Dva desetljeća edukativne akcije

‘Prvim koracima u prometu’ koračalo 50 tisuća djece

Anto Ravlić

Ova akcija je je prenošenjem znanja spasila mnoge dječje živote

Ova akcija je je prenošenjem znanja spasila mnoge dječje živote

Ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin pohvalio je svog djelatnika Josipa Šarliju koji je akciju osmislio i provodi je do danas. Da je u 20 godina spasio samo jedan život, puno je napravio, istaknuo je Gračanin



RIJEKA Preventivno-edukativna akcija Prvi koraci u prometu, kroz koju se učenici prvih razreda obučavaju za samostalno snalaženje u prometu, obilježila je 20 godina postojanja.


Svake godine kroz suradnju inicijatora akcije, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije te Grada Rijeke, Doma mladih Rijeka i PU primorsko-goranske oko 2.500 djece nauči kako sigurno sudjelovati u prometu kao pješak, ali i kao putnik u vozilu.


U dva desetljeća akcija je obuhvatila 50 tisuća učenika s područja Primorsko-goranske županije i sa sigurnošću se može zaključiti da je prenošenjem znanja spasila mnoge dječje živote.




Akcija Prvi koraci u prometu jedna od najdugotrajnijih preventivno-edukativnih u Hrvatskoj. Djeca u jednodnevnoj obuci prolaze teoretski dio te obuku na poligonu.


Ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin pohvalio je svog djelatnika Josipa Šarliju koji je akciju osmislio i provodi je do danas. Da je u 20 godina spasio samo jedan život, puno je napravio, istaknuo je Gračanin.


Tajnik Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije Zdravko Lisac pozdravio je nazočne u ime Primorsko-goranske županije te podsjetio da su Prvi koraci u prometu prva akcija Savjeta osnovanog iste godine.


Još 1998. godine prepoznali smo koliko je važno ulagati u znanje djece. Dugo razdoblje je 20 godina, no jasno je da edukativne akcije mogu dati rezultat ako imaju kontinuitet. Ponosni smo na akciju, zaključio je Lisac.


Predsjednik Savjeta i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske Boris Skeledžić istaknuo je da je akcija od neprocjenjive važnosti. Bez prometa ne možemo živjeti, ali promet skriva i opasnosti. Cesta nije za igru, treba naučiti kako sigurno sudjelovati u prometu, poručio je Skeledžić prvašićima iz OŠ Fran Franković s Drenove.


Skeledžić je upozorio da u posljednjih desetak godina djeca puno manje stradavaju kao pješaci, a više kao putnici u vozilu. Opomenite roditelje, apelirao je Skeledžić. Uz Josipa Šarliju, povodom 20 godina akcije, zahvale su upućene djelatnicima Doma mladih Ivici Bedenickom, Igoru Crnkoviću i Borisu Skoriću te vanjskim suradnicima Eugenu Banu i pokojnom Marinu Keveševiću koji su radili s djecom.