Nova gradska odluka

Puno više riječkih obitelji dobit će poklon-bon za udžbenike

Marta Ban

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Cenzus prihoda za ovaj oblik pomoći za dvočlano kućanstvo sada iznosi do 5075 kuna, za tročlano kućanstvno do 6825 kuna, za četveročlano kućanstvno do 8750 kuna, a ako kućanstvno ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 1225 kuna



RIJEKA – Poklon-bon za kupnju školskih udžbenika sada može dobiti više građana i građanki negoli prethodnih godina jer je na snagu stupila izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, donesena na posljednjem Gradskom vijeću, kojom su se cenzusi za ostvarivanje prava na poklon-bon povisili za čak 75 posto.


– Time cenzus prihoda za ovaj oblik pomoći za dvočlano kućanstvo sada iznosi do 5075 kuna, za tročlano kućanstvno do 6825 kuna, za četveročlano kućanstvno do 8750 kuna, a ako kućanstvno ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 1225 kuna. Ako je riječ o jednoroditeljskim obiteljima, taj se cenzus prihoda diže još za 20 posto, kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.


Jednaki uvjeti


Osnovni uvjeti za ostvarivanje prava, kao i predviđen iznos na poklon-bon, ostaju jednaki dosadašnjima.




– Ako se bon ostvaruje po socijalnom uvjetu, za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosit će 500 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda predviđeno je 1000 kuna. Za preostale uvjete – uvjet prihoda, odgojiteljstva i jednoroditeljstva – poklon-bon za učenike od prvog do četvrtog razreda iznosi 250 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda 500 kuna, objasnila je voditeljica Službe za socijalnu skrb u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić.


– S obzirom na izmjenu, okvirna je procjena da će broj od 936 dosadašnjih korisnika porasti do 90 posto, a iz proračuna je izdvojeno 1.900.000 kuna, istaknula je pročelnica Mušković.


Prijave na Titovom trgu


Građani se za poklon-bonove mogu prijaviti do 21. rujna u šalter sali Grada Rijeke koja se nalazi na Titovom trgu broj 3, na šalterima 4 i 5, svakim radnim danom od 8:30 do 15:30 sati.


Budući da se prošlogodišnja izdanja knjiga nisu mijenjala, a u nastojanju da se odgovorno raspolaže s knjigama kupljenim gradskim novcem, za sve dosadašnje korisnike poklon-bonova organizirano je prikupljanje udžbenika u skladištu Gradskog društva Crvenog križa, gdje će doći i do zamjene starih udžbenika za nove. Prvi turnus ove akcije već je odrađen, a drugi je predviđen za 20. kolovoza i trajat će do kraja prvog tjedna nove školske godine.


Osim povišenja cenzusa za 75 posto, na posljednjem Gradskom vijeću donijete su još dvije izmjene dopuna Odluke o socijalnoj skrbi. Prva se odnosi na azilante i osobe pod supsidijarnom zaštitom koje se od sad, sukladno nacionalnim propisima, uvrštavaju u korisnike pomoći socijalne skrbi. Također, povećat će se i broj građana koji ostvaruju pravo na pomoć za podmirenje troškova javnog prijevoza u slučaju uvjeta teškog ili težeg oštećenja organizma.