Riječki gradonačelnik o gradnji novog stadiona

Projekt stadiona u Rijeci zasad – u oblacima

Damir Cupać

– Struka i investitor odredit će lokaciju jer nemam ništa ni protiv rekonstrukcije Kantride, ali u skladu s najvišim standardima koje traže FIFA i UEFA, kazao je Vojko Obersnel



Aktualni sat riječkog Gradskog vijeća otvorio je Bojan Kurelić (Akcija mladih) pitanjem o gradnji novog nogometnog stadiona, a zanimalo ga je u kojoj je fazi taj projekt i na koji je način Grad Rijeka uključen u njega.


– Konstatacija o probnim balonima koji se puštaju je najtočnija ocjena o tom projektu. Razgovarali smo s većinskim vlasnikom NK Rijeke, a naši osnovni prostorni dokumenti definirali su lokacije za stadion – jedna je na Kantridi, a druga na Rujevici. Što se tiče vlasničke strukture u klubu, 70 posto ima Social sport, a 30 posto Grad Rijeka, dok je stadion u našem 100-postotnom vlasništvu i ugovorom je prepušten na korištenje. Kada bude nešto konkretnije u vezi s tim projektom, o tome ćemo obavijestiti Gradsko vijeće i javnost, rekao je Vojko  Obersnel, ocijenivši da je projekt stadion za sada samo u oblacima, te da je on osobno za gradnju novog stadiona na Rujevici.


– Struka i investitor odredit će lokaciju jer nemam ništa ni protiv rekonstrukcije Kantride, ali u skladu s najvišim standardima koje traže FIFA i UEFA, kazao je riječki gradonačelnik.




Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti) prozvao je Grad Rijeku i Energo za protuzakonitu naplatu računa toplinske energije, te za talački odnos prema građanima kojima se ne dopušta otkaz Energu, unatoč presudi Vrhovnog suda u Karlovcu koji je stao u sličnom slučaju na stranu jednog građanina.


Obersnel je poručio da se ne radi ništa protuzakonito i da će Grad Rijeka i Energo poslovati u skladu sa zakonskom regulativom.


– Ako se ona promijeni, poslovanje će se uskladiti. Ne citirate presude sudova koje idu u prilog Energu i kojima je potvrđeno pravo objedinjene naplate putem Ri stana, izjavio je Obersnel. 


Hrvoje Burić (HDZ) izrazio je nezadovoljstvo ugovorom s Raiffeisen Consultingom kojemu Grad Rijeka plaća dugoročni najam za zemljište na Preluku.


– Rezultat toga posla je minus od preko 10 milijuna kuna u gradskom proračunu, uvjeren je Burić.


Obersnel je podsjetio da se na poticaj tadašnjeg Poglavarstva Raiffeisen Consulting javio na natječaj kojim se tražio kupac za zemljište na Preluku, a koje je bilo u vlasništvo Trgovačkog Opatija u stečaju, te da se još uvijek rješavaju imovinsko-pravni odnosi.


– Kada se sve to riješi, a Grad Rijeka i Raiffeisen Consalting u jednakim će omjerima dijeliti prihod od prodaje, pokazat će se ne samo da ćemo pokriti troškove najma, već ćemo i zaraditi, izračunao je Obersnel.