Zezanje na kotačima

RALLY PARIZ – BAKAR Pogledajte kako je bilo na jednoj od najluđih fešti Riječkog karnevala

Marinko Glavan

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



U oblaku oktanskog dima, uz buku sirena i motora startao je ovogodišnji, 27. po redu maškarani rally Pariz-Bakar, jedna od najstarijih i najluđih popratnih manifestacija Riječkog karnevala.


Iako je uzor, slavni Pariz-Dakar, u međuvremenu bezbroj puta mijenjao lokacije, pa više niti kreće francuske prijestolnice, niti završava u glavnom gradu Senegala, riječki je maškarani rally ostao vjeran svojoj tradiciji pa je povorka od sedamdesetak vozila s dvjestotinjak krenula s Krimeje, rutom dugom dvadesetak kilometara, preko Korza i Kostrene pa do Bakra, gdje je cilj rallyja.


Kao i svaki pravi rally, i ovaj ima svoje postaje, a jedna od prvih je već godinama na Korzu, gdje su Riječani mogli vidjeti, a bome i čuti sve ovogodišnje maškarane kreacije na kotačima, bilo na četiri ili dva, nije bitno, kao što na rallyju Pariz-Bakar nije bitno ni tko će stići prvi, već tko će se najbolje zabaviti. A zabavljali su se svi, i gedatelji i sudionici, koji su svoja vozila maškarali u sve i svašta, od pandi i strašila do pogrebnih poduzeća.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić




Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



– Pripreme su trajale dobrih sedam-osam dana, objašnjavaju nam dečki sa Gornje Vežice, odjeveni u lik iz crtića. Detektiva Nicka Praskatona, naravno, i s prigodno uređenim vozilima. A pripreme nisu bile tako jednostavne, naglašavaju.


– Prvo smo pet-šest dana pili, a onda smo u dan-dva sve ovo riješili, haha. Ali to stvar kondicije, jer se u stvari cijeli život pripremamo i vježbamo za Karneval, kažu Vežičani.


Jedna od zapaženijih skupina bila je i Pogrebno poduzeće Jedan manje, koja je na Korzu iz prigodno uređenog pogrebnog vozila izvukla lijes, u kojemu je bio prilično živahan mrtvac.


– Evo, i mrvaci na Karnevalu piju bambus, komentirao je „pokojnik“, a njegova ekipa nam je kazala kako im je za cijeli posao trebalo oko mjesec dana, od ideje do realizacije.


Sa svojim „strašilom“ do Rijeke na maškarani rally potegla je i vesela družba Pusnog društva Čabar.


– Ni metar snijega nam nije bio problem, samo da nastupimo na ovom rallyju. U stvari metar i pol, da zaokružimo. Morali smo doći, jer ove godine slavimo 20 godina Pusnog društva, a kako iduće nedjelje idemo u Sloveniju, u Cerknicu, čime će njihov karneval po prvi put postati međunarodni, morali smo pošto-poto ove nedjelje biti u Rijeci, rekli su odlično raspoloženi Gorani.


Kao i na rallyju Pariz-Dakar, tako su i na njegovom maškaranom pandanu, osim automobilista nastupili i motociklisti.


– Mi smo „Beauty and the beast“, ljepotica i zvijer. Ja sam zvijer, a ona je ljepotica, objasnilo nam je čudovište, nježno pokazujući prema svom motoru.


S Korza su relijaši puta nastavili prema Kostreni, pa sve do cilja u Bakru, i to, kako su nam rekli organizatori iz Autokluba Rijeka, vratolomnom brzinom od prosječnih 10 kilometara na sat. Čemu žurba, kad je veselje.