Nepregledno skretanje

Problem ceste Viškovo-Klana: Evo zašto su na njoj učestale prometne nezgode

Biljana Savić

Svi nestrpljivo čekamo novu cestu D427, međutim dok ona ne bude gotova, apeliram da se postavi barem odgovarajuća prometna signalizacija i rasvjeta, kaže načelnica Željka Šarčević Grgić



KLANA Na problem prometne signalizacije na cesti Viškovo-Klana, odnosno na čvoru gdje je obilazak sa stare Petrolejske ceste prema Klani, klanjska gradonačelnica upozorava još od prošle zime, no rezultata nadređenih službi – nema.


– Skretanje za Klanu iz smjera Saršona i Marčelja s druge strane je izuzetno nepregledno, a iz smjera Klane prema Marčeljima i cesti za Saršone je oštar zavoj zbog kojeg se prometne nezgode događaju svaki tjedan. Poseban je problem kad je magla, i kad je prolazak kroz ovo raskrižje rulet- ne znaš hoćeš li izvući živu glavu, pripovijeda nam klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić. I baš je ona osobno svjedočila prometnoj nezgodi koja se prekjučer dogodila upravo na tom raskrižju.


– Vraćajući se iz grada vidjela sam kad je vozač izgubio nadzor nad vozilom zbog oštrog i nepreglednog zavoja i završio na krovu. Sreća u nesreći je da je prošao s lakšim ozljedama i da se na mjestu zbivanja našao Igor Iskra, predsjednik općinskog vijeća Općine Klana, po struci liječnik, koji je unesrećenom pružio prvu pomoć i pobrinuo se da ga se zdravstveno zbrine na adekvatan način, kaže nam Šarčević Grgić, a o ovoj prometnoj nezgodi izvijestili smo u jučerašnjem broju Novoga lista.


Sramotni stupići




No, najteže je, kaže Šarčević Grgić, što se ovakve nesreće događaju prečesto.


– Srećom do sada nitko nije poginuo, ali apeliram na nadležne da nešto poduzmu, jer je neodgovorno čekati da netko pogine pa da se tek onda nešto poduzme. Dolaze zima i loši vremenski uvjeti i iskreno se bojim kako će sve ovo funkcionirati. Prometna signalizacija i oznake su loše, bolje reći nikakve, raskrižje nije osvijetljeno, a stupići koji su postavljeni između dviju takozvanih kolničkih traka su sramotni. Mislim da ni jedan nije čitav tako da je na kolniku više rasutog pijeska nego u samim stupićima. Svi nestrpljivo čekamo novu cestu D427, međutim dok ona ne bude gotova, apeliram da se postavi barem odgovarajuća prometna signalizacija i rasvjeta da se ovakve nesreće više ne događaju, kaže klanjska načelnica koja je u ožujku ove godine poslala molbu Hrvatskim cestama da riješe ovaj problem i sve im detaljno objasnila, no rješenja još nema na vidiku.


Marčelji, prometna nesreća, Snimio Marin ANIČIĆ


Marčelji, prometna nesreća, Snimio Marin ANIČIĆ



– Veliki problem predstavlja i kamionski promet. U ovoj se zoni nalazi asfaltna baza, centar za gospodarenje otpadom Marišćina, na koji se svakodnevno odvozi otpad, ali i ostali kamionski promet prolazi ovom dionicom – prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak, koja nije prilagođena za taj vid prometa. Apelirala sam da se barem postavi signalizacija i oznake, međutim ništa nije učinjeno. Klana je postala u pravom smislu riječi slijepo crijevo, jer čovjek treba dobro razmisliti kuda će krenuti za Klanu i Rupu. To je sramota, jer je ovo bio povijesni pravac još iz doba Antike, kaže Šaršević Grgić i naglašava da ljeti mnogi turisti zastaju na samome zavoju jer ne znaju kuda krenuti dalje prema Klani, odnosno graničnom prijelazu Rupi.


Molba za pomoć


– Imali smo razumijevanja dvije godine, otkako je na snazi takav režim prometovanja, međutim, kao načelnica osjećam se odgovornom za svoje mještane, bez obzira na to što se sporno raskrižje nalazi na području općine Viškovo, jer se ovim pravcem najviše koriste upravo mještani Općine Klana čiji su životi svakodnevno ugroženi. U pisanom dopisu Hrvatskim cestama zamolila sam da, ako je moguće, postave svjetlosnu signalizaciju na samome kolniku, točnije na stupićima koji čine razmeđu nacesti, kako bi se smanjila opasnost za vozila iz oba smjera. Više sam puta upozorena na ovu problematiku od strane građana, a izvidom po svim vremenskim uvjetima, u problematiku sam se i osobno uvjerila, kaže Šarčević Grgić koja je na molbu mještana koji se bave iznajmljivačkom djelatnošću zamolila Hrvatske ceste da postave još koji prometni znak za smjer Klane, jer jedna tabela koja signalizira obilazak za Klanu nije dovoljna i događa se da se turisti izgube te da ih iznajmljivači moraju odlaziti dočekati na Marčelje.


– Znam da je problem rješavanja ceste za Marišćinu puno dublji te da se spomenuta točka nalazi na području Općine Viškovo, ali ova privremena situacija već predugo traje, te sam Vam se na zahtjev građana dužna obratiti i moliti Vas za pomoć, jer je na ovaj način otežana dostupnost prema našoj općini koja će dolaskom proljetnih i ljetnih dana postati sve posjećenija, dio je dopisa klanjske načelnice Hrvatskim cestama, koji zasad nije urodio plodom.