Rijeka Advent

Promicanje zdravog života: Prva utrka Djedova Božićnjaka u centru Rijeke okupila dvjestotinjak trkača

Ljiljana Hlača

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



Najpopularnije Bradonje na svijetu ne samo da lete, nose darove dobroj djeci, oni i trče. Dokazano je to  na Korzu – gdje se uoči Badnjaka održala prva utrka kostimiranih Djedova Božićnjaka u Rijeci, a u organizaciji Grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Rijeke i agencije Organizatori bez granica. Utrka je upriličena u okviru manifestacije Advent u Rijeci. Ovaj tip utrke već se održava u Hrvatskoj četvrtu godinu – jednom se do sada trčalo u Zagrebu te dva puta u Zadru.


Adventski »maraton u crvenom« započeo je točno u podne, puštanjem balona, a znak za start dao je jedan drugi Djeda Mraz – dobro umaskirani riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je sve natjecatelje pozdravio već poznatima pozdravom s finskim naglaskom – »ho, ho, ho«.


Ruta je bila duga kilometar i pol te je uključivala centar grada točnije Trg Ivana Koblera, zatim Grivicu, pa se onda išlo kroz podzemlje to jest kroz riječki tunel (što je utrku učinilo posebnom) pa se onda protrčala Ulica Dolac te Trg 128. brigade hrvatske vojske sve do cilja  – Korza. Zapravo sve je bilo gotovo za nekih 20 minuta. – Ovaj događaj nije natjecateljskog karaktera. Svi su pobjednici. I što je najvažnije svi su u njemu mogli sudjelovati. Važno je da se promoviraju ovakvi projekti, Rijeka te njezine posebnosti, ali i zdravi način života odnosno važnost pješačenja i trčanja, naglasili su u agenciji Organizatori bez granica.




Želja organizatora je da se ova priča »udomaći« u Rijeci, a to nije nemoguće, s obzirom na slične događaje koji promoviraju kretanje a koji su tu već postali tradicionalni – poput Homo si teć ili Europski dan kretanja. Kako samo saznali na ovaj događaj se prijavilo oko dvjestotinjak sudionika koji su od organizatora dobili besplatni kostim. Nije bilo potrebno platiti kotizaciju. A prije utrke održan je i prigodni glazbeno – scenski program, koji je imao za cilj malo »zagrijati« kako publiku na Korzu tako i natjecatelje.