Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Ulični svirač oduševio krcati riječki klub

Punokrvna rock svirka Furke i "Štićenika" u Tunelu

foto: M.GRACIN
foto: M.GRACIN
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2011. u 14:45 2011-02-11T14:45:02+01:00

Bilo je to svojevrsno priznanje kultnom riječkom uličnom sviraču koji unatoč godinama i svemu što mu se dogodilo, i dalje "gura" naprijed

RIJEKA - Toliko krcat Tunel dugo nismo vidjeli.

Koncert Marija Poje zvanog Furka i nove postave "Štićenika" u četvrtak je u tom klubu izazvao neopisivu gužvu. Ulaz je ponovno bio besplatan, no to nikako ne znači da svi oni koji su se spustili u grad, nisu znali što slušaju.

Upravo suprotno. Bilo je to svojevrsno priznanje kultnom riječkom uličnom sviraču koji unatoč godinama i svemu što mu se dogodilo, i dalje "gura" naprijed. Kako bi to rekao glazbeni kritičar Anđelo Jurkas, zvati ga luzerom bilo bi jednako kao osloviti ga diplomiranim arhitektom. Taj navodni "luzer" nije samo beskućnik bespućnik.

Ako niste znali,  Furka je svirao  sa Santanom, Zeppelinima, Emersonom, Lakeom i Palmerom

On je doista živuća legenda.

Poput Childea Harolda, lika iz istoimene knjige lorda Byrona, Furka je lutao svijetom, upoznavao svakakve ljude, doživio, proživio i preživio svašta.

Ako niste znali, svirao je sa Santanom, Zeppelinima, Emersonom, Lakeom i Palmerom, živio u Montrealu...da ne duljimo, čovjek takve biografije itekako ima što za reći. Iako ga glas ne služi kao nekada, o njemu samome i svim njegovim životnim doživljajima najbolje govore njegove pjesme.

Tko god se zatekao u Tunelu, mogao se u to uvjeriti. Slušatelji su na dar dobili iskrenu, eksplozivnu i punokrvnu rock-svirku. Ispovijesti o starim ljubavima, propalicama iz svjetskih velegrada, riječkoj svakodnevici, malo koga su ostavili ravnodušnima.

Ne bi bez razloga publika tražila "još".

Zahvalan na velikom pljesku, Mario i "Štićenici" odužili su se još nekim istinskim rock-draguljima s albuma "Loose explosion" ali i pjesmama koje bi se ovog ljeta trebale naći na novom albumu benda.

Ostatak materijala, a prema riječima autora, ima ga puno, čut ćemo nekom drugom prilikom. Tko Furku i "Štićenike" u četvrtak nije gledao, drugi put ih ne bi nikako smio propustiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.