Županijski operativni centar

Prošla godina bez većih incidenata i onečišćenja na moru

Marinko Glavan

Zbog potencijalne opasnosti od zagađenja mora, ŽOC je reagirao u svega dva slučaja, prilikom potonuća turističkog broda »Elizabet« u crikveničkoj luci, te požara na talijanskoj jahti »Mahe I«, no ni u jednom od dvaju incidenata, prema Glažarovim riječima, nije došlo do onečišćenja mora



RIJEKA  Prošla godina protekla je bez značajnijih akcidenata i onečišćenja na moru, izvijestio je Darko Glažar, zapovjednik Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ(ŽOC), na danas održanoj 9. sjednici ŽOC-a.


Zbog potencijalne opasnosti od zagađenja mora, ŽOC je reagirao u svega dva slučaja, prilikom potonuća turističkog broda »Elizabet« u crikveničkoj luci, te požara na talijanskoj jahti »Mahe I«, no ni u jednom od dvaju incidenata, prema Glažarovim riječima, nije došlo do onečišćenja mora.


Među najznačajnijim aktivnostima ŽOC-a u prošloj godini izdvojen je nadzor i kontrola stanja olupina u podmorju PGŽ-a. Od 29 olupina pregledano je njih 11, koje predstavljaju najveću potencijalnu opasnost od propuštanja goriva iz brodskih tankova i zagađenja mora, a osim njih pregledane su i dvije novopronađene olupine.




Na većini su utvrđena stalna ispuštanja goriva, ali manjih razmjera, pa je preporuka ŽOC-a da se nabavi oprema za pasivno prikupljanje goriva koje istječe iz potonulih plovila. U prošloj godini održana je i akcija čišćenja plaža i podmorja na području otočića Sv. Marko, a snage ŽOC-a sudjelovale su i u vježbi »Migranti 2017«, kao i u pokaznoj vježbi u sklopu riječkog nautičkog sajma.


Na sjednici su najavljene i aktivnosti za 2018. godinu. U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, ŽOC planira provesti akciju čišćenja mora, podmorja i obale »Čisto more i obala 2018«, a tijekom rujna planirana je operativna vježba »Eko-more 2018«.