Neutemeljene optužbe

Pročelnice odgovorile Beakoviću: ‘Sve lučke uprave imaju iste kriterije’

Tihana Tomičić

Natječaj za opatijsku Lučku upravu još nije ni dovršen jer se čeka suglasnost ministra prometa na odluku Upravnog vijeća / Foto Marin ANIČIĆ

Natječaj za opatijsku Lučku upravu još nije ni dovršen jer se čeka suglasnost ministra prometa na odluku Upravnog vijeća / Foto Marin ANIČIĆ

Na natječaju za upravu doma Mali Kartec stiglo 7 prijava, jedna osoba nije ispunila uvjete, a od ostalih kandidata nitko, osim izabrane Ankice Šajbić, nije nikada radio u sustavu socijalne skrbi, istaknula pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač



RIJEKA – Županijske pročelnice za pomorstvo i socijalnu skrb odgovorile su na redovitom press kolegiju na optužbe iz HDZ-a o nepotizmu u ustanovama čiji je osnivač Županija – kako je poznato, županijski vijećnik Dinko Beaković tvrdi da su namješteni natječaji i u Lučkoj upravi Opatija gdje će za ravnatelja biti izabran SDP-ovac Fernando Kirigin, kao i u Domu za starije Mali Kartec na Krku za mjesto stručnog suradnika za organizaciju poslova izvaninstitucijske skrbi.


Pročelnica za pomorstvo Nada Milošević objasnila je da natječaj za opatijsku Lučku upravu još nije ni dovršen jer se čeka suglasnost ministra prometa na odluku Upravnog vijeća, a budući da zakon ne dopušta iznošenje osobnih podataka pa ni imena kandidata, ona nije htjela iznositi ni broj ni imena prijavljenih. Samo je kazala da sve županijske lučke uprave, kojih je osam, od 2015. godine imaju potpuno unificirane statute te su uvjeti zapošljavanja svih isti, pa stoga ne može biti riječi o tome da je natječaj za bilo koga prilagođen.


– Ja se želim ograditi od imena, jer natječaj je tajan dok Upravno vijeće ne odradi svoj posao, ali statuti svih županijskih lučkih uprava su istovjetni, kaže Nada Milošević.




Pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač objasnila je, pak, da je na natječaju za upravu doma Mali Kartec bilo stiglo sedam prijava, među kojima je jedna osoba imala samo SSS te nije ispunila uvjete, a ostali kandidati su bili profesori književnosti, ekonomisti, pravnici i slično, ali nitko od njih, osim izabrane Ankice Šajbić, nije nikada radio u sustavu socijalne skrbi, kazala je Marač.


– Zbog takvih okolnosti natječaja gospođa Šajbić je bila jedini logičan i jedini mogući izbor za voditelja tog odjela, kazala je Marač.


Zamjenica župana Marina Medarić najavila je pristupanje PGŽ-a savezu Alpe-Jadran koji okuplja austrijske, mađarske i hrvatske regije, a također je kazala i kako je kolegij župana donio odluku o dodjeli subvencija za razvoj malog gospodarstva u turizmu iz fonda koji ukupno na raspolaganju ima 260.000 kuna u ovoj godini.


Pročelnica za pomorstvo Nada Milošević najavila je da će Županija u idućoj godini utvrditi oko 14 kilometara novih granica pomorskog dobra za koje će se kasnije raspisivati koncesije za pomorsko dobro, a u 2018. godini od naknada za koncesije te od naknada koje plaćaju vlasnici brodica planira se uprihoditi 13,2 milijuna kuna.


Pročelnica Marač izvijestila je da je Dom za starije Kantrida dobio certifikat kvalitete te postao vodeći partner za dva doma iz Istre i dva iz Slovenije u promociji koncepta kućanskih zajednica unutar domova. Također, nakon edukacije koja je provedena, sada je čak 60 ljudi educirano za zanimanje obiteljski njegovatelj u izvaninstitucijskoj skrbi, kazala je Marač.