Općina Jelenje

RADNA JESEN Spremni novci za obnovu ambulante u Dražicama

Sanja Gašpert

Cijelih 434,25 četvornih metara zgrade ambulante dobit će novo ruho / Snimio Sergej DRECHSLER

Cijelih 434,25 četvornih metara zgrade ambulante dobit će novo ruho / Snimio Sergej DRECHSLER

Zdravstvena stanica bit će  u potpunosti obnovljena, a prema uputama iz EU fondova, procjenjuje se kako će se budući troškovi grijanja, hlađenja i općenito energenata smanjiti za minimalno 50 posto. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora i ostale dokumentacije i kreće prijeko potrebna adaptacija



JELENJE  Općina Jelenje u ovoj je godini za komunalne radove povukla više od 2,7 milijuna kuna iz europskih i hrvatskih fondova. Kako najavljuju u Općini, velika serija građevinskih radova već je krenula, a glavni dio očekuje se od sredine listopada.


Novi komunalni radovi omogućit će bolji standard svim mještanima, od najmlađih do osoba u poznim godinama. Ukupna vrijednost radova iznosi više od 3,5 milijuna kuna.


Povijesni uspjeh


Naime, prvi put u povijesti Općina Jelenje povukla je sredstva iz EU fondova. Radi se o projektu obnove zdravstvene stanice u Dražicama, a vrijednost radova kompletne obnove procjenjuje se na gotovo 1,2 milijuna kuna.




–  Općina Jelenje za obnovu zdravstvene stanice u Dražicama iz EU i hrvatskih  fondova povukla je gotovo 700 tisuća kuna. Za energetsku obnovu, odnosno fasadu i krov putem natječaja za EU sredstva povukli smo 270 tisuća kuna. Putem Primorsko-goranska županije za obnovu unutarnjeg dijela naše ambulante dobili smo 400 tisuća kuna. Povučena sredstva iznose više od 50 posto potrebnog za realizaciju jednog od kapitalnih projekata nove općinske uprave. Općina Jelenje iz proračuna će isfinancirati ostatak, kako bi kapitalni projekt bio dovršen u ovoj godini, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući da će zdravstvena stanica u Dražicama biti u potpunosti obnovljena prema najnovijim standardima, a prema uputama iz EU fondova procjenjuje se kako će se budući troškovi grijanja, hlađenja i općenito energenata smanjiti za minimalno 50 posto, što će, kaže Marčelja, u konačnici uvelike olakšati održavanje same zgrade ukupne bruto površine 434,25 m2. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora i ostale potrebite dokumentacije i kreće prijeko potrebna adaptacija.


Marčelja ističe kako ovim primjerom Nova snaga Jelenja pokazuje da se sredstva iz EU fondova mogu povući, što do sada nije bio slučaj u jelenjskom kraju, a navedenom metodologijom rada nastavit će se i ubuduće.


Do kraja godine tako se očekuje i prijava na fondove EU-a za gradnju reciklažnog dvorišta, čiji je glavni projekt gotov. Što se tiče odvajanja otpada, Općina Jelenje povukla je više od 1,2 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt nabave spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Značajne investicije pokrenute su u cilju zaštite i očuvanja okoliša. Naime, Općina Jelenje ove je godine krenula s čišćenjem divljeg deponija Dubina. Za tu namjenu izdvojeno 135 tisuća kuna, a upravo je u tijeku postavljanje i nadzornih kamera za navedeno područje. Tako će se, smatra Marčelja, uveliko spriječiti ilegalno odlaganje otpada na područje Dubine. U sklopu ekoloških programa i aktivnosti, u centru Dražica je napravljen novi ekootok, a nastavljene su uštede na električnoj energiji postavljanjem nove LED javne rasvjete.


Ulazak u Dražice poprimio je sasvim novi oblik. Uvelike je poboljšana sigurnost prometa i bolja vidljivost u noćnom periodu. Kompletan projekt osvjetljavanja vrijedan je 200 tisuća kuna, a općinska uprava povukla je sredstva od nadležnih institucija u stopostotnom iznosu.


Na dobrom putu


–  Prošlost treba ostaviti tamo gdje pripada. Iz nje treba samo naučiti lekciju. Naš je cilj uhvatiti ona sredstava iz europskih i hrvatskih fondova koja još možemo dobiti. Općina će u predstojećem razdoblju učiniti sve kako bi što više sredstava iz vanjskih izvora stiglo u općinski proračun. Na dobrom smo putu, što se vidi iz priloženog. Samo u ovoj godini povukli smo više od 2,7 milijuna kuna iz vanjskih izvora, kaže Marčelja. Dodaje kako se posebno zahvaljuje zaposlenicima općinske uprave koji svakodnevno, puni »žara«, koordinirano rade na projektima, dokumentaciji i pripadajućim javnim natječajima, kako bi sve obećano i najavljeno sredinom 2017. godine u ovom mandatnom razdoblju bilo provedeno u djelo, poštujući načela javnosti i transparentnosti.


