Vrijedni podaci

Publikacija Miljenka Fičora o Jelenju i u digitalnom formatu

Sanja Gašpert

Miljenko Fičor prvu publikaciju u kojoj su statistički obrađeni i analizirani vrijedni podaci o Općini Jelenje izradio je 2008., drugu 2013., a ova treća izdana je 2017. u povodu Dana Općine



JELENJE Financijski stručnjak i analitičar iz Dražica, Miljenko Fičor, izradio je vrijednu publikaciju pod nazivom »Općina Jelenje – 1993. – 2016./17.« godine. Ovo je njegova treća publikacija na istu temu, s obzirom na to da je prvu izradio u povodu petnaeste godišnjice osnivanja Općine Jelenje, odnosno za razdoblje od 1993. do 2008., a drugu u povodu 20. godišnjice osnivanja Općine Jelenje, za razdoblje od 1993. do 2013. godine. Trećom publikacijom, koju autor daruje svom zavičaju, također se daje prikaz općih obilježja Općine Jelenje, prikaz kretanja njezina proračuna te kretanja u njezinu gospodarstvu u razdoblju od osnivanja pa do danas, sve to u komparaciji s kretanjima u Primorsko-goranskoj županiji, ali i s istovjetnim kretanjima u drugim gradovima i općinama riječkog prstena.


– Publikaciju Općine Jelenje dorađujem godinama novim podacima iz različitih službenih izvora. Prvi put će šira javnost knjizi moći pristupiti i preuzeti istu u digitalnom formatu te koristiti podatke za različite namjene. Smatram da su na stotinjak stranica statistički obrađeni i analizirani vrijedni podaci o Općini Jelenje koji mogu korisno poslužiti prilikom izrade raznih projekata i dokumentacije, ali i za buduće generacije, pogotovo mlade – kaže Miljenko Fičor, dodajući kako se posebno zahvaljuje Upravi tvrtke TTO Thermotechnik, d.o.o. Lukeži, koja je omogućila štampanje ove publikacije.


Knjiga je podijeljena u pet poglavlja. U prvom poglavlju daju se opće geografske, prirodne, socijalne i upravno-teritorijalne karakteristike Primorsko-goranske županije, zatim gradova i općina riječkog prstena, a onda znatno detaljnije i pokazatelji za Općinu Jelenje, s posebnim osvrtom na strukturu stanovništva nakon zadnjeg Popisa stanovništva 2011. godine. U drugom poglavlju autor daje usporedbu visine proračuna Primorsko-goranske županije u odnosu na proračun Republike Hrvatske, kretanje proračuna gradova i općina riječkog prstena te ponovno najdetaljnije kretanje proračuna i njegovu strukturu u Općini Jelenje.




U trećem poglavlju je pregled gospodarskih kretanja, četvrto je posvećeno obrtništvu, a kako se za obrtnike ne prikupljaju financijski podaci kako se to radi za pravne osobe, dati su uglavnom fizički pokazatelji. Peto poglavlje donosi popis svih dosadašnjih članova Općinskog vijeća Jelenje i članova Poglavarstva Općine Jelenje po mandatnim razdobljima, kao i imena načelnika i zamjenika od kada su birani neposredno. Publikacija »Općina Jelenje – 1993. – 2016./17.« nastala je u povodu Dana Općine Jelenje i blagdana svetog Mihovila, zaštitnika Općine.