Fina

Prodaja kompleksa nekrenina na Krnjevu: Stanovi u “Lovoru” i “Lavandi” idu na javnu dražbu

Orjana Antešić

Radi se o oko 4.500 četvornih metara stambeno-poslovnog prostora te gotovo 3.000 kvadrata neizgrađenog građevinskog zemljišta kraj ta dva objekta. Ili, 44 neprodana stana, 11 poslovnih prostora, 21 garažno i parkirališno mjesto te tridesetak spremišta



Najvjerojatnije početkom idućeg mjeseca Fina će objaviti javnu dražbu za neprodane stanove i poslovne prostore u zgradama »Lovor« i »Lavanda« na Krnjevu, kraj Kauflanda.


Radi se o popriličnom paketu nekretnina koji obuhvaća oko 4.500 četvornih metara stambeno-poslovnog prostora te gotovo 3.000 kvadrata neizgrađenog građevinskog zemljišta kraj ta dva objekta. U pitanju su, podsjetimo, 44 neprodana stana, 11 poslovnih prostora, 21 garažno i parkirališno mjesto te tridesetak spremišta, a sve to zajedno procijenjeno je na 4,85 milijuna eura, odnosno blizu 36,4 milijuna kuna.


Ovog tjedna, naime, ispunjena je zadnja pretpostavka da se ovaj kompleks nekretnina konačno može staviti u prodaju. Na Trgovačkom sudu u Rijeci održano je stečajno ročište tvrtke Toranj Krnjevo, koja je bila investitor ovog kompleksa, na kojem je utvrđena vrijednost ove poduže liste nekretnina, i to na 36,4 milijuna kuna, doznali smo od stečajnog upravitelja Borisa Debelića. To znači da će se na Fininoj dražbi oglasiti po početnoj cijeni nešto iznad 27 milijuna kuna, odnosno za tri četvrtine utvrđene vrijednosti.




Premda je protok vremena učinio svoje na ovim stanovima i poslovnim prostorima, pa će budući vlasnik prije njihovog puštanja na nekretninsko tržište morati uložiti više stotina tisuća eura u njihovu adaptaciju, čini se da interesa kod potencijalnih kupaca ne nedostaje. Svakako da je tome jedan od razloga i što je kod ovih stambeno-poslovnih prostora na Krnjevu zemljišno-knjižno sve relativno čisto, nema zaostalih i zapetljanih »repova«. Obje zgrade, u kojima je ukupno 109 stanova, uredno su etažirane, uporabne dozvole dobile su još 2010. godine i već više godina ljudi žive u šezdesetak stanova koji su prodani na tržištu prije nego što je izraelski investitor odlučio dignuti ruke od svega.


Nad cijelim ovim paketom nekretnina hipoteku je prvotno imala Zagrebačka banka. Nedugo nakon otvaranja stečaja nad tvrtkom Toranj Krnjevo, u ljeto 2018. godine, banka prodaje ta svoja nenaplaćena kreditna potraživanja i poziciju glavnog razlučnog vjerovnika time je preuzela tvrtka B2Kapital. Za koliko je B2Kapital otkupio ta potraživanja banke koja su u trenutku prodaje, zajedno s glavnicom i kamatama iznosila oko 73 milijuna kuna, nije poznato, no zna se da je B2Kapital prošli mjesec objavio javni poziv svim zainteresiranim ulagačima da prodaju ta potraživanja koja su cijelo vrijeme osigurana ovim kompleksom nekretnina. Rok za dostavu ponuda istekao je zadnjih dana siječnja, a da li se već došlo do kupca, službeno nije poznato, barata se samo s određenim indicijama.


Na ovotjednom ročištu i dalje su bili nazočni predstavnici B2Kapitala, a bude li došlo do kupoprodaje, odnosno novog prijenosa potraživanja osiguranih hipotekom nad ovim nekretninama, to će se i službeno evidentirati. Jer, u tom slučaju kupac od B2Kapitala preuzima i status glavnog razlučnog vjerovnika što mu otvara mogućnost da tijekom predstojećeg dražbenog postupka napravi prijeboj potraživanja. Na taj način bi svoja razlučna prava pretvorio i u stvarno vlasnička, a ujedno bi izbjegao postupak dražbovanja za te nekretnine.