Općinski vijećnici

Proračun Kostrene za pet milijuna kuna viši od ovogodišnjeg

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Povećanje proračuna obrazloženo većim prihodima iz komunalne naknade, kao i većim prihodom od imovine, odnosno prodaje zemljišta kada započne izgradnja stambenih cesta Paveki, inače najskupljeg projekta u 2019. vrijednog 6,5 milijuna kuna



KOSTRENA Sa sedam glasova vijećnika Bolje Kostrene, SDP-a, PGS-a i nezavisne vijećnice Đurđice Kršul Općinsko vijeće Kostrene na jučerašnjoj je sjednici usvojilo proračun za iduću godinu s planiranim prihodima u visini od 59.955.000 kuna. Riječ je oko pet milijuna više u odnosu na ovu godinu, a prema projekcijama za 2020. i 2021. godinu, kostrenski bi proračun trebao dodatno rasti te njegova projekcija za 2020. godinu iznosi 66 milijuna kuna dok je za 2021. godinu planiran u visini oko 59 milijuna kuna.


Povećanje proračuna načelnik Dražen Vranić objasnio je većim prihodima iz komunalne naknade, kao i većim prihodom od imovine, odnosno prodaje zemljišta koje bi Općina trebala kada započne izgradnja stambenih cesta Paveki, inače najskupljeg projekta u idućoj godini vrijednog 6,5 milijuna kuna. U Pavekima će se pojaviti pet građevinskih terena od 800 četvornih metara.


Financiranje europskim sredstvima


Ova će cesta služiti i za pristup vatrogasnom domu vrijednom devet milijuna kuna od kojih se dio očekuje i od europskih fondova, a projekti koji su prijavljeni na natječaje za financiranje sredstvima europskih fondova diktiraju i samu strukturu i visinu proračuna. Osim vatrogasnog doma, tu su još reciklažno dvorište, energetska obnova vrtića i nabavka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.




– Proračun je veći, ali realan. Naravno, on sa sobom nosi rizik da neki od projekta prijavljenih za sredstva iz fondova ne prođe, no onda ćemo proračun korigirati jer predviđena proračunska sredstva su i preduvjet za prijavu na natječaj, objasnio je Vranić. Osim prodaje imovine, u 2019. godini bit će povećani i porezni prihodi i prihodi od komunalne naknade, a najveći dio proračuna rezerviran je za Upravni odjel a komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša i to je 36,995 milijuna kuna. Uz najveću proračunsku investiciju u idućoj godini, izgradnju stambenih cesta Paveki, tu je i investicija za proširenje groblja u Svetoj Luciji gdje bi radovi trebali krenuti u drugoj polovici 2019. godine.


Unija Kvarnera protiv, HDZ suzdržan


– Osim ovih ulaganja, značajne radove izvest ćemo i kroz dio proračuna koji se vodi kao održavanje. Tako za 900 tisuća kuna radimo spuštanje nivelete podvožnjaka na Valentinovu. Predvidjeli smo i pola milijuna kuna za uređenje ceste Randići – Sveta Barbara. U proračunu su predviđena sredstva za izradu građevinske dokumentacije za obnovu dviju čitaonica, zgrade Općine te oko pola milijuna kuna za projekt muzeja pod imenom Kuća kostrenskih pomoraca. Proračun je i dalje socijalno osjetljiv te uz financiranje kulture, obrazovanja, sporta, zdravstva i socijalne skrbi, u idućoj godini povećati i izdvajanja za umirovljenike povećanjem cenzusa, naveo je Vranić.


Protiv proračuna za iduću godinu glasalo je troje vijećnika Unije Kvarnera, koji su ujedno predložili i dva amandmana koja nisu prošla, dok su trojica vijećnika HDZ-a bili suzdržani. U HDZ-u su izrazili žaljenje što se o proračunu nisu očitovala radna tijela Vijeća, što je dosad bio standard.


– Nema projekta za proširenje plinske mreže, kao ni kanalizacije, a predviđena su ogromna sredstva za održavanje i pojačano održavanje infrastrukture. Takvim smo neodgovornim ponašanjem zadnjih desetak godina u projekte od kojih polovica nije realizirana, investirali osam milijuna kuna, a u održavanje infrastrukture preko 30 milijuna kuna, iako još uvijek ima neprikladnih cesta i mjesta bez rasvjete, poručio je Darko Tonković iz HDZ-a.


Unija Kvarnera: Popis lijepih želja


Vijećnici Unije Kvarnera nisu podržali proračun Općine Kostrena za sljedeću godinu, a povećanje proračuna u visini od pet milijuna kuna smatraju tek popisom lijepih želja na račun europskih fondova. U Uniji Kvarnera podnijeli su i dva amandmana kojim traže povećanje sredstava za izgradnju Doma za starije osobe za koji kostrenski proračun u idućoj godini predviđa 100 tisuća kuna.


– Općinski proračun koji se u pedeset posto vrijednosti oslanja se na prihod komunalne naknade INA-e i to u iznosu većem od 22 milijuna kuna, vrlo je riskantan za budućnost Općine koja u svom proračunu ne predviđa znatnija sredstva koja bi jamčila razvoj gospodarstva i poduzetništva. Nema ulaganja u dom za starije osobe, a još više čudi činjenica da nema stavke koja bi omogućila ulaganje u tzv. klub Jugolinije, što je bilo i glavno predizborno obećanje »Bolje Kostrene«, ističe vijećnica Unije Kvarnera Tatjana Smeraldo koja proračunu zamjera i potpuno zanemarivanje nastavka gradnje općinskih cesta. 


Vijećnik Davor Willheim ocjenjuje da je proračun nerealan, neodrživ i bezidejan te da se konkretno u njemu povećavaju samo stavke komunalne infrastrukture.


Vraća nas desetljeće unatrag


– To nas vraća desetljeće unatrag kad su se proračunska sredstva trošila na putiće i zidiće, a povećanje proračuna od gotovo pet milijuna kuna samo je popis želja i novca koji se očekuju od raznih fondova. Naša želja je da se u tome uspije, no za to treba puno više energije nego što je vlast pokazivala u ovoj godini kad je uspjela povući samo simbolična sredstva, upozorava Willheim.


Mirela Marunić posebno kritizira činjenicu da je za projekt doma za starije osobe u idućoj godini planirano 100 tisuća kuna, a isti je iznos predviđen i u projekcijama za 2020. i 2021. godinu.


– To je čvrsti dokaz da su općinske vlasti odustale od izgradnje doma i time čine višestruku štetu jer je dom konciprian na način da bi uz najmoderniju skrb korisnicima, donosio i znatan prihod proračunu te utjecao na gospodarski razvoj Kostrene, naglasila je Marunić.