3. riječka škola fizike

Proljetne praznike mladi provode otkrivajući fiziku

Ingrid Šestan Kučić

Rekordan broj – 50 srednjoškolaca i 60 nastavnika tijekom dva dana polazi radionice u kojima mogu izravno sudjelovati u njima prilagođenim, znanstvenim aktivnostima, izvoditi pokuse te se upoznati s aktualnim i zanimljivim temama iz fizike kroz predavanja



RIJEKA Treća riječka škola fizike, koja je jučer započela na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, okupila je rekordan broj sudionika, jer na interaktivnom dvodnevnom događanju sudjeluje 110 polaznika iz svih hrvatskih krajeva, a riječ je o učenicima i nastavnicima srednjih škola.


Ukupno 50 srednjoškolaca i 60 nastavnika tijekom dva dana sudjeluje u programu koji se temelji na načelu izvođenja radionica u kojima sudionici imaju priliku izravno sudjelovati u njima prilagođenim, znanstvenim aktivnostima istraživača Odjela za fiziku, izvoditi pokuse te se upoznati s aktualnim i zanimljivim temama iz fizike kroz predavanja.


Navodeći kako su upravo radionice jedna od prednosti Riječke škole fizike, voditelj organizacijskog odbora prof. dr. Tomislav Jurkić ističe kako program svake godine okuplja nadarene učenike koji traže više. 




  – Interesa za fiziku uvijek ima, samo je potrebno učenike animirati. Ove godine imamo rekordan broj sudionika, a za sedmero najboljih organizirali smo i besplatan smještaj. Činjenica da učenici žele dio svojih školskih praznika provesti u Školi fizike dovoljno govori o njihovoj zainteresiranosti. Koncept Škole ostao je isti kao ranijih godina, odnosno svodi se na predavanja i radionice s naglaskom na sudjelovanje učenika u eksperimentima. Novost je što su se u program uključili i vanjski predavači, jer tema Škole je »Fizika bez granica« pa smo želji prikazati fiziku kao svjetsku znanost koja je multidisciplinarna. Tako su se po prvi put u program uključili i fizičari iz KBC-a Rijeka koji će polaznike provesti kroz virtualnu šetnju KBC-om i pokazati im gdje se sve koristi fizika u medicini, pojašnjava prof. dr. Jurkić. 



Ovogodišnja Škola fizike okončat će se danas javnom tribinom »Fizika bez granica« na kojoj će sudjelovati suotkrivač Higgsova bozona u CERN-u Ivica Puljak, voditelj Instituta za sinergiju znanosti i društva Dejan Vinković, suosnivač Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije Saša Zelenika, Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja te voditelj Ureda za međunarodnu suradnju sveučilišta u Rijeci Darko Štefan. Na tribini, koja će započeti u 16.30 sati, bit će riječi o usavršavanju fizičara, studiranju u inozemstvu, studentskim razmjenama, kruženju mozgova, te Hrvatskoj kao dijelu zajedničkog europskog prostora u znanosti i tehnologiji. Uz tribinu jedna od popratnih manifestacija Škole fizike koja je otvorena za javnost je i izložba »Smiješna strana fizike« koja sadrži karikature, duhovite fotografije, fotomontaže, kratke viceve i izreke čiji je sadržaj vezan uz različita područja, pojmove i koncepte iz fizike, osobnosti fizičara, učenje i poučavanje fizike.



 Predavači volonteri


Dodajući kako nastavnici koji sudjeluju u Školi imaju priliku pratiti strategije poučavanja i učenja fizike, prof. dr. Jurkić ističe da kroz dvodnevni program imaju mogućnost vidjeti ideje i primjere dobre prakse koje kasnije mogu koristiti u svom radu s učenicima. Škola je za učenike i nastavnike besplatna te se za nastavnike fizike vrednuje kao stručno usavršavanje jer u organizaciji sudjeluje i Agencija za odgoj i obrazovanje. 


  Za razliku od prijašnjih godina kada su se organizatori susretali s financijskim problemima, ove se godine, kaže prof. dr. Jurkić, u program uključio veći broj donatora, a financijsku potporu pružili su i Sveučilište te Grad Rijeka. Međutim, svi predavači, bilo da su djelatnici Odjela za fiziku ili dolaze s drugih ustanova, u programu sudjeluju volonterski. 


  Tijekom dva dana polaznici će sudjelovati na više od dvadeset događanja, a među njima ima i onih koji svake godine dolaze na Riječku školu fizike poput nastavnika Prve sušačke hrvatske gimnazije Ivana Datkovića koji je sa sobom ove godine doveo i četvero svojih učenika.  

Odlično iskustvo


– Sudjelovanje u Školi odlično je iskustvo jer je program dobro osmišljen. Ima puno radionica i praktičnog rada koji zaintegrira učenike, kaže Datković.  

Njegov učenik Neven Marković jučer se prvi put susreo s Riječkom školom fizike, a iako je zaključio da je program zanimljiv, priznao je i da je malo naporan. 


  – Ima malo dužih predavanja pa je malo naporno, ali je zanimljivo. Zanimaju me prirodne znanosti i vrlo je vjerojatno da ću školovanje nastaviti upravo na Odjelu za fiziku, kazao je Neven. 


  Prema riječima prof. dr. Jurkića, to neće biti prvi primjer da polaznici Riječke škole fizike upišu upravo studij fizike, a dio proljetnih praznika provesti u dvodnevnom intezivnom svladavanju tajni fizike nešto je što bi Anna Svilar iz Pazina svim srednjoškolcima preporučila. Navodeći kako se jučer prvi put susrela sa Školom fizike te joj se sviđa, Anna je kazala kako je fizika i inače zanima, a na Odjel za fiziku stigla je na preporuku nastavnice.