Deseti put

Puno cike i veselja u Kostreni: Djeca iz Srebrenice odlično se zabavila u maloj školi ronjenja

Edi Prodan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



KOSTRENA – U maloj školi ronjenja, uz puno cike, veselja ali i neskrivenog divljenja te poštovanje mora i njegovih dubina, djeca iz Srebrenice su provela jutro i popodnevne sate u Kostreni, na plaži Klančić. Ugostio ih je KPD INA Kostrena, kao što je to činio i nekoliko proteklih godina, a glavni instruktor ronjenja bio je iskusni Goran Kolundžić.


Dolazak djece Srebrenice u u pratnji voditelja iz Udruge »Snaga žene« iz Tuzle je inače ove godine bio proveden jubilarni, deseti put. Inicijator svega je Zdrug katoličkih skauta Hrvatske, odnosno njegov riječki ogranak, a desetodnevni boravak malih Srebreničana organiziran je skautskom sjedištu, Pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku.


Osnovna misao vodilja dolaska djece Srebrenice u Rijeku i njezinu okolicu bila je povezati konce međuetničkog i međureligijskog povjerenja prekinute ratom te, dakako, djeci omogućiti ugodno i sadržajno ljetovanje. Iako je Srebrenica na žalost poznata kao stravično stratište muslimana, grupa malih gostiju koja broji četrdesetoro djece osnovnoškolskog uzrasta je svih vjeroispovijesti.




Među njima tako ima muslimana, pravoslavaca i katolika tako da su ih primili imam Hidajet ef. Hasanović, protojerej-stavrofor Mićo Kostić te nadbiskup Ivan Devčić. Učinili su to i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te dožupanica Marina Medarić jer su upravo Grad i Županija oni koji uz Skaute snose najveći organizacijsko-financijski teret boravka. Djeca su posjetila i Zagreb gdje im je pak bio organiziran posjet kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.