Za sve ukuse

Program Kastafskog kulturnog leta: Od Mirjane Bobuš do Leta 3

Vinko Peršić

Foto M. Todorov / Cropix

Foto M. Todorov / Cropix

KKL počinje 26. lipnja nastupom etno sastava Cinkuši, a završava 28. kolovoza Čansonfestom. Bit će tu tradicijske glazbe, suvremene glazbe, mediteranskog popa, glazbe Istre i Primorja, ali i sevdaha, jazza i rocka. Svi koncerti održavat će se na Crekvini



Već 24. po redu Kastafsko kulturno leto ove godine odvijat će se od 26. lipnja do 28. kolovoza. KKL počinje 26. lipnja nastupom etno sastava Cinkuši, a završava 28. kolovoza Čansonfestom. Iako KKL nipošto nije samo glazba, ali i unatoč krizi, glazbeni program je bogat i donosi nekoliko zanimljivih glazbenih suradnji te koncerte nekih od najkvalitetnijih i najpopularnijih glazbenih izvođača s ovih prostora. Uvažavajući važnost i zastupljenost različitih izričaja, ali i zahtjeve publike, ne izostavljajući pritom ni lokalni kontekst, na ovom izdanju KKL-a publici će se predstaviti izvođači raznih žanrova i stilova.



Što se tiče dramskog programa, 3. srpnja na KKL-u gostuje predstava »A gde su kokoške?«, autorski projekt Monike Romić i Tatjane Kecman. Dvadeset i prvog srpnja je na programu predstava »Plemena«, u izvedbi Teatra »Exit« u kojoj glume Marko Torjanac, Slavica Knežević, Jasna Palić Picukarić, Lana Gojak/Vanda Winter, Matija Kačan/Janko Popović Volarić, Slaven Španović i Petra Kurtela. Režiju potpisuje Slavica Knežević. Kazalište »Moruzgva« 28. srpnja na Crekvini će izvesti zanimljivu predstavu »Harem« u kojoj igraju Petra Dugandžić/Barbara Nola, Nela Kocsis, Ecija Ojdanić/Nataša Dangubić i Barbara Vicković. Prema priči Ivana Lea Leme tekst je napisala Ana Tonković Dolenčić, a predstavu je režirao Ivan Leo Lemo. Katedra Čakavskog sabora Kostrena 16. kolovoza izvest će predstavu »Duhi« nastalu prema komediji čakavskoga pisca Draga Gervaisa, kojoj je redatelj ugledni riječki glumac Denis Brižić.





Bit će tu tradicijske glazbe, suvremene glazbe, mediteranskog popa, glazbe Istre i Primorja, ali i sevdaha, jazza i rocka. Svi koncerti održavati će se na Crekvini.


Festival gitare


Tako će tamo 26. lipnja nakon svečanog otvaranja KKL-a nastupiti etno sastav Cinkuši. Kao temelj svoje glazbe Cinkuši koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja, u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost. Tridesetog lipnja Glazbeno društvo Spinčići i Klapa Kastav, koji zasigurno predstavljaju neke od najvrednijih kulturnih proizvoda Kastva, nastupit će zajedno s Nenom Belanom kojeg, kako se to obično kaže, »ne treba posebno predstavljati«.


   Gitara je instrument pogodan raznim vrstama glazbenih izvedbi. Prepoznata je kao primarno glazbalo u jazzu, bluesu, countryju, flamencu, rocku i mnogim oblicima glazbe, često se rabi u izvođenju klasične glazbe, te kao solistički instrument, pa nije ni čudo što gitari KKL posvećuje festival unutar festivala u razdoblju od 16. do 18. srpnja.


Na tom Festivalu gitare Damir Kukuruzović Django Group & Friends nastupit će 16. srpnja, Fog Painters feat. Vasko Atanasovski 17. srpnja, te Gerbaz Giipuja feat. Elvis Stanić 18. srpnja. Iza projekta Gerbaz Giipuja »krije se« Damjan Grbac, progresivni kastavski jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije, a Elvisa Stanića »ne treba posebno predstavljati«.


Bosanska Billie Holiday


Dvadeset i četvrtog srpnja na red za nastup na Crekvini dolaze nepredvidivi Let 3. Što su glazbeno i vizualno pripremili za nastup i hoće li na koncertu izvesti neku novu provokaciju, do ovog trenutka nije poznato. Nakon Leta 3, 1. kolovoza na Crekvini slijedi nešto, što bi rekli montipajtonovci, potpuno drugačije: Mirjana Bobuš & Pape. U subotu 8. kolovoza bit će održan jedan od dana Kastav blues festivala, partnerskog programa KKL-a.



KKL već treću godinu za sve zainteresirane organizira tri (besplatne) višednevne radionice: radionicu sviranja gitare čiji je voditelj Zoran Majstorović, radionicu kreativnog pisanja koju će voditi Nikica Petković, te radionicu glume pod vodstvom Simone Dimitrov Palatinuš. 



Klapa Tramuntana nastupit će 11. kolovoza, a 14. kolovoza opet nešto totalno različito jer KKL tog dana, odnosno večeri, ugošćuje popularni virovitički bend Vatra.


U stalnoj mijeni glazbenih žanrova na KKL-u 21. kolovoza slijedi koncert Amire Medunjanin. Amira Medunjanin je interpretatorica tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke. Ovaj veličanstveni koncert diva sevdaha održat će uz pratnju Ante Gela i Zvonimira Šestaka. Glazbeni novinar Garth Cartwright Amiru naziva »bosanskom Billie Holiday«. KKL završava 28. kolovoza 11. Čansonfestom.   

Tradicija i suvremenost



U sklopu trećeg izdanja Dana književnosti kastavskoj publici predstavit će se Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Uz druženje i otvorene rasprave o suvremenim književnim temama, ali i o domaćoj pisanoj riječi te statusu radova nastalih na dijalektu, kastavska će publika imati priliku uživati i u večeri poezije u izvedbi Rade Šerbedžije.



Uz žanrovski sveobuhvatan i raznolik glazbeni program, KKL ima i dramski, izložbeni, dječji, filmski, partnerski i književni program, kao i besplatne radionice. Prezentacijom raznih izričaja, žanrova i kulturnih proizvoda koje će predstaviti izvođači iz više krajeva Hrvatske i regije, ostvarit će se međukulturalna razmjena, ali i prezentacija prema van lokalnih kulturnih proizvoda. U dva ljetna mjeseca KKL će prezentirati programe koji na različite načine progovaraju o tradiciji i suvremenosti, govore o univerzalnim i aktualnim temama, propituju norme, te ponekad i poučavaju. Svi programi, osim onog glazbenog i dramskog, potpuno su besplatni. Sve informacije bit će dostupne i na web stranici www.kkl.hr te Facebook stranici festivala.