Dostignuća u kemiji

Priznanje Riječaninu: Dr. Robert Vianello dobitnik državne nagrade za znanost

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

Postignuće dr. Vianella je u području proučavanja i razumijevanja načina djelovanja bioloških sustava u mozgu snažno povezanih s nastankom i razvojem neurodegerativnih bolesti



RIJEKA Znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Robert Vianello, jedan od 18 ovogodišnjih dobitnika državne godišnje nagrade za znanost, a riječ je o znanstveniku koji je Riječanin. Vianello je 2004. godine nagrađen i nagradom Grada Rijeke, a državna nagrada za znanost dodjeljuje mu se za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polju kemija, znanstvena grana teorijska kemija, za radove objavljene u 2016. godini u nekoliko uglednih međunarodnih znanstvenih časopisa.


Postignuće dr. Vianella je u području proučavanja i razumijevanja načina djelovanja bioloških sustava u mozgu snažno povezanih s nastankom i razvojem neurodegerativnih bolesti, a u svojim radovima predložio je potpuno novi hibridni mehanizam djelovanja manooksigenaze, ključnog enzima za razgradnju neurotransmitera.


Dobiveni rezultati imali su veliki međunarodni odjek pa je dr. Vinaello o svojim rezultatima napisao pregledni rad i poglavlje u knjizi za koju je predgovor napisao nobelovac Ariel Warshel. Tijekom prošle godine rezultate svojih istraživanja dr. Vianello također je prezentirao i na dva pozvana predavanja na uglednim međunarodnim konferencijama iz područja biokemije i medicinske kemije.




Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci, a ove godine ukupno se dodjeluju 34 nagrade u različitim kategorijama. Među ovogodišnjim laureatima dr. Vianello jedini je riječki znanstvenik.