Klupe opet pune

Prvi dan škole: Napučeno, i s puno uzbuđenja

Ingrid Šestan Kučić

Među tridesetak tisuća primorsko-goranskih školaraca, jučer je prvi put u školske klupe sjelo i 2.319 prvašića, a najveća gužva vladala je u OŠ »Sveti Matej« Viškovo, gdje su školovanje započela čak 122 učenika prvih razreda. Pred svima njima je 35 nastavnih tjedana, koji će biti zaključeni 16. lipnja 2015.



RIJEKA » Napučeno, veselo i s puno uzbuđenja dočekana su jučer prva školska zvona u novoj nastavnoj godini u svim školama Primorsko-goranske županije, a najveće uzbuđenje vladalo je među onima koji su se prvi put susreli sa školskim klupama. Praćeni i bodreni roditeljima, a nerijetko i nonićima, prvi put u školske klupe sjelo je 2.319 primorsko-goranskih prvašića, a najveća gužva jučer je vlada u OŠ »Sveti Matej« Viškovo, jer svoje su školovanje u toj školi započela čak 122 učenika prvih razreda. Jedan od tih novopečenih školaraca, koji su cupkajući čekali da napokon vide što ih to iza školskih zidova čeka, bio je i Dario Ferković koji, kako je otkrio, slova i brojke već zna. U pratnji tate Sanjina novi je viškovski osnovac odbrojavao posljednje minute do svog prvog ulaska u razred.



Poput prvašića, uzbuđenje zbog početka nove školske godine jučer je dijelilo i 2.544 učenika koji su započeli srednjoškolsko obrazovanje. Iako iza sebe imaju već poduži obrazovni staž, dolazak u novu okolinu i činjenica da su sada stariji i zreliji kod većine je novih srednjoškolaca izazivala nestrpljenje. Jedna od ovogodišnjih hit škola koja je u samom startu upisa popunila sva mjesta u klupama je Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju, a njeni novi učenici, budući mehatroničari Baldo Kordić Gružić i Karlo Bogović kažu kako su se za tu školu odlučili jer su čuli da je na dobrom glasu.


   – Mehatronika mi je bila prioritet prilikom upisa i zadovoljan sam što sam to uspio upisati. Mislim da će mi biti malo teže nego u osnovnoj školi, ali snaći ću se. Malo mi teže pada što se moram ranije buditi, jer do sada mi je škola bila tri koraka od kuće, a sada me čeka putovanje autobusom, kaže Karlo.




   Dodajući kako se za Tehničku školu odlučio jer voli fiziku i matematiku, njegov prijatelj Baldo kaže kako se srednje škole ne boji.


   – Svi kažu da je srednja teža od osnovne škole, ali i da se nakon nekog vremena snađeš. Mislim da je srednja škola ipak veći gušt od osnovne, zaključuje Baldo.



   – Mislim da će mi se u školi sviđati više nego u vrtiću. Idem u 1.b razred i znam da je u razredu djevojčica koju znam iz vrtića. Imam torbu i knjige i torba je jako teška, požalio se Dario.


   Do škole će ga, kaže, prvih dana pratiti mama i tata, a kasnije nona, dok će njegovu novopečenu kolegicu Veroniku Vratović na putu do školske zgrade pratiti starije sestre.


   – Imam tri sestre koje su starije i dva mlađa brata. Sretna sam što idem u školu, ali mislim da ću tek vidjeti je li ovdje bolje nego u vrtiću, kaže Veronika.   

Viškovski »boom«


Brojčano »najjača« primorsko-goranska škola po broju prvašića, kaže ravnatelj Josip Crnić, spada i među prvih deset škola u Hrvatskoj, ali unatoč velikom broju učenika, mjesta u klupama ima dovoljno.     – Snalazimo se. Imamo pet razrednih odjela prvašića i ukupno 34 razredna odjeljenja te 923 učenika. Ukoliko se trend povećanja broja učenika nastavi, morat ćemo hitno riješiti problem prostora. Ove nas godine spašava nova dvorana i jedna učionica više, ali zbog većeg broja učenika moramo raditi u dvije smjene i nemamo mogućnost organizacije programa produženog boravka za kojim postoji velika potreba. Imali smo 161 prijavu za prvi razred, ali upravo zbog nepostojanja produženog boravka dio roditelja odlučio je djecu upisati u neku od riječkih škola, pojašnjava Crnić.  


Ono po čemu će ostati zapamćen ovogodišnji početak školske godine, uvođenje je nove generacije udžbenika zbog kojih je većina roditelja morala dublje posegnuti i novčanike. Jedni od rijetkih osnovaca na području Primorsko-goranske županije koji imaju privilegij da su ih jučer u školi dočekali besplatni udžbenici – učenici su viškovske škole. Zbog nove generacije udžbenika Općina Viškovo iz proračuna je izdvojila 1,2 milijuna kuna, a tim su sredstvima nabavljeni i udžbenici i za one koji imaju prebivalište u Viškovu, a školuju se izvan viškovskog područja. Uz viškovske učenike kojima su jučer podijeljeni kompleti udžbenika, besplatne knjige dočekale su i osnovce Kostrene, Jelenja i Klane.



  Trend povećanja broja učenika, dodaje načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, bit će prisutan i dalje, jer svake se godine rađa dvjestotinjak djece, a prema njenoj najavi, kroz četiri do pet godina viškovski će osnovci dobiti novu veću školsku zgradu kojom će se doskočiti problemu prenapučenosti postojeće škole.


   Taj problem nema OŠ »Trsat«, jer u klupe te škole jučer je sjelo 20 prvašića, no iako ih je znatno manje, uzbuđenja i veselja među učenicima jedinog prvog razreda trsatske škole nije nedostajalo. Svečano, kao i u svim drugim školama, dočekali su ih godinu dana stariji kolege koji su im kroz kratku priredbu pokazali dio onoga što se u školskoj klupi u jednoj školskoj godini može naučiti, a prvi put u klupe trsatske škole jučer su sjele i Andrea Martinčić, Petra Malić te Viktorija Felker. Prijateljice još iz vrtićkih dana nisu krile uzbuđenje zbog dugoočekivanog prvog školskog dana.   

Jedva dočekala


– Jedva sam dočekala školu. Išla sam ranije u krevet da se ujutro što ranije probudim i dođem što prije u školu. Još ne znam što ćemo točno u školi raditi, ali mislim da će mi se najviše sviđati likovni, otkrila je Viktorija.


   Njena prijateljica Andrea nije baš dijelila takvo mišljenje, jer kako je pojasnila, starija joj je sestra rekla da je u školi dosadno, dok je Petra oduševljeno nabrajala sve ono što ih čeka, od matematike, slova i učenja, pa do produženog boravka. S njima u razred jučer je krenuo i Andro Mihić koji je ponešto o školskim iskustvima saznao od starije sestre, a uz to da se u školi uči, piše i boji, Andro zna da se tamo sluša i matematika, hrvatski te priroda, ali i da škola zna biti zamorna na što ga je upozorila sestra sedmašica.


   Bez obzira na to s kakvim su mišljenjem o školi jučer krenuli na dugi put obrazovanja, svih 1.049 riječkih prvašića, kao i njihovih starijih kolega, čeka punih 35 nastavnih tjedana do okončanja jučer započete školske godine. Gotovo trideset tisuća školaraca u ukupno 57 osnovnih i 33 primorsko-goranske srednje škole učenje i školske obaveze pratit će sve do 16. lipnja iduće godine.