Stroža odluka o kućnim ljubimcima

Psi i njihovi vlasnici na meti riječkih komunalnih redara

Damir Cupać

U parkovima i na drugim zelenim površinama dozvoljeno je vođenje psa isključivo po pješačkim stazama



RIJEKA  Riječki komunalni redari preuzet će inspekcijski nadzor od veterinarskih i stočarskih inspektora nad provedbom općih akata kojima se propisuju uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja, uvjeti i način držanja vezanih pasa te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.


Ta je izmjena uvrštena u gradsku Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa, te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.


Što se tiče zabrana, izmjenama je određeno da je zbog zdravstvenih, higijenskih i drugih razloga zabranjeno uvođenje kućnog ljubimca u građevine javne namjene – zdravstvene, prosvjetne, vjerske, kulturne, sportske i druge objekte javne namjene, u trgovine, na groblja, tržnice, uređena dječja igrališta, sportske i rekreacijske terene, sajmove i javne skupove, plaže, kupališta i slično. 




   Iznimno je dozvoljeno dovođenje psa na plaže i kupališta namijenjene isključivo za pse. Dovođenje kućnog ljubimca u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte dozvoljeno je samo uz dopuštenje vlasnika tih objekata. 


   Dovođenje kućnog ljubimca u vozila javnog gradskog prijevoza dozvoljeno je pod uvjetima propisanim odlukom Gradskog vijeća Grada kojom se uređuje javni prijevoz putnika.


Zabranjeno je dovođenje kućnog ljubimca na javnu površinu bez nadzora. Zabranjeno je dovođenje na javnu površinu psa bez povodca, a ukoliko je pas utvrđen kao opasan, obavezna je i upotreba zaštitne košare – brnjice.


U parkovima i na drugim zelenim površinama dozvoljeno je vođenje psa isključivo po pješačkim stazama i sličnim površinama namijenjenim kretanju pješaka.


Zabranjeno je dovođenje i puštanje psa na javne površine koje odredi i znakovima zabrane označi Odjel gradske uprave za komunalni sustav, te na travnjake, cvjetnjake i dječja igrališta. 


   Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević navela je da je posjednik kućnog ljubimca dužan pri svakom izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu nositi pribor za čišćenje, te očistiti javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti na bilo koji način, posebice obavljanjem nužde.


Obveza čišćenja odnosi se i na osobe koje hrane pse ili mačke lutalice uslijed čega dolazi do onečišćenja javne površine ostacima hrane ili drugim predmetima koji služe za njihovo hranjenje. 


   Za pravne osobe prekršajna kazna iznosi 5.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi tisuću kuna. Što se tiče fizičkih osoba koje se ne pridržavaju odredbi odluke, za njih je propisana kazna u iznosu od 500 kuna. 


   Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je odluka kojom se regulira način držanja kućnih ljubimaca izuzetno važan gradski propis i zbog vlasnika kućnih ljubimaca, ali i zbog onih koji nemaju kućne ljubimce, a vrlo često šalju prigovore zbog neadekvatnog ponašanja vlasnika. 


   – Kako bi još na kvalitetniji način uredili tu problematiku, otvorit ćemo e-konzultacije tijekom kojih će građani moći davati primjedbe. Nastojimo riješiti i pitanje groblja kućnih ljubimaca. Zakon za sada takvu mogućnost ne dopušta, ali pokušat ćemo naći rješenje i za to. Intencija odluke nije kažnjavanje, već smo kažnjavanje predvidjeli da bi na što kvalitetniji način omogućili suživot između onih koji imaju kućne ljubimce i onih građana koji ih nemaju. Za kontrolu će biti zaduženi komunalni redari, a uz pomoć policije će kažnjavati neodgovorne vlasnike, izjavio je Obersnel.