Uređaji koji nedostaju

Problem opreme u KBC-u: Novi mamograf stiže za tri mjeseca, za magnet se čeka EU novac

Barbara Čalušić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Kad je u pitanju magnetska rezonancija, u KBC-u se radi u dvije smjene i sve hitnoće obrađuju se odmah. One koji nisu hitnoće naručuje se u roku koji premašuje 100 dana, ističu u KBC-u



RIJEKA Pregledi koje pacijentice Kliničkog bolničkog centra Rijeka moraju obavljati na mamografu u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije, zbog činjenice što bolnica u ovom trenutku nema mamografski uređaj, privremeno je rješnje koje će trajati još maksimalno tri mjeseca – tvrdi ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac.


– Očekujemo da ćemo novi uređaj dobiti za dva do tri mjeseca, odnosno kada isteknu žalbeni rokovi. Uređaj će biti nabavljen sredstvima Ministarstva zdravstva, a pregledi koji se obavljaju u Domu zdravlja privremeno su rješenje kako bismo našim pacijenticama omogućili dostupnost ove pretraga – kazao je Štimac.


Osim mamografa koji je rashodovan, u KBC-u Rijeka očekuju i nabavku još jednog uređaja za magnetsku rezonanciju. Iako se, prema bolničkoj statistici, prosječno čekanje na ovu pretragu kreće oko pet mjeseci, brojni su naši čitatelji reagirali na ovaj podatak koji je objavljen u našem listu, ističući da čekaju puno dulje od navedenog roka, a neki i više od godinu dana. Gospođa Eleonora Sušanj u prosincu prošle godine naručila se za pregled koljena magnetskom rezonancijom, a nekoliko dana kasnije na kućnu joj je adresu stigla obavijest iz bolnice da je njezin termin zakazan u srpnju 2018. godine.




– Boli me noga, koljeno mi otječe i teško se krećem. Iz lovranske bolnice uputili su me na magnet u KBC Rijeka, koji se obavlja samo na Sušaku, a oni su mi zakazali termin za godinu i pol, kaže ova pacijentica.



Da Ministarstvo zdravstva planira nabaviti uređaj za magnetsku rezonanciju putem europskih sredstava potvrđuje i njihov državni tajnik dr. Željko Plazonić, dodajući da je potrebno određeno razdoblje da bi se došlo do novca iz EU fondova. – Mislim da riječka bolnica zaslužuje suvremeni magnet od tri tesle. Da bismo došli do europskih sredstava za ovaj uređaj, treba pričekati određen period, a riječka bolnica u međuvremenu može uspostaviti stručnu suradnju s nekom drugom ustanovom koja ima taj uređaj, kao što ga ima opatijska Thalassotherapija u kojoj taj uređaj stoji neiskorišten – poručuje dr. Plazonić.


Ravnatelj riječke bolnice ističe da ova ustanova očekuje nabavku uređaja za magnetsku rezonanciju putem europskih fondova i uz pomoć Ministarstva zdravstva. Na pitanje zašto neki pacijenti na ovu pretragu moraju čekati i do godinu i pol, prof. dr. Štimac kaže da postoje različite vrste pretraga koje se obavljaju na magnetu.

– Kad je u pitanju magnetska rezonancija, radimo u dvije smjene i sve hitnoće odrađujemo odmah. S druge strane, elektivni zahvati se naručuju u roku koji premašuje 100 dana. Kad stigne novi uređaj, smanjit ćemo liste čekanja kao što je to bio slučaj s CT-om gdje se na pretragu čeka manje od 60 dana zahvaljujući činjenici da smo u dvije godine dobili čak dva nova CT-uređaja. Podsjećam da se prije dvije godine na složene pretrage, ali i one rutinske, čekalo više od 200, odnosno 100 dana.


Danas se kod nas za neke pretrage čeka najmanje u Hrvatskoj, a rješavanjem problema opreme vjerujem da ćemo sve liste čekanja svesti unutar 60 dana što je naš cilj, kao i maksimalnih 30 dana kad su u pitanju rutinske pretrage. Skupe investicije u našu opremu rješavaju se preko Ministarstva zdravstva i zadovoljni smo onim što smo dobili, počevši od anesteziološke opreme i novih CT-uređaja – ističe prof. dr. Štimac.