Izmjena odluke o kapitalnom projektu

Projekt škole u Dražicama bit će skuplji šest milijuna kuna

Sanja Gašpert

Foto: R. Brmalj

Foto: R. Brmalj

Prema riječima načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelje (PGS),  sukladno omjeru sudjelovanja, Općina Jelenje treba osigurati dodatnih 2,4 milijuna kuna, a Županija 3,6 milijuna kuna



JELENJE Jelenjski su vijećnici većinom glasova donijeli odluku o izmjeni i dopuni odluke o sufinanciranju rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama i izgradnje školske sportske temeljem investicijskog elaborata. Prema novoj odluci, ukupna procijenjena vrijednost ovog kapitalnog i ujedno najvećeg projekta Općine Jelenje od njezina osnutka veća je za šest milijuna kuna od prije planirane i sada iznosi 38.581.494,56 kuna (s PDV-om), a aktivnosti na realizaciji projekta odvijat će se tijekom četiri proračunske godine – 2019., 2020., 2021. i 2022. godine. Kako je riječ o projektu kojega zajednički financiraju Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje u omjeru 60 posto Županija, odnosno 40 posto Općina Jelenje, trebaju se osigurati i dodatna sredstva za realizaciju projekta. Prema riječima načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelje (PGS), upravo sukladno omjeru sudjelovanja, Općina Jelenje treba osigurati dodatnih 2,4 milijuna kuna, a Županija 3,6 milijuna kuna. Općina Jelenje će obvezu sufinanciranja iz prethodnog stavka izvršiti najviše do ukupno 15,8 milijuna kuna, koliki je sada iznos sredstava s kojim će Općina sudjelovati u ovom projektu, kazao je Marčelja, dodajući kako će se sredstva iz prethodnog stavka osigurati s pozicije planiranih sredstava za kapitalne projekte, iz viška sredstava i kreditnih sredstava namijenjenih financiranju kapitalnih projekata. Kako se navodi u obrazloženju odluke, Primorsko-goranska županija provela je postupak zajedničke javne nabave, a na koji su stigle dvije ponude – GP Krk iz Krka s cijenom ponude 38.581.494,56 kuna i G.P.P. Mikić iz Omišlja s cijenom ponude 42.062.884,31 kuna. Iz navedenog je vidljivo da su cijene svih dostavljenih ponuda veće od procijenjene vrijednosti nabave, a time i početno planiranih, odnosno odlukama predstavničkih tijela Županije i Općine Jelenje osiguranih sredstava.


Svi vijećnici podržali su prijedlog nove odluke o povećanju sredstava za projekt Škole, osim vijećnika HDZ-a Ivoslava Bana koji je bio suzdržan u glasovanju.


– Ja jesam za novu školu i dvoranu, ali je ova odluka loše napravljena, kao i prijašnje, sve je to jedan »šlamperaj« u pripremi i zato ću biti suzdržan. Smatram kako je u pregovorima sa Županijom u ugovoru trebalo istaknuti i školsku zgradu u Jelenju, što će s njom biti, kazao je Ban, dok je vijećnica Liste birača Vanda Radetić-Tomić istaknula kako je projekt pokrenula prošla vlast na čelu s načelnikom Ervinom Radetićem, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Ovo je strateški i najveći projekt Općine Jelenje u njezinoj povijesti i barem bismo na njemu kao vijećnici trebali postići jedinstvo, kazala je Radetić-Tomić.




Inače, o ovoj odluci na današnjoj će sjednici raspravljati i vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Treba podsjetiti kako je početak radova na ovom projektu najavljen za početak ove godine, a zbog skorašnjeg početka realizacije projekta svi će učenici sljedeće tri godine pohađati nastavu u školskoj zgradi u Jelenju.



O ovoj će odluci na današnjoj sjednici raspravljati i vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije