Nepoznati rokovi

Probijeni svi rokovi: Zašto kasni obnova Zajčeve, jedne od najprometnijih ulica u Rijeci?

Marinko Glavan

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

U HŽ Infrastrukturi odgovornost prebacuju na loše vrijeme, odnosno velik broj kišnih dana zbog kojih nije bilo moguće izvesti dio radova. Decidiranog odgovora kada će radovi biti završeni nema ni iz Hrvatskih cesta, ni iz HŽ-a, koji su investitori



RIJEKA Rekonstrukcija Ulice Ivana Zajca, započeta krajem kolovoza, neće biti dovršena u ugovorenom roku od devedeset dana, koji istječe danas, a decidirani odgovor kada će radovi biti završeni nismo uspjeli dobiti ni od Hrvatskih cesta, ni iz HŽ Infrastrukture, koji su investitori projekta.


Svakome tko prolazi središtem Rijeke samim pogledom na gradilište jasno je da je obnova ove ključne gradske prometnice još daleko od završetka, jer je željeznički kolosijek potpuno raskopan, a na ostatku ulice nedostaje završni asfaltni sloj. Neslužbene procjene govore da bi radovi mogli potrajati još petnaestak dana, a možda se protegnuti čak do pred Božić, što bi zasigurno izazvalo velike probleme u gradskom prometu, s obzirom na pojačani predblagdanski promet vozila centrom grada.


Iz HC-a, nositelja projekta, na naš upit o razlozima kašnjenja u odnosu na ugovorene rokove, odgovornost prebacuju na HŽ Infrastrukturu koja nije dovršila svoj dio posla, odnosno rekonstrukciju željezničkog kolosijeka.





Ni Hrvatske ceste, ni HŽ Infrastruktura u svojim odgovorima ne navode hoće li kašnjenje radova izazvati dodatne troškove, kao ni je li dodatnih troškova dosad bilo, zbog potrebnih izmjena projekta. Teško je vjerovati da povlačenje strojeva i ljudi GP Krka s gradilišta neće prouzročiti dodatni trošak, kao i odugovlačenje s radovima na obnovi kolosijeka. Inače, prema službenim podacima Hrvatskih cesta, ugovorena vrijednost radova bila je tri milijuna kuna.



Kišni dani


– S obzirom na to da se na predmetnoj dionici državne ceste nalazi i kolosijek, Sporazumom o reguliranju međusobnih obveza i dodatkom Sporazuma između Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture, određeno je da svaki subjekt ugovara izvedbu radova samostalno, a da se dinamika izvedbe radova između oba subjekta mora uskladiti. Svi radovi na kolniku državne ceste koje je bilo moguće izvesti, a da nisu uvjetovani izvedbom radova ugovorenih od strane HŽ Infrastrukture, su izvedeni.


Preostala je izrada izravnavajućeg i veznog sloja asfaltnog kolnika na prometnom traku koji služi kao servisni trak gradilišta kolosijeka, u zoni radova ugovorenih od strane HŽ Infrastrukture, kao i radovi na polaganju završnog sloja asfalta na cijeloj dionici te radovi na prometnoj signalizaciji. Ovim radovima je moguće pristupiti tek nakon kompletnog završetka radova na kolosijeku.


Temeljem nemogućnosti daljnjeg nastavka radova izvođač radova ugovoren od strane Hrvatskih cesta je dana 21. studenoga podnio zahtjev za obustavu radova do kraja završetka radova na kolosijeku kada može pristupiti završetku radova koje se odnose na državnu cestu. Predviđeno razdoblje potrebno za dovršenje radova vezanih za državnu cestu je od sedam do deset dana, stoji u odgovoru Hrvatskih cesta koje su kao izvođača svog dijela posla angažirale GP Krk.


U HŽ Infrastrukturi, čiji je odabrani izvođač tvrtka Pružne građevine, odgovornost prebacuju na loše vrijeme, odnosno velik broj kišnih dana zbog kojih nije bilo moguće izvesti dio radova.


Pojačana dinamika


– Zbog velikog broja kišnih dana tijekom dosadašnjeg izvođenja radova (više od deset dana u tri veća kišna vala), a koji su znatno utjecali na mogućnost izvođenja radova na pripremi podloge za betoniranje zbog prodora mora u zoni gradilišta, promijenjena je i dinamika radova. Ovisno i o budućim vremenskim uvjetima, prethodno definirani rokovi završetka radova nastojat će se ispoštovati pojačanom dinamikom radova. U suprotnome će završetak radova kasniti najviše nekoliko dana. U svakome slučaju, radovi bi trebali biti završeni prije božićnih blagdana.


Jučer su započeli betonski radovi, a idućeg tjedna u planu je početak radova na križanju Weinzelove ulice i Ulice Ivana pl. Zajca, odgovaraju iz HŽ-a.


Ukoliko se i obistini da će njihov dio radova kasniti »nekoliko dana«, te se tome pribroji desetak dana potrebnih za završne radove, koliko navodi HC, izvjesno je da prije polovice prosinca Ulica Ivana Zajca neće biti u punoj funkciji. Potvrđuju to i neslužbene informacije izvođača koji, međutim, dodaju da radovi kasne i zbog izmjena projekta, koje su bile potrebne kako bi se izbjegle kasnije komplikacije, prvenstveno s odvodnjom, u slučaju obilnih kiša u kombinaciji s visokom razinom mora. Kao realan rok za završetak radova neslužbeno najavljuju Božić, a bude li ponovo obilnih padalina kao proteklih dana, možda i kasnije.