U ovoj godini povećan je i kapacitet mjesnog groblja u Jelenju. Krajem travnja izgrađeno je devet novih grobnih mjesta, a u narednom periodu očekuje se novo povećanje broja grobnih mjesta, unutar postojećeg groblja. Do kraja godine na proširenje groblja utrošit će se više od 150 tisuća kuna, kako bi se zadovoljio kapacitet ukopa za nekoliko godina.


Općina Jelenje u svojim razmišljanjima posebnu pažnju daje najmlađim mještanima grobničkog kraja. Upravo je u tijeku realizacija novog dječjeg igrališta u Velim Dražicama.


Vrijednost projekta iznosi 200 tisuća kuna. Kod školske zgrade u Jelenju izgrađen je novi nogostup, asfaltirana cesta i poboljšana sigurnost djece koja od rujna, u sklopu dvosmjenskog rada, kreću u školu.


 Također, u suradnji sa ŠRK-om Rječina obnavljaju se klupe i stolovi uz šetnicu u Lukežima, a upravo je pri kraju obnova mlinskih kola Gašparovog mlina u Martinovom Selu. U suradnji s Planinarskim društvom Obruč dobivena su i sredstva za elektrifikaciju planinarskog doma na 1.100 m nadmorske visine. Solarni paneli i vjetroelektrana na Hahliću dat će novi sadržaj, a ukupna vrijednost radova veća je od sto tisuća kuna. Planinarski dom Hahlić dobit će toliko potrebnu struju i pristup internetu, što će svakako povećati komfor, ugodnost i sigurnost boravka u prirodi. Tako će se povećati i standard ponajboljeg planinarskog doma u Hrvatskoj. Općina Jelenje pomogla je u nabavci novih klupa i uređenje sakristije za filijalnu crkvu u Podhumu, a vrijednosti radova iznosi 250 tisuća kuna.


Izniman uspjeh


U Lukežima je pak, u suradnji s tvrtkom TTO Thermotechnik, obavljeno asfaltiranje cesta s ciljem rješavanja prometne gužve u navedenom mjestu, zbog velikog prometovanja kamiona i osobnih vozila županijskom cestom. Kao što je i obećano, suradnjom poduzetnika i lokalne zajednice unaprijedila se infrastruktura a kompletna vrijednost radova iznosila je 165 tisuća kuna. Svaki od dionika financirao je navedenu dionicu s 50 posto potrebitih sredstava.Sredinom srpnja, u Salonu Grada Rijeke svečano su potpisani ugovori za izgradnju kanalizacije i vodovoda u sklopu EU projekta poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka. Na području Općine Jelenje tim će se projektom izgraditi oko 44 kilometra kanalizacije i 24 kilometra vodovoda, što će, smatraju u Općini, svakako poboljšati životni standard mještana, a na području aglomeracije Rijeka najviše će se graditi u Rijeci i Jelenju. Radovi će se financirani kroz nepovratna sredstva. Na području Općine Jelenje vrijednost radova iznosi 210 milijuna kuna.


Od 2,7 milijuna kuna povučenih sredstava europskih i hrvatskih fondova, 700 tisuća namijenjeno je za Zdravstvenu stanicu Dražice, u što je uključena i Primorsko-goranska županija. Od Fonda za zaštitu okoliša, 1,2 milijuna kuna ide za nabavku baja za otpad. Po 200 tisuća kuna utrošeno je za Led rasvjetu u Dražicama i novo dječje igralište u Velim Dražicama, 250 tisuća za nove klupe u filijalnoj crkvi u Podhumu, sto tisuća kuna za cestu i prilaz jelenjskoj školi, 80 tisuća kuna za uređenje Gašparovog mlina u Martinovom Selu, 100 tisuća kuna za elektrifikaciju Planinarskog doma Hahlić, 80 tisuća kuća TTO Lukeži za cestu, 50 posto financirano je od strane poduzetnika, 30 tisuća kuna za klupe uz šetnicu u Lukežima, u suradnji s ribolovnim društvom i nadležnim institucijama. Kako su spomenuti projekti ukupno vrijedni 3,5 milijuna kuna, ostatak sredstava, 850 tisuća kuna osigurano je u ovogodišnjem općinskom proračunu – 600 tisuća za Zdravstvenu stanicu Dražice, 135 tisuća za čišćenje i nadzorni sustav Dubina, 20 tisuća za ekootok Dražice, 150 tisuća za projekt povećanja broja grobnih mjesta te 80 tisuća kuna za cestu u Lukežima.



–  Uz izgradnju Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama bit će to najveća investicija na našem području, koja će se provoditi paralelno. Zalaganjem nove općinske vlasti, većine u Općinskom vijeću i financijskog stručnjaka iz Dražica Miljenka Fičora, člana nadzornog odbora ViK-a, ovaj projekt uz bespovratna sredstva u potpunosti će financirati Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija Rijeka, što je izniman uspjeh u pregovorima i garancija stabilnog proračuna Općine Jelenje u idućem periodu. Kompletan projekt, prema planovima, trebao bi biti realiziran do 2023. godine, kaže Marčelja.