Pred završetkom

Projekt za povećanje protočnosti prometa i sigurnost: Zona Kukuljanovo dobiva već četvrti kružni tok

Sanja Gašpert

Foto Grad Bakar

Foto Grad Bakar

Kružni tok već je izgrađen, međutim, zbog visokih temperatura zraka, u dogovoru s izvođačem radova odlučili smo pričekati nekoliko dana s postavljanjem završnog sloja asfalta, kažu u ŽUC-u



BAKAR Do sredine kolovoza bit će završen projekt izgradnje kružnog toka sa sanacijom privoza na županijskoj cesti ŽC 5295, na lokalitetu Kukuljanovo, u prostoru Industrijske zone Bakar.


Riječ je o već četvrtom kružnom toku na prostoru zone na Kukuljanovu, koji će, kao i prethodno izgrađena tri, zasigurno povećati protočnost, ali i sigurnost prometa. Investicija je ukupno vrijedna 1,8 milijuna kuna, a sporazum o financiranju ovog vrijednog komunalnog projekta uoči njegova početka potpisali su gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije Georg Žeželić.


Sredina kolovoza


Investitor i nositelj projekta je ŽUC, koji je financirao izradu projektne dokumentacije te proveo postupak javne nabave, a u sufinanciranju radova sudjeluje s iznosom od 700 tisuća kuna, dok je Grad Bakar osigurao 1,1 milijun kuna.


– Ustvari je ŽUC nositelj investicije, a Rijeka trans investitor projektne dokumentacije i provedbe postupka javne nabave. Kružni tok već je izgrađen, međutim, zbog visokih temperatura zraka, u dogovoru s izvođačem radova odlučili smo pričekati nekoliko dana s postavljanjem završnog sloja asfalta. Naime, kako je riječ je prostoru kojim prolaze i kamioni i cisterne, odnosno vozila s velikim opterećenjem, odlučili smo malo pomaknuti rok stavljanja završnog sloja asfalta, kako se zbog vrućine ne bi uništio, kaže ravnatelj ŽUC-a PGŽ-a Georg Žeželić, dodajući kako bi dio završnog asfaltiranja trebao biti okončan do sredine kolovoza.Kontinuiranim razvojem Industrijske zone Bakar, najveće i najrazvijenije poslovne zone u Hrvatskoj, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja broja poslovnih subjekata, njih je sada ukupno oko dvjestotinjak, pa tako i radnika, kojih je u zoni trenutno blizu četiri tisuće. Također, otvorenjem trgovačkih centara kao što su Lesnina, Bauhaus, Lidl, Plodine, Građa i Konzum, povećao se i broj svakodnevnih posjetitelja zone. Sve navedeno imalo je utjecaj na povećan promet u zoni, kako osobnih tako i teretnih vozila. Izgradnjom kružnog toka značajno će se popraviti prometno tehničke karakteristike postojećeg raskrižja te znatno povećati prometna sigurnost i služnost.

Dobra suradnja


– Ovaj projekt jedan je od dobrih oblika suradnje između Grada Bakra i ŽUC-a. Izgradnja novog kružnog toka povećat će sigurnost sudionika u prometu, ali i omogućiti izgradnju novih poslovnih prostora u okolici. Kružni tok radi se na prostoru nasuprot Tia partnera, a osim što će omogućiti buduću izgradnju na tom platou, na njega će se u sljedećem razdoblju povezivati buduća spojna cesta za platoe B, odnosno, poveznica kružnog toka bit će zaobilazna cesta iza poslovnog prostora Orada Tradea, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Dodaje kako su istovremeno u tijeku pripreme i dogovori za projektiranje još dva kružna toka na području Kukuljanova – na prostoru na granici s Općinom Čavle, kao i u Podoli. Također, u rujnu će početi i izgradnja kružnog toka Meja na Hreljinu.– Pripremljen je projekt, a u dogovoru s Hrvatskim cestama Grad Bakar otkupio je zemljište i isfinancirao projektnu dokumentaciju za kružni tok u Meji. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač radova Građevinsko poduzeće Krk. Radovi su što se tiče pripreme i prikupljanja potrebne dokumentacije već mogli početi, međutim, kako je vrijeme turističke sezone i prometnih gužvi, odlučeno je da se početak radova na kružnom toku Meja na Hreljinu prolongira za rujan, kaže Klarić.