Globalno postalo lokalno

Prvi hrvatski Book Swap Point otvoren u Rijeci: U Samovar baru dobru knjigu zamijeni boljom

Andrea Jelovčić

Priliku za dijeljenje knjiga ispred kafića Samovar Riječani će imati sve do 1. rujna - Branko Metzger-Šober / Foto Sergej Drechsler

Priliku za dijeljenje knjiga ispred kafića Samovar Riječani će imati sve do 1. rujna - Branko Metzger-Šober / Foto Sergej Drechsler

Kako bi se po uzoru na svjetske kulturne centre promoviralo čitanje i kruženje knjiga među zaljubljenicima u pisanu riječ, Samovar bar oformio je mjesto zamjene pročitanih knjiga



RIJEKA – S radom je započeo prvi hrvatski Book Swap Point – mjesto zamjene pročitanih knjiga, smješten na Trgu Matije Vlačića Flaciusa u riječkom Starom gradu. Projekt organizira Samovar bar kako bi se po uzoru na svjetske kulturne centre promoviralo čitanje i kruženje knjiga među zaljubljenicima u pisanu riječ te gradu dalo novi, urbani sadržaj.


– Cijeli koncept Samovar bara je pružiti ljudima mirni kutak u kojem uz dobru knjigu ili dnevne novine mogu popiti čaj te se ideja o Book Swap Pointu na to savršeno nadovezala, kazao je dr. sc. Branko Metzger-Šober, voditelj Samovar bara.


Dobar odaziv


– Prema podacima s kojima mi raspolažemo prvi smo swap point na javnom mjestu u Hrvatskoj. Začeci ovog koncepta koji je u inozemstvu raširen, zabilježeni su kod nas kao kratki susreti razmjene i slična događanja u nekim bibliotekama, ali nikad u javno dostupnom prostoru, izvan institucije, nikada svakog dana po više sati u dužem periodu, uz potpuno slobodan pristup. Budući da u svojem radu volim stvarati poligone za kreativnost, odlučio sam i na ovaj način pridonijeti stvaranju kulturne klime u Rijeci. Na kraju krajeva ona to kao buduća prijestolnica kulture i zaslužuje – nastavio je Metzger-Šober.




– Odaziv je dobar, krenuli smo s 10 knjiga, ali vrlo su se brzo u priču uključili i riječki autori te počeli svoje knjige ostavljati ovdje kako bi se promovirali. Ponuda je trenutačno raznolika. Imamo svega od Kamovove »Isušene kaljuže« ili Camusovog »Stranca« pa do dječje književnosti u izdanju iz davnih dana poznate »Modre laste«, a neizbježni su i ljubavni romani Danielle Steel – rekao je Metzger-Šober.


Etičko pravilo


Ipak, ponuda se svakodnevno mijenja. Naime, jednostavno pravilo zamjene pročitanih knjiga glasi: jedan za jedan. Jednu knjigu doneseš, ostaviš na označenom mjestu, a drugu odabereš i uzmeš. Sve s ciljem popularizacije knjige u vremenu kojim sve više dominiraju elektronički mediji.


– Ulazeći u kafić vidjela sam štand s knjigama i zastala. Često dolazim ovdje i inicijativa mi se jako sviđa. Odmah mi je na pamet palo par knjiga chick lita koje mi doma skupljaju prašinu pa bih ih mogla donijeti, ali sam onda shvatila kako bih mogla donirati i koju bolju knjigu. Nešto što bih i sama željela pročitati – kazala je Petra Đomlija, jedna od gošći kafića.


A upravo tako glasi i etičko pravilo ovog globalnog pokreta. U razmjenu treba staviti zaista zanimljive knjige. Čitatelj nikada ne donosi knjige koje mu smetaju na polici, već one koje su ga se dojmile i čiji bi sadržaj želio podijeliti s drugima. Priliku za dijeljenje knjiga ispred kafića Samovar Riječani će imati sve do 1. rujna svakim danom od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati.