U podzemlju Rijeke postoji mreža tunela u koje je dosad zakoračio vrlo mali broj građana

Projekt “po-Ri-look”: Zapuštenim tunelima građani prošetali kroz riječku povijest

Srđan Brajčić

Obilazak sustava skloništa i tunela koje su talijanski vojnici izgradili ispod Starog grada za Drugog svjetskog rata organizirali su volonteri i članovi Centra tehničke kulture Rijeka 



RIJEKA Skriveni od očiju javnosti, tuneli i skloništa prošarali su podzemlje velikih gradova, a s obzirom na svoju ratnu povijest zna se da ni Rijeka ne može biti iznimka. Građani Rijeke tako možda znaju da postoje kilometri tunela i skloništa, ali je mali broj onih koji su nogom zakoračili u taj svijet iznad kojeg svakog dana hodamo.


Kako bi svoje sugrađane upoznali s tim paralelnim dijelom grada, volonteri i članovi Centra tehničke kulture Rijeka organizirali su danas u sklopu projekta »po-RI-look« obilazak sustava skloništa i tunela koje su talijanski vojnici izgradili ispod Starog grada za Drugog svjetskog rata. Treba pritom napomenuti da je projekt »po-RI-look« financiran sredstvima Europske unije preko programa Mladi na djelu. 


A u ovom poučnom i nezaboravnom iskustvu sudjelovalo je stotinjak građana koji su – oboružani kabanicama, džepnim svjetiljkama i gojzericama – krenuli u podzemnu avanturu.





Jasenka Antić stigla je s unucima. Kaže da su došli jer su djeca bila znatiželjna. 


– Kad prolazimo pored Via Rome često pitaju čemu služe ona željezna vrata od skloništa. Ali oni ne mogu razumjeti čemu služi to sklonište i kad smo doznali za ovo razgledavanje, bili smo oduševljeni i odlučili smo doći. Naravno, za dopuštenje smo pitali mamu i tatu. Ovo je doista jedno lijepo iskustvo, kazala je Jasenka Antić. 



Protok vremena i ljudska nebriga učinili su svoje, pa je većina jučerašnjih avanturista ukazivala na zapuštenost 400-metarskog tunela; njegov su ulaz iza Talijanske gimnazije zaklonili korov i smeće, unutra je blata i svakojake krame posvuda, k tome mračno je kao u rogu premda postoje električne instalacije i rasvjetna tijela. Zbog dotrajalosti dio tunela je zatvoren i za organizirano razgledavanje. No, na ugodnih 13-14 stupnjeva Celzijevih nitko se od posjetitelja, naravno, nije požalio.


Odlična ideja


Da bi lokalna samouprava doista trebala uložiti barem u najnužniju sanaciju tunela i potom razmisliti o njegovoj budućoj svrsi, promišlja i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke. Filipović je već obišao nekoliko riječkih tunela, a u ovome je prvi put. 


– Tuneli su doista fascinantni. Sudeći po ovako velikom odazivu naših sugrađana, očito su im vrlo zanimljivi za razgledavanje i prema tome lokalna i regionalna samouprava trebale bi razmisliti što s tunelima i skloništima. Svakako, priča bi se mogla pokrenuti sa sredstvima iz europskih fondova. Naime, s obzirom na krizna vremena i činjenicu da Grad ima brojne druge prioritete, teško je očekivati veća ulaganja gradskih sredstava. Da, za prvu ruku moglo bi se barem očistiti tunel i osposobiti rasvjetu. Jednog dana tuneli se mogu i komercijalizirati, kaže nam dogradonačelnik Marko Filipović. 


Velid Đekić, riječki književnik, novinar i publicist, napominje da je, naravno, upoznat s činjenicom da podno Rijeke postoje tuneli, ali je prvi puta u ovome ispod Starog grada. Poput Marka Filipovića, Velid Đekić zalaže se za to da se razmisli o upotrebi tunela na novi i suvremeni način. 



U Centru tehničke kulture Rijeka objašnjavaju da inicijativom mladih »po-Ri-look« žele kroz 12 mjeseci organizirati brojne aktivnosti kojima će povijest i kulturu grada približiti njegovim građanima, naročito najmlađima. Koordinatorica ovog projekta Olivera Stanić i organizatorica Zagorka Prce napominju da se mladima tako pruža prilika da razvijaju svoju poduzetnost i kreativnost, te da se aktivno uključe u lokalnu zajednicu. Ujedno, tako će iskušati svoje vlastite ideje. 



– U svijetu postoje brojna iskustva, pa ne moramo otkrivati toplu vodu. Dovoljno je poslušati ljude koji se time već bave, odnosno koji su najbolji načini da se tuneli privedu nekoj svrsi, kaže nam Đekić koji smatra da velika većina Riječana zapravo ne zna da postoji mreža gradskih tunela. 


– Ideja da se građane upozna s tunelima je odlična i veliki plus svima iz Centra tehničke kulture, poručuje Velid Đekić. 


Turistička atrakcija


Olivera Stanić, koordinatorica ovog projekta, napominje da je šetnja i zamišljena kao poticaj na kreativno razmišljanje, posebno mladih, što s riječkim tunelima, ali i drugim gradskim znamenitostima koje nisu svakodnevno dostupne građanima. 


– Mladi će biti kreativni samo onda kad to oni žele, a jedno ovakvo razgledavanje motivirat će ih na promišljanje. Ujedno, senzibilizirat će ih i u narednim godinama s gradom u kojem žive, napominje Olivera Stanić. 


Razgledavanje tunela doista se pokazalo učinkovitom metodom i građani su ponudili brojne ideje. Puno se toga predložilo, a njihove ideje mogu se svesti pod slogan: »Turistička atrakcija – šetnja kroz riječku povijest«. Naime, predlagalo se da tunelima počnu voziti vlakići, da se urede biciklističke staze, napravi hostel, vinski podrum…