Intezivni radovi

Proljetni radovi: Na Frankopanskom trgu nove cijevi, na Strmici igralište

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Do lipnja zamijenjeno će biti 180 metara kanalizacijskih i 160 metara vodovodnih cijevi, a u travnju bi trebala početi izgradnja dječjeg igrališta na kraju Ulice Slave Raškaj, kod kućnog broja 13



RIJEKA Dolaskom ljepšeg vremena, intezivirali su se radovi po Rijeci. Jedan od većih poslova na izgradnji komunalne infrastrukture odvija se trenutačno na Trsatu, na Frankopanskom trgu i u Ulici Petra Zrinskog gdje riječko Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija mijenja 180 metara kanalizacijskih cijevi i 160 metara vodovodnih. Radovi bi, prema planu, trebali potrajati do sredine lipnja, do kada je na snazi i preregulacija prometa. No, dobra je vijest da će se taj zahvat izvoditi kroz faze, što znači da će biti olakšano i odvijanje prometa.


Gradilišta posvuda


Kako doznajemo u riječkom komunalnom društvu, u ovome trenutku radi se još na Martinkovcu, na Vežici u Kvaternikovoj ulici, u Ulici Ede Starca te na Mlaki, a do ljeta radovi bi trebali biti odrađeni i na području Mjesnog odbora Srdoči gdje će biti zamijenjeno 849 metara vodovoda i to u Ulici Miroslava Krleže, Ulici Bartola Kašića i Ulici Mate Lovraka.


– KD Vodovod i kanalizacija ima do kraja godine isplanirane još radove koji će se izvoditi u sklopu zajedničke izgradnje na području Grada Rijeke. Riječ je o radovima koji prate investicije poput uređenja trgova, ulica, izgradnje pristupnih puteva i ostalih javnih površina a koji se izvode po prioritetima Grada Rijeke – kažu u gradskoj komunalnoj tvrtki, pojašnjavajući da je riječ o polaganju nove komunalne infrastrukture na lokaciji Bečić koja će se sustavno uređivati, zatim na Biviju kao i u Istarskoj ulici na Kantridi. Radit će se i na Marinkovcu te na području Kampusa. Ukupno je riječ, kažu u ViK-u, o zamjeni više od tisuću metara vodovodnih i kanalizacijskih cijevi.


Raste Strmica


Kada je o području Trsata riječ, planirano je otvaranje još jednog gradilišta za novi komunalni sadržaj, i to na Strmici, na kraju Ulice Slave Raškaj, kod kućnog broja 13. Tamo bi, naime, u travnju trebala započeti izgradnja parka za djecu. Strmica je područje na koje otpada veliki postotak od ukupno oko 2.300 građana koliko ih živi na području Mjesnog odbora Trsat. Nedavno je to područje dobilo park za pse, a sada, na inicijativu Mjesnog odbora, prostor za igru trebala bi dobiti i djeca.

Park će biti izgrađen kroz kroz nekoliko faza. Prošle godine dovršena je tehnička priprema, izrađen je glavni projekt i ugovoren stručni nadzor. U Gradu Rijeci kažu da će projekt biti financiran sredstvima za komunalne prioritete MO Grad Trsat. Za tehničku pripremu i gradnju lani je Mjesni odbor za ovaj je projekt osigurao 150 tisuća kuna, i to 125 tisuća za tehničku pripremu i gradnju i 25 tisuća kuna za opremanje parka, odnosno za kupnju i postavljanje sprava. Plan je da u budućnosti uz dječje igralište bude izgrađeno i boćalište.


– Ulazak u ovaj projekt ne leži toliko u činjenici da se ovo naselja širi, iako je i taj trend prisutan, već u tome što na tom području nije bilo nikakve slične infrastrukture pa je bilo prijeko potrebno osigurati i djeci Strmice vlastito igralište – pojašnjavaju ovaj projekt u MO Grada Trsat.