskom Slavka Linića, a dolaskom Vojka Obersnela njezin je utjecaj pao, ali sve do uhićenja i sudskoga postupka smatralo se da je ona i te kako moćna figura gradske uprave.