Predaja ključeva

Put va Kastve: Don Džon T. obećao čudesa Spinčićima

Andrej Petrak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Spinčići bi trebali procvjetati izgradnjom najvećeg trgovačkog centra na svijetu, golf terena, golemog LNG terminala i niza drugih megalomanskih pothvata



KASTAV Predajom ključeva iz ruku gradonačelnika Ivice Lukanovića pusnoj gradonačelnici Sanji Pešćici iz Pusnog odbora Spinčići otpočela je vladavina maškara u Kastvu. Ključevi grada ove godine, po pusnom statutu, idu Spinčićevoj kumpaniji, koja je na programu Antonjski rog pod povijesnom gradskom Ložom predstavila svog pusta Don Džon T.-ja.


Ovaj Amerikanac oduševio se Spinčićima toliko da je ondje odlučio ostati. Štoviše, predstavio je ambiciozan plan po kojem bi Spinčići trebali procvjetati izgradnjom najvećeg trgovačkog centra na svijetu, golf terena, golemog LNG terminala i niza drugih ništa manje megalomanskih pothvata. Čudo toga obećao je Don Džon T., a koliko će toga uspjeti ostvariti znat će se već za šest tjedana, iako bi skeptici rekli da ga u svakom slučaju čeka paklena sudba.


Bacio je Don Džon T. i rukavicu Jurčićima, planirajući još veći dom za umirovljenike, od onog koji njihov Pusni odbor namjerava za vrijeme pusta nakalemiti na nove jaslice na Šporovoj jami, izgrađene iznad butige. U Jurčićima ne vide boljeg mjesta za njihove stare, koji, kažu, jednako nose pelene i jedu kašice, kao i dječica u jaslicama. U planu im je čak i »topla veza« do obližnjeg cimitera – nadvožnjak koji vodi u samo jednom smjeru, pod blagim nagibom od dva posto. Radove na novom domu za umirovljenike najavila je, a koja druga, nego predsjednica Grmošćica, koja je u Jurčiće stigla direktno sa svog službenog privatnog puta u Ameriku.




– Vjerujem u sebe! Mi to možemo i hoćemo! U domu će bit za pit, za jist uz 24-satnu njegu mladih divojki. Hrvatska to zaslužuje, Kastav to zaslužuje i Jurčići to zaslužuju najviše od svih. Živio pust, poručila je predsjednica uz ovacije okupljenih, dok je zbor penzića, nazvan Sv. Lucija, njoj u čast otpjevao »U gori raste zelen bor«.


Svoje planove i programe predstavili su i pusni odbori Rubeši i Trinajstići. U Rubešima pust Salmonelić svim mještanima nalaže: »u svakoj kući jedan prasac«, e da bi živjeli zdravo i bili sretni, dok Trinajstići pripremaju spektakularni noćni lauf na šik snježnoj stazi, na kojoj bi im pozavidjeli ne samo u Zagrebu, već i u Europi, sve pod paskom njihovog pusta Bundića.


Dodijeljene su i Zlatne broskve za najbolje maškare u prošloj godini, koje su zaslužili: Gianni Beni, Zlatko Biondić, Pusni odbor Trinajstići i Vojmir Tuhtan, koji iza sebe ima već 50 godina pusnih nemotarija. Glazbeni uvod dalo je Glazbeno društvo Spinčići, a predstavljanje je popratila službena pusna muzika iz Jurčića. Gosti su bili meštar Toni, te Škoromati i Šime Topolc iz Slovenije.