Novi studij

Prva generacija studenata dentalne medicine na engleskom jeziku već iduće jeseni

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Od velike pomoći u pokretanju studija dentalne medicine na engleskom jeziku je ranije pokrenut studij medicine na engleskom koji je, prema ocjeni prorektora za znanost prof. dr. Alena Ružića, bio vizionarski projekt Medicinskog fakulteta



RIJEKA U sklopu Dana Medicinskog fakulteta jučer je predstavljen budući studij dentalne medicine na engleskom jeziku koji će, prođe li postupak akreditacije, već od iduće jeseni pohađati prva generacija od 20 studenata. Riječ je o šestogodišnjem studiju koji se naslanja na 45 godina dugu tradiciju riječkog studija dentalne medicine, a predstavljajući uvjete upisa studija njegova voditeljica izv. prof. Irena Glažar, naglasila je da kandidati moraju udovoljiti određenim uvjetima.


Hrabro naprijed


– U 45 godina studij dentalne medicine završilo je 1.206 studenata i to su podaci koji nam daju hrabrost da krenemo naprijed. Kandidati koji budu željeli upisati studij dentalne medicine na engleskom jeziku moraju imati završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te barem dvije godine odslušane fizike, kemije i biologije. Vrednovat će se i uspjeh kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje, a morat će položiti i razredbene ispite iz fizike, biologije i kemije te test manualnih sposobnosti. U planu je i organizacija pripremnih tečajeva za kandidate, a riječ je o visoko intenzivnim tečajevima s konzultacijama koje će držati nastavnici Medicinskog fakulteta, najavila je voditeljica studija.


Nakon uspješno odrađenog šestogodišnjeg studija studenti će steći 360 ECTS bodova i zvanje doktora dentalne medicine, a studij je koncipiran na način da se studenti prve dvije godine upoznaju s temeljnim znanostima i svojom strukom, u trećoj godini studija dobivaju stručne predmete te započinju s pretkliničkim i kliničkim vježbama, dok je posljednja godina studija koncipirana na način da studenti stječu isključivo praktična znanja. Pored obveznih predmeta tijekom cijelog studija omogućit će se i odabir velikog broja izbornih predmeta, ovisno o afinitetima studenata, a cjelokupna nastava provodit će se na Medicinskom fakultetu, dok će glavna nastavna baza biti Klinika za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka.




Koristit će se i brojne druge stručne baze s kojima surađuje Medicinski fakultet, a navodeći kako ta ustanova intenzivno radi na uvođenju novog studija na engleskom jeziku, dekan prof.dr. Tomislav Rukavina najavio je proširenje prostornih kapaciteta Klinike za dentalnu medicinu, dok je za cijenu studija kazao kako još uvijek nije definirana, no referirao se na cijene srodnih studija u hrvatskom okruženju koje se po godini kreću od 10 do 15 tisuća eura.



Dani Medicinskog fakulteta cjelotjedna su manifestacija u okviru koje je jučer organiziran i posjet spomeniku darivatelja tijela, onima koji su svoje tijelo nakon smrti odlučili donirati Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta za potrebe edukacije studenata i liječnika, u ime razvoja medicine znanosti. Projekt je krenuo prije dvije godine, a do danas je stvorena lista od 169 donora.


Nositelji projekta uz Medicinski fakultet su Grad Rijeka i Komunalno društvo Kozala. Predstojnica Zavoda za anatomiju, prof. dr. Romana Jerković istaknula je da zahvaljujući donorima studenti osim putem atlasa i knjiga, anatomiju uče na humanom materijalu, kadaveru, te im je stoga od važnosti ljudsko tijelo na kojem mogu stjecati znanja.



Kamenčić u mozaiku


Prodekanica za studij dentalne medicine prof. dr. Sonja Pezelj-Ribarić podsjetila je da je prije dvije godine pokrenut preddiplomski studij dentalne higijene te je najavila kako je u planu pokretanje i preddiplomskog studija dentalne tehnologije. Od velike pomoći u pokretanju studija dentalne medicine na engleskom jeziku je i ranije pokrenut studij medicine na engleskom jeziku koji je prema ocjeni prorektora za znanost riječkog Sveučilišta prof. dr. Alena Ružića, bio vizionarski projekt Medicinskog fakulteta, dok je budući studij dentalne medicine na engleskom jeziku opisao kao još jedan kamenčić u mozaiku napredovanja te ustanove i samog Sveučilišta.