Porođajne muke

Prva radna sjednica Žup. skupštine: SDP-ova većina i nezavisni Burić izglasali sastav pet odbora

Tihana Tomičić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Ostali vijećnici iz oporbe, dakle HDZ i Most, bili su suzdržani, a Akcija mladih praktički nije ni glasala, odnosno nisu podizali ruku jer su ustanovili da je ionako sve protuposlovnički



RIJEKA Da će novi, neriješeni odnosi snaga u Županijskoj skupštini gdje se SDP-ova koalicija i oporbena grupacija međusobno bore omjerom 23:23 glasa biti atraktivni i zanimljivi, pokazala je i današnja sjednica na kojoj se biralo pet skupštinskih odbora.


Taj je posao bilo potrebno napraviti kako bi se idućeg tjedna mogla održati nova redovna radna sjednica na kojoj će se glasati o novim koncesijama, ali i rebalansu proračuna, a sve je završilo tako da je SDP-ova većina uz pomoć glasa nezavisnog Hrvoja Burića izglasala sastav odbora koji je tražila oporba – ali koja je na glasanju na kraju bila suzdržana (!).


Svemu je prethodila višesatna rasprava uz puno političke svađe, pa i vrijeđanja, a bit priče jest da su na sjednici Odbora za izbor i imenovanja SDP-ovci i članovi njihove koalicije izašli u srijedu navečer s prijedlogom po kojem bi velika većina svih odbora i svi predsjednici pripali – njima.




To je iznerviralo HDZ-ovog Dinka Beakovića i Mostovu Nereu Pulić koji su sjednicu napustili, a kad su je SDP-ovci opet sazvali danas ujutro, oni opet nisu došli, revoltirani takvim ponašanjem, te je na kraju Beaković javno dao ostavku na mjesto u tom odboru.


Naime, SDP je predlagao da kriterij za podjelu mjesta u odborima bude činjenica tko ima predsjednika Skupštine, a to je SDP, dok su HDZ i Most tražili da kriterij bude broj mandata po strankama, ili broj glasova na izborima.


Matematika i optužbe


– Pa što je vama, kakva je to matematika, da od 93 mjesta u odborima 56 pripadne vama, a nama u opoziciji svega 37. Kako ste to izmjerili ako jedni i drugi imamo po 23 vijećnika?! Da vas podsjetim, naše stranke su na izborima osvojile 53.000 glasova, a vaše 45.000 glasova. Gdje su vam argumenti za takvo silovanje demokracije? Koliko ja znam, vi većinu u ovoj Skupštini nemate – rekao je Beaković. Ne možete imati dvije trećine odbora, a nemate većinu u Skupštini, dodao je, te podsjetio da je Akcija mladih na prošloj sjednici bila podržala SDP-ovog Erika Fabijanića kao predsjednika Skupštine, te da je oporba pristala da prve formirane odbore isto vode SDP-ovci.


–  Idemo vam na ruku, samo kako bismo počeli svi zajedno raditi, a vi sve zloupotrebljavate, rekao je. Mi smo fer predložili da se mjesta podijele, da SDP-ova lijeva strana dobije 47 mjesta, a mi 46. Ali nakon ovakvog ponašanja, mi sada tražimo 47, rekao je ljutito Beaković.


Odgovorio mu je Željko Lambaša (SDP) rekavši da se na sjednici baratalo imenima bez punomoći i ovlasti i da se više nije znalo tko koga predlaže. »Mi smo predložili da se nađemo ujutro, a vi niste ni došli, i to je jedina istina«, rekao je Lambaša.



HDZ-ov Dinko Beaković na aktualnom je satu postavio pitanje hoće li Županija iz svog proračuna platiti kaznu koju su Ekoplus i odgovorna osoba Josip Dedić dobili od inspekcije za nepropisno odlaganje otpada na Marišćini. – Ekoplus treba platiti 150.000 kuna, a odgovorna osoba 50.000, tko će to podmiriti, pitao je Beaković, na što mu je župan Komadina rekao da pojma nema o tome.No, samo pola sata kasnije Komadina je već baratao prigovorom na to rješenje koji su inspekciji poslali iz Ekoplusa, i u kojem kažu da ne snose nikakvu odgovornost te traže ukidanje rješenja. – Ovo je bezobrazno, meni je rekao da nema pojma, a sad već ima i taj prigovor, rekao je Beaković, koji je zatražio da Komadina smijeni Dedića.Na naše pitanje o ovoj situaciji Josip Dedić je rekao:– Mi ćemo to rješenje pobiti, siguran sam, jer smo dostavili dodatne argumente i dokaze. Na pitanje o traženju njegove smjene, Dedić nam je rekao: »Moje imenovanje ili smjenu donosi skupština društva, a ne župan«, rekao je. Na aktualnom satu moglo se čuti i da se gradnja plutajućeg LNG terminala očekuje do kraja 2019. godine, kao i da počinje gradnja zaobilaznice od Selca do Novog Vinodolskog kao prve faze autoceste do Žute Lokve.


Tada su se svi međusobno počeli optuživati tko je kome što rekao na spornoj sjednici, tko je kome s čim popustio a što uskratio, letjele su optužbe o lažima i alternativnim činjenicama, a iz Akcije mladih su apelirali da se utvrde konkretni kriteriji i da se stane na kraj svađi.


SDP-ova grupacija popustila


Na kraju je sve iznenadio nezavisni Hrvoje Burić, koji je rekao da njega oporbeni blok ni o čemu nije informirao, da nikakve koordinacije nema i da HDZ nema pravo pregovarati u njegovo ime. »Nisam s vama potpisao nikakvu koaliciju, i moj je cilj funkcionirajuća Skupština«, rekao je Burić HDZ-ovcima te na kraju na glasanju doista i digao ruku za prijedlog Odbora za izbor i imenovanja.


Iako su se tražile pauze i dodatna usuglašavanja, na kraju je glasovima SDP-ove koalicije, dakle 23 vijećnika, te Hrvoja Burića izglasan sastav pet odbora u kojima je na kraju SDP-ova grupacija popustila zahtjevima oporbe te će od pet odbora u tri predsjednike imati oporba, a također će imati i većinu u tri odbora. Tako je za predsjednicu Odbora za proračun i finacije izabrana Vesna Buterin iz HDZ-a, za predsjednika Odbora za pomorstvo, promet i veze Hrvoje Burić, Odbora za sport Dejan Caput iz HDZ-a, dok će Odbor za zdravstvo voditi Mladen Prenc iz PGS-a, a Odbor za pomorsko dobro Norbert Mavrinac iz Unije Kvarnera. Ostali odbori bit će izabrani vjerojatno u rujnu, a zanimljivo je da Ivica Knežević s Burićeve liste nije glasao kao većina, nego je ostao suzdržan sa oporbom.


Prevara i nagodba


Nakon sjednice Hrvoje Burić je pojasnio kako je logično da je glasao na taj način, iz jednostavnog razloga što se na kraju glasalo o prijedlogu koji odgovara oporbenom bloku, te kako je SDP morao popustiti. »Ovo nije bio glas za SDP, nego upravo suprotno«, rekao je.


Ali Dinko Beaković tvrdi da je to prevara i da se Burić nagodio sa SDP-om: »Oni su njega dan ranije nagovorili tako da su mu dali Odbor za pomorstvo, za koji se u prvom prijedlogu nije uopće spominjao. Mi pojma nismo imali da će on biti predložen, i njegov životopis je bio već spreman mimo svih nas. Uostalom, kako tumačite da on i Knežević nisu glasali ujednačeno«, rekao je Beaković.


Ostali vijećnici iz oporbe, dakle HDZ i Most, bili su suzdržani, a Akcija mladih praktički nije ni glasala, odnosno nisu podizali ruku jer su ustanovili da je ionako sve protuposlovnički budući da poslovnik jasno kaže da se prijedlozi moraju dostaviti tri dana prije sjednice, a jučer su materijali došli tek na samu sjednicu. »O svemu ovome nismo ni smjeli raspravljati«, rekao je Vjekoslav Rubeša.


Ovi događaji od jučer potvrđuju da će novi saziv Skupštine, u kojoj nitko nema većinu, a anti-SDP blok nije jedinstven unutar sebe, zahtijevati puno strpljenja svih koji Skupštinu prate. Na dnevnom redu idućeg tjedna je rebalans proračuna za 2017., pa će biti zanimljivo pratiti hoće li župan Zlatko Komadina dobiti podršku za taj ključni dokument. Zasad je dobio najprije podršku Akcije mladih, a sada i Burića, pa će biti zanimljivo vidjeti sa čijim će glasovima sljedeći put zadržati stabilnost